Šta je laringitis kod dece i kako se leči

Grkljan (larynx) je deo grla i veoma važan organ disajnog sistema. On se se nalazi ispod ždrela i ima bar dve značajne uloge.

Foto: Canva

Prvo, sprovodi udahnuti vazduh u dušnik odakle se dalje vazduh “razvodi” po plućima. Jedan deo grljana (epiglotis) ima važnu funkciju da onemogući zalogaju da “upadne” u dušnik. Ovaj “poklopac” dakle je od izuzetnog značaja za normalano gutanje tečne i čvrste hrane.

Druga funkcija grkljana je stvaranje glasa, pošto se u njemu nalaze glasne žice koje omogućavaju detetu da priča. S obzirom na blizinu nosa i ždrela (dakle spada u gornje disajne organe) grkljan je često na udaru mikroorganizama koji mogu dovesti do zapaljenja – laringitisa (laryngitis). Grkljan je malog promera, pogotovo kod male dece, pa je skoro svako zapaljenje grkljana praćeno otežanim prolaskom vazduha.

Kako nastaje laringitis?

Zapaljenje grkljana je relativno česta bolest dečjeg doba. Kasna jesen i zima su godišnja doba kada se ova bolest ubedljivo najčešće javlja, naročito kada postoje velike temperaturne varijacije. Najčešći uzrok laringitisa su virusi koji se nasele u sluzokoži grkljana, obično dovode do otoka (edema) glasnih žica i dodatno sužavaju promer grkljana. Ova bolest zove i krup (Croup).

Ređi, ali i opasniji uzrok su bakterije (koje predvodi Haemophilus influenzae) koje mogu dovesti do veoma teškog i opasnog oblika laringitisa. Srećom, ova bolest je danas raritet, pre svega zahvaljujući HiB vakcini

Kako prepoznati dete koje ima laringitis – krup (Croup)?

Lako!  – Promukao glas i stridor su karakteristični za upalu grkljana.

Zbog otoka (edema) glasnih žica po pravilu se javlja promuklost, a zbog pomenutog suženja i onako malog prostora, javlja se karakterističan vibratorni zvuk koji se naziva stridor.

Stridor je zapravo treperenje (vibriranje) suženog grkljana koje nastaje kada vazduh pod pritiskom prolazi ka dušniku i dalje u pluća. On se čuje pri udisanju vazduha, ali je najdramatičniji pri kašlju deteta.

Ipak, nije sve tako strašno kao što izgleda! Naime, najveći broj dece ima virusni laringitis (Croup) koji najčešće ide bez visoke temperature, a opšte stanje deteta je i pored kašlja i stridora dobro. Takvo dete je, kad napad kašlja prođe, dobrog raspoloženja, kadkad se i igra, ali obično ne prođe mnogo vremena i sve se iznova ponavlja. Virusi koji izazivaju ovu vrstu laringitisa, iako srodni virusima gripa, su najčešće zadovoljni životom u grkljanu i, za razliku od rođaka koji izaziva grip, se ne šire po okolnim strukturama. Posle nekoliko dana infekcija sama prolazi, ali se postavlja pitanje:

Kada je stvarno opasan – kako izgleda takvo detence koje mora odmah kod lekara?

Retka, ali i veoma opasna upala grkljana je posledica infekcije jednom bakterijom (pomenuti Haemophilus influenzae) koja se brzo razmnožava u grlu i dovodi do dramatičnog otoka baš onog dela koji pri gutanju zatvara grkljan (epiglotis).

Podeli:

Komentari

 1. Nevena Vasilić says:

  Moj sin ima punih pet godina. Do sada je dva puta imao napad krupa, jednom sa nepune dve godine (vrlo dramatično, završili u hitnoj, injekcije urbazona i adrenalina i inhalacije), drugi put pred četvrti rodjendan, uspeli da rešimo sa inhalacijom pulmicortom kući (ovo je inače bio početak gripa kod njega). Jutros je počeo da kasljuca promuklo, kasalj se brzo smirio, ali ceo dan se čuje kako glasne žice “odzvanjaju” dok govori i blago je promukao. Nema temperaturu, ponaša se uobičajeno, živahan i ješan kao i uvek. Da li ima smisla da započnemo inhakacije pulmicortom, ne bi li sprečili noćni napad?

 2. Ljiljana says:

  Poštovani,moj sin od 8 godina nekoliko dana je intenzivno izbacivao sekret iz nosa,da bi pre tri dana počeo da kašlje i kako kaže boli ga grlo dok kašlje,i noću je kašalj veoma izrazen. Nema temperaturu,blago je promukao.Doktor je konstatovao da ima blagu promuklost,da ima dosta sekreta,prepisao hemomicin 1x5ml, spalmotil 3x5ml i aerius 1x5ml.Da li je ovo odgovarajuća terapija?Inace je sklon laringitisu koji je imao često.Unapred hvala

  • MojPedijatar says:

   I pored ogromne želje da pomognemo, terapiju je NEMOGUĆE komentarisati bez pregleda i praćenja deteta.

 3. Jelena says:

  Poštovanje,

  Moj sin ima 11 meseci, sinoć je počeo da kašlje promuklo, bez sekreta u nosu, uz temperaturu od 39 pa smo dali Pracetamol, noćas smo završili u bolnici zbog otežanog disanja u snu. Kada smo ga preneli do auta i putovali 15km do bolnice, nekako mu je ta promena vazduha za nijansu otvorila disajne puteve, spavao je mirno u kolima.

  Od terapije je dobio Pulmicort 0,25, Deksometazon i Longacef u kanilu po prijemu u bolnici. Urađena mu je krvna slika sinoć, leukociti su bili 12 (video sam do 10 da je maximum), crp će tek danas raditi verovatno. Manje kašlje, inhalira se na nekoliko sati i odbija da jede kaše koje je do juče obožavao, tako da mu se ishrana zasniva na Hipp2 organic i sokiće, po koja mrvica hleba. Činjenica je da mu je bolje nego sinoć, manje kašlje i manje bučno. Temperatura se od jutros nije podizala do sada.

  Od istorije bolesti, jedino je pre mesec dana imao bronhitis koji smo takođe sanirali sličnim terapijama, pre svega Spalmotil i Pulmicort na kućnom inhalatoru, uz nekoliko injektiranja Urbasona, Hemomycin, ali bez hospitalizovanja.

  Mesec dana je nakon bronhitisa pije Imuno cink sirup 2 x 2,5ml dnevno, ali to nije baš urodilo kod ove današnje bolesti koja ga je zadesila.

  Da li je ovde reč o tipičnom laringitisu i može li se očekivati njegovo vraćanje? Poslednjih meseci nije mnogo vremena provodio napolju zbog promeljnivosti vremena, ali su prostorije vetrene uz grejanje na sobnoj temperaturi.
  Krvna slika mu je bila izuzetno dobra do pre mesec dana, sinoć sam videla da su eritrociti blago ispod donje granice.

  Slično stanje sam imala i sa starijom ćerkom pre 2 godine, do godinu dana je bila odličnog zdravlja, a onda najdenom bronhitis, baš kada su majske kiše potopile Srbiju 2014.

  Vikend je, dežurni doktor je prezauzet zbog pune bolnice, pa Vas konsultujem oko mogućih ishoda, mada i sama znam da je svako dete “priča za sebe”.

  • MojPedijatar says:

   Svako dete jeste priča za sebe, ali po Vašem opisu se čini da se radi o tipičnom, virusnom laringitisu koji zaista može da se ponavlja do punih 5 godina života. Stub terapije je inhalacina pulmicortom, a sve detalje ipak morate razmotriti sa doktorima koji sada prate dete.

 4. Milan says:

  Postovani moj sin ima skoro 7 godina.Sa dve Ipo godine je imao upalu pluca I kasnije posle tog perioda je poceo da mu SE javlja laryngitis ne tako cesto obicno Na more proradi a posle toga SE NE zakaslje po 6 meseci medjutim nismo letovali zadnjih godina Na moru vec Na nekoliko Dana posetimo Soko banju ne idemo na inhalacije vec samo setnja Ali nema pomoci I laryngitis SE javlja sada cesce u kracem vremenskom period I traje po 3 Dana I prolazi samo uz pomoc inhalacije,najgore OD svega je sto SE napad javi obicno nocu pa ako NE pomaze vruca para I izlazak Na hladno onda koristimo inhalator.Molim za savet jel bi trebalo uraditi bris grla I nosa ili obratiti SE pulmologu posto pedijatar obicno da samo inhalacije Pulmikort I Atrovent nekad i Galitifen ili nesto drugo Ali to samo trenutno resi problem,hvala puno Na strpljenju

 5. Marija says:

  Postovani, moj sin ima 22 meseca i laringitis treci put. vec treci dan ima temperaturu,koja je isla do 39,5,slinavi,promuklo kaslje. pedijatar mu je prepisao samo jednu inhalaciju sa 2 pulmicorta i sirup od belog sleza. malo mu je bolje ali i dalje je promukao,ima temperaturu 38,7 i retko kaslje ali promuklo,kao foka. da li mogu da nastavim inhalaciju pulmicortom u nekoj manjoj dozi makar jos danas? hvala

  • MojPedijatar says:

   Obavezno da se inhalira dok laringitis ne.prođe, a to je obično 3 do 5 dana.

   Ako za par dana ne bude bolje – da se obavi kontrolni pregled.

 6. Milena says:

  Postovani, mnogo bi mi znacilo vase misljenje. Devojcica ima 3 god i od rodjenja ima problema sa larigitisom. Po potrebi koristimo erius i pulmikort 2.5 popola uvece pola ujutru. Nocu bude najgore bista joj ne smiruje kasalj. A kaslje toliko puno i jako da osecam kako joj srce sve brze i jace kuca. Lekar nam ne menja terapiju. Bili smo na istitutu kod pulmologa pa on tu vidi neku asmu ali nista se idalje ne menja u vezi terapije. Nici su nam uzasne. Svaki put se kasalj sve teze sniri. Ima li neki savet. I koje slicnisti ima asma i larigitis? Da li su nekad povezani? Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   To su POTPUNO ODVOJENE bolesti, ali se dijagnoza astme postavlja ISKLJUČIVO pregledom deteta, baš tih dana kada je kašalj jak. To se veoma lako razlikuje, a po Vašek opisu se zaista čini da je u pitanju laringitis.

   On postepeno prolazi posle 5. rođendana, a do tada je stub terapije inhalacija Pulmicortom.

 7. Milena says:

  Nisam ocekuvala tako brz odgovor. Hvala puno nemogu objasniti koliko mi znaci. Divni ste.

Strana 6 od 22<<<45678>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA