Šta je laringitis kod dece i kako se leči

Grkljan (larynx) je deo grla i veoma važan organ disajnog sistema. On se se nalazi ispod ždrela i ima bar dve značajne uloge.

Foto: Canva

Prvo, sprovodi udahnuti vazduh u dušnik odakle se dalje vazduh “razvodi” po plućima. Jedan deo grljana (epiglotis) ima važnu funkciju da onemogući zalogaju da “upadne” u dušnik. Ovaj “poklopac” dakle je od izuzetnog značaja za normalano gutanje tečne i čvrste hrane.

Druga funkcija grkljana je stvaranje glasa, pošto se u njemu nalaze glasne žice koje omogućavaju detetu da priča. S obzirom na blizinu nosa i ždrela (dakle spada u gornje disajne organe) grkljan je često na udaru mikroorganizama koji mogu dovesti do zapaljenja – laringitisa (laryngitis). Grkljan je malog promera, pogotovo kod male dece, pa je skoro svako zapaljenje grkljana praćeno otežanim prolaskom vazduha.

Kako nastaje laringitis?

Zapaljenje grkljana je relativno česta bolest dečjeg doba. Kasna jesen i zima su godišnja doba kada se ova bolest ubedljivo najčešće javlja, naročito kada postoje velike temperaturne varijacije. Najčešći uzrok laringitisa su virusi koji se nasele u sluzokoži grkljana, obično dovode do otoka (edema) glasnih žica i dodatno sužavaju promer grkljana. Ova bolest zove i krup (Croup).

Ređi, ali i opasniji uzrok su bakterije (koje predvodi Haemophilus influenzae) koje mogu dovesti do veoma teškog i opasnog oblika laringitisa. Srećom, ova bolest je danas raritet, pre svega zahvaljujući HiB vakcini

Kako prepoznati dete koje ima laringitis – krup (Croup)?

Lako!  – Promukao glas i stridor su karakteristični za upalu grkljana.

Zbog otoka (edema) glasnih žica po pravilu se javlja promuklost, a zbog pomenutog suženja i onako malog prostora, javlja se karakterističan vibratorni zvuk koji se naziva stridor.

Stridor je zapravo treperenje (vibriranje) suženog grkljana koje nastaje kada vazduh pod pritiskom prolazi ka dušniku i dalje u pluća. On se čuje pri udisanju vazduha, ali je najdramatičniji pri kašlju deteta.

Ipak, nije sve tako strašno kao što izgleda! Naime, najveći broj dece ima virusni laringitis (Croup) koji najčešće ide bez visoke temperature, a opšte stanje deteta je i pored kašlja i stridora dobro. Takvo dete je, kad napad kašlja prođe, dobrog raspoloženja, kadkad se i igra, ali obično ne prođe mnogo vremena i sve se iznova ponavlja. Virusi koji izazivaju ovu vrstu laringitisa, iako srodni virusima gripa, su najčešće zadovoljni životom u grkljanu i, za razliku od rođaka koji izaziva grip, se ne šire po okolnim strukturama. Posle nekoliko dana infekcija sama prolazi, ali se postavlja pitanje:

Kada je stvarno opasan – kako izgleda takvo detence koje mora odmah kod lekara?

Retka, ali i veoma opasna upala grkljana je posledica infekcije jednom bakterijom (pomenuti Haemophilus influenzae) koja se brzo razmnožava u grlu i dovodi do dramatičnog otoka baš onog dela koji pri gutanju zatvara grkljan (epiglotis).

Podeli:

Komentari

 1. jelena says:

  Moja devojcica ima 2 godine. Do sad je dva puta imala laringitis i oba puta je za dan preraslo u upalu pluca. Sada je opet promukla, valjda se ovog puta nece zavrsiti isto…
  Prvi put je terapija bila Hemomicin a drugi Pancef, naravno i inhalacije pulmikortom i berodualom. Razmak izmedju upala je bio mesec dana.
  Imam strah i ne verujem doktorima jer smo uvek otisli na vreme ali uzalud. Kako da zastitim svoje dete i pomognem joj?

  • MojPedijatar says:

   LAringitis “ne prelazi” u upalu pluća!

   To su dve RAZLIČITE bolesti, ali VIRUS može izazvati OBE. Zato NE TREBA misliti da će se to i sada desiti, a laringitis se leči inhalacijama Pulmicortom i kod OGROMNE većone dece prolazi za nekoliko dana BEZ komplikacija. BESMISLENO je “unapred” davati antibiotike jer se radi o VIIRUSNOJ infekciji, a tu antibiotici NE mogu da pomognu!

 2. biljana says:

  moj sin ima tri ipo god i problem kad promukne dajem aerius da li postoji jos neki sirup za promuklost i cime inhalirati

  • MojPedijatar says:

   Kod ogromne većine dece je najbolje inhalirati fiziološkim rastvorom, a kad se razvije pravi laringitis (što lekar lako utvrdi pregledom) Pulmicort je lek kojim se inhalira dete.

 3. Stefana Djordjevic says:

  Sta raditi kad dete ima stalno laringitis?Da li postoji bilo kakva preventiva?Mi imamo genetske predispozicije za laringitis,naime tata je do 7god redovno zavrsavao u bolnici,starije dete je zavrsavalo i na deksazonu adrenalinu kiseoniku…Naravno pulmikort uvek.Medjutim,beban od 20mes koji je septembra krenuo u vrtic sigurno 6put ima laringitis.Pulmikort je odlican,ali to je ipak kortiko preparat.Ne znam sta vise da radim,dajem mu i preparate za imunitet i on lepo jede,sve voce,povrce.Savet?
  P.S.Mora u vrtic,nema ko da ga cuva,sad je bio mes dana kuci i posle 3dana u vrticu…

 4. Verica says:

  Postovani moj sin star 4.5 godine ima laringitis. Prosli smo onih kriticnih 2, 3 dana kada su napadi kaslja bili nesnosni i najvise nam je pomagala inhalacija dexametazonom koji je pedijatar prepisao. Kuci imamo aparat za inhalaciju i inhalirali smo ga cistom fizioloskom. Sad@ me interesuje koliko dugo ostane kasalj posle laringitisa i koji sirup bi mu se mogao dati da bi mu olaksao iskasljavanje?

  • MojPedijatar says:

   ZABORAVITE na inhalacije deksametazonom! Pulmicort je PRAVI izbor!

   Kako se radi o virusnoj bolesti kasljucsnje POSLE laringita moze da potraje od nekoliko dana pa i do par nedelja.

 5. Dragana says:

  Moj sin ima 22 mjeseca. Prije mjesec dana imao je upalu grla i laringitis, dobio je amoksicilin sirup, urbazon, inhalaciju sa Pantenolom i fizioloska voda, i to je proslo. Prije cetiri dana poceo je da kaslje, nos mu se zacepio i dobio temp. do 37.8. Otisli smo na pregled i doktorica je rekla da je upala grla i dobio je sirup Panklav na 8 h po 4 ml. I u slucaju promuklog kaslja da mu se ukljuci inhalacija Pulmicort 2x1ml, Atrovent 8 kapi na 12h i fizioloska voda 2ml. Promukli kasalj se i pojavio odmah drugi dan pa smo tu inhalaciju i ukljucili. Danas je cetvrti dan odkad pije sirup, a treci od inhalacije, a temp. se opet jutros vratila na 37.1, a juce nije imao. Da li je to normalno, jel dobra terapija i trebali opet ici kod doktora? Pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Laringitis je VIRUSNA infekcija, a tu antibiotici NE POMAŽU!!! Crveno grlo u ovom uzrastu je u preko 95% VIRUSNA infekcija, pa ni tu antibiotici NE pomažu!

   Zato dete ima povremeno povišenu temperaturu, iako je pod antibiotikom!

 6. lelica says:

  Moj sin od 4,5 godine zadnjih nekoliko meseci je tri puta imao laringitis. Ima ga i trenutno ali su simptomi neobicni, krene kasalj, temperatura i slivanje iz nosa, uz inhalacije polako prolazi i nakon toga se tek cetvrti ili peti dan javlja temperatura koja je visa i upornija nego svih prethodnih dana, zatim uradimo krvnu sliku i CRP (11) koji su dobri i ukazuju da je virus ali nam je lekar danas ipak prepisao palitrex. Prethodni put je bilo slicno, isto dobra krvna slika a imao je upalu pluca zbog koje je popio brdo lekova. Ne znam zasto se pogorsava kada vec treba da prodje. Molim za savet, hvala.

  • MojPedijatar says:

   Virusna infekcija se može komplokovati, a laringitis je samo jedna od manifestacija infekcije. Tu nema pravila a svako dete je “priča za sebe”.

   Najvaznije je da se dete prati i da se NE daju antibiotici za virusnu infekciju koja se nije iskomplikovala.

 7. nenad says:

  koliko dugo vremenski je pozelno da se inhalira pulmikortom,

Strana 5 od 22<<<34567>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA