Bol u grlu kod dece – kako najbrže i najbolje pomoći

Jedan od najčeščih simptoma u svim uzrastim grupama je bol u grlu. Gušobolja je pratilac brojnih infekcija, a u zimskom periodu, kao i u prvim nedeljama proleća ima mnogo virusa koji napadaju gornje respiratorne puteve (nos i grlo).

Foto: Canva

Nije aktuelna Covid-19 pandemija jedini problem – poslednjih nedelja deca oboljevaju i od “običnih” sezonskih respiratonih infekcija.  hladni dani u koje ulazimo pogoduju upravo respiratornim infekcijama gornjih disajnih puteva.  Gušobolja nije samo neprijatnost, već kod dece (naročito mlađih uzrasta) skoro uvek uzrokuje slabljenje apetita, a deca ponekad izbegavaju i unošenje tečnosti! Zato bol u grlu treba ŠTO PRE suzbiti!

Zašto dete boli grlo?

Respiratone virusne infekcije drže ubedljivo prvo mesto na listi uzroka gušobolje kod dece, a aktuelni virusi su daleko češći prouzrokovači upala grla od bakterija, koje češće napadaju grlo u toplim danima.

Treba li što pre započeti davanje antibiotika?

NE TREBA, pošto nije svaka gušobolja pokazatelja bakterijske upale grla! Imajući u vidu da su virusi PRVI na listi uzroka, BESMISLENO je žuriti sa antibiotskom terapijom, pošto antibiotici NE MOGU pobediti viruse, a pritom antibiotik NIJE analgetik – NE ublažava bol u grlu, ali zato ima neželjena dejstva (među kojima je i slabljene imuniteta) koje želimo da izbegnemo.

Kako pomoći detetu koje ima bol u grlu?

Što pre treba započeti LOKALNU terapiju, a TANTUM VERDE sprej je odličan izbor!

TANTUM VERDE sprej sadrži lek benzidamin (BEZ dodatih medikamenata) koji ima trostruko korisno dejstvo, pa je TANTUM VERDE sprej:

  • TANTUM VERDE je analgetikBRZO UBLAŽAVA BOL! Benzidamin (aktivni sastojak leka) oponaša lokalni anestetik pošto blokira sprovođenje bolnih impulsa kroz nervna vlakna. Dakle, TANTUM VERDE ne sadrži dodatni anestetik!
  • TANTUM VERDE je lokalni antiseptik – ima antimikrobni efekat koji se ispoljava u grlu, BEZ resorpcije iz grla u krvotok. To znači da NEMA sistemsko delovanje kao antibiotik, pa NEMA ni neželjena dejstva na imunitet
  • TANTUM VERDE ima antiinflamatorni (protivzapaljenski) efekat pošto inhibira stvaranje produkata infekcije koji izazivaju upalu – inflamaciju (stručno se zovu citokini). Tako se smanjuje otok sluzokože grla i krajnika, što uz analgetski i antiseptični efekat omogućava detetu da pobedi gušobolju!

Kod dece koja imaju takozvane kriptozne krajnike, lokalni antiseptik smanjuje rizik od sekundarne bakterijske infekcije. Radi se “mini-kanalima” u krajnicima u kojima se nagomilava sekret, a to pospešuje širenje infekcije, a ponekad i “nadovezivanje” bakterijske infekcije na primarno virusnu bolest!

Može li se TANTUM VERDE sprej kombinovati sa biljnim preparatima?

Može, ali TANTUM VERDE sprej ima jednu jasnu prednosti u odnosu na biljne preparate (koji zaista mogu pomoći deci u borbi sa respiratornim virusima) – BRZI EFEKAT!

Zahvaljujući analgetskom efektu TANTUM VERDE sprej izuzetno brzo ublažava bol u grlu kod dece!

Trostruki lokalni efakat (analgetski, antiinflamatorni i antiseptički) se očituje u brzom ublažavanju simptoma zapaljenja grla, pa deca vrlo brzo (već u prvom danu primene leka) počinju ponovo lepo da jedu i unose tečnost!

 

Važno je istaći da ga dece odlično podnose, pošto je zaista NEŽAN za osetljivu sluznicu “ranjenog” dečjeg grla.

Može li se TANTUM VERDE sprej kombinovati sa lekovima koji služe za obaranje temperature (antipiretici)?

MOŽE!

Pošto deluje LOKALNO, nema prepreka da se koristi zajedno sa ibuprofenom ili paracetamolom.

Kako se koristi?

 

TANTUM VERDE sprej se veoma jednostavno i bezbedno koristi raspršivanjem u grlo:

 

  • Deca od 3 do 6 godina: po 1 raspršivanje na svakih 4 kg telesne mase, 2 do 6 puta na dan. Pri tome voditi računa da maksimalna doza ne pređe po 4 raspršivanja, 2-6 puta na dan
  • Deca od 6 do 12 godina: po 4 raspršivanja na obolelo mesto, 2 do 6 puta na dan.
  • Adolescenti uzrasta preko 12 godina i odrasli: po 4-8 raspršivanja na obolelo mesto, 2 do 6 puta na dan.

 

Može li se TANTUM VERDE sprej korisiti kod dece koja imaju Covid-19?

 

Ako dete u sklopu infekcije aktuelnim SARS Cov-2 virusom ima gušobolju – MOŽE se koristiti TANTUM VERDE sprej. Covid-19 JESTE globalna pretnja, ali je srećom za većinu dece laka i prolazna infekcija, a ako je prati bol u grlu – TANTUM VERDE sprej jeste odličan izbor!

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Tantum verde

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA