Šta je laringitis kod dece i kako se leči

Grkljan (larynx) je deo grla i veoma važan organ disajnog sistema. On se se nalazi ispod ždrela i ima bar dve značajne uloge.

Foto: Canva

Prvo, sprovodi udahnuti vazduh u dušnik odakle se dalje vazduh “razvodi” po plućima. Jedan deo grljana (epiglotis) ima važnu funkciju da onemogući zalogaju da “upadne” u dušnik. Ovaj “poklopac” dakle je od izuzetnog značaja za normalano gutanje tečne i čvrste hrane.

Druga funkcija grkljana je stvaranje glasa, pošto se u njemu nalaze glasne žice koje omogućavaju detetu da priča. S obzirom na blizinu nosa i ždrela (dakle spada u gornje disajne organe) grkljan je često na udaru mikroorganizama koji mogu dovesti do zapaljenja – laringitisa (laryngitis). Grkljan je malog promera, pogotovo kod male dece, pa je skoro svako zapaljenje grkljana praćeno otežanim prolaskom vazduha.

Kako nastaje laringitis?

Zapaljenje grkljana je relativno česta bolest dečjeg doba. Kasna jesen i zima su godišnja doba kada se ova bolest ubedljivo najčešće javlja, naročito kada postoje velike temperaturne varijacije. Najčešći uzrok laringitisa su virusi koji se nasele u sluzokoži grkljana, obično dovode do otoka (edema) glasnih žica i dodatno sužavaju promer grkljana. Ova bolest zove i krup (Croup).

Ređi, ali i opasniji uzrok su bakterije (koje predvodi Haemophilus influenzae) koje mogu dovesti do veoma teškog i opasnog oblika laringitisa. Srećom, ova bolest je danas raritet, pre svega zahvaljujući HiB vakcini

Kako prepoznati dete koje ima laringitis – krup (Croup)?

Lako!  – Promukao glas i stridor su karakteristični za upalu grkljana.

Zbog otoka (edema) glasnih žica po pravilu se javlja promuklost, a zbog pomenutog suženja i onako malog prostora, javlja se karakterističan vibratorni zvuk koji se naziva stridor.

Stridor je zapravo treperenje (vibriranje) suženog grkljana koje nastaje kada vazduh pod pritiskom prolazi ka dušniku i dalje u pluća. On se čuje pri udisanju vazduha, ali je najdramatičniji pri kašlju deteta.

Ipak, nije sve tako strašno kao što izgleda! Naime, najveći broj dece ima virusni laringitis (Croup) koji najčešće ide bez visoke temperature, a opšte stanje deteta je i pored kašlja i stridora dobro. Takvo dete je, kad napad kašlja prođe, dobrog raspoloženja, kadkad se i igra, ali obično ne prođe mnogo vremena i sve se iznova ponavlja. Virusi koji izazivaju ovu vrstu laringitisa, iako srodni virusima gripa, su najčešće zadovoljni životom u grkljanu i, za razliku od rođaka koji izaziva grip, se ne šire po okolnim strukturama. Posle nekoliko dana infekcija sama prolazi, ali se postavlja pitanje:

Kada je stvarno opasan – kako izgleda takvo detence koje mora odmah kod lekara?

Retka, ali i veoma opasna upala grkljana je posledica infekcije jednom bakterijom (pomenuti Haemophilus influenzae) koja se brzo razmnožava u grlu i dovodi do dramatičnog otoka baš onog dela koji pri gutanju zatvara grkljan (epiglotis).

Podeli:

Komentari

 1. Ivana says:

  Beba za par dana dana puni dva meseca,sa 15 dana je cudno krcao dok dise,vodili smo ga kod doktora,pluca cista,grlo takodje,rekla nam je da se beba cisti jos uvek i da ispiramo fizioloskim i Quiixx sprejem i da izvlacimo sekret pumpicom.Bilo mu je bolje,krcanje se samo culo malo nocu i to pred svitanje.A od pre dva dana cudno place,kao da je promukao,ponovo smo juce bili kod doktora grlo cisto,pluca cista.Doktorka kaze da to.nije nista i da nastavimo kako je do sada rekla.Ali od nocas on je jos vise promukao,bas tesko place.Inace sisa uredno,stolica je kako treba.Molim vas za savet,unapred zahvalna.

  • MojPedijatar says:

   Da se proba sa inhalacijama fiziološkim rastvorom…ako NE bude bolje, mora se obaviti kontrolni pregeld.

 2. Olivera says:

  Sin od 23 meseca ima vec dva dana temperaturu koju skidamo brufenom i paracetamolom na 4h. veceras je dobio napad laringitisa, bas je bilo dramaticno, tesko je disao, spavao pa se budio na svakih 5 min uz jako cudan plac. Bili smo u hitnoj, laringitis, dobio injekciju urbazona i inhalacije pulmocortom 2x na dan. Sutra idemo da uradimo kks i crp, temperatura u trenutku napada bila 39,3. Moje pitanje je kako se dijagnostikuje bakteerijski laringitis.
  Jako sam uplasena, jer je on zbog nekih drugih problema primio samo dve doze pentaxim vakcine i tu smo stali. Bojim se da ovo nije bakterijski laringitis, sobzirom na visoku temperaturu i dete je bilo bas lose.

  • MojPedijatar says:

   To je moguce, ali je MALO verovatno…ipak, to se ne može proceniti bez pregleda i k.slike.

   • Olivera says:

    Hvala na brzom odgovoru, uradjena KKS, ali kod dr mozemo tek sutra. Dete je danas malo bolje, temperatura nije tako visoka I bolje dise, cuje se to cudno skripanje samo kada place. KKS je pokazala CRP 22, leukociti mirni (7) I sve ostalo ok, sem neutrofila koji su poviseni.
    Molim za jos jedno misljenje

 3. Jelena says:

  Postovani, Imam sina 3,5god. Od juce je poceo da kaslje promuklo, kao lavez psa. Nos mu je zapusen i stalno ga cistimo. Slina je lepljiva bela. U toku dana kaslje nekoliko puta, a uvece kad treba da zaspi kaslje oko 15-20min,, sve dok ne zaspi. U toku noci se zakaslje oko 2-3puta. Nema temperaturu, lepo jede, raspolozan je. Inhaliram ga Pulmicortom od 0,25, pola ujutru pola uvece. Da li se radi o laringitisu i da li bi trebalo da povecam dozu i koliko dana da ga inhaliram? Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   To je PREMALA doza!

   Cela respula (2 ml) treba da se korsiti, a ako za 2 do 3 dana nema boljitka – da se obavi pregled.

 4. miodrag says:

  Kako leciti laringitis kod odraslih- ako temp nije visoka a prisutna je promuklost i tesko se moze iskasljati sekret…

 5. Mia says:

  Bol u grlu,otezano gutanje,ne pomazu cajevi niti lekovi,promuko glas,kasalj i slajm koji jedva izbacujem,jedva pricam…,

 6. Dina says:

  Pozdrav. Sin 2 i pol godine preksinoc imao temperaturu 38,1. Slijedeći dan nema temperature,ali počinje obilno da mu curi nosic,sline rijetke i prozirne,kao voda. Sinoć u snu pocinju napadi laringitisa. Pred jutro od nadrazaja povrati,samo voda,bez sadržaja. Danas sam ga inhalirala 2x fizioloskom,ali.ništa.nije.bolje. Temperatura ide do 37,5. Kod našeg dr mozemo tek prekosutra,u ponedjeljak. Ima li nesto sto mozemo uraditi,ili da idemo na hitnu?

  • MojPedijatar says:

   Ako se pojavi OTEŽANO disanje ili visoka temperatura – da se obavi pregled. Nastavite inhalacije fiziološkim rastvorom.

 7. Tina S says:

  Moja cerka je sklona laringitisu,ima 3,5 god. A ima laringitis vec 4. put. Bila je bolesna i pre 2 nedelje uzrocnik je bakterija gde se vec inhalirala pulmikortom,a od jutros ima taj specificak kasalj kao lavez psa,dal je smem opet inhalirati pulmikortom? Obzirom da je kortikosterojid ne znam koliko cesto smem da je inhaliram.

  • MojPedijatar says:

   Slobodno je inhalirajte Pulmicortom naredna 3 do 4 dana…tu ne možete pogrešiti.

Strana 18 od 22<<<1617181920>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA