Šta je laringitis kod dece i kako se leči

Grkljan (larynx) je deo grla i veoma važan organ disajnog sistema. On se se nalazi ispod ždrela i ima bar dve značajne uloge.

Foto: Canva

Prvo, sprovodi udahnuti vazduh u dušnik odakle se dalje vazduh “razvodi” po plućima. Jedan deo grljana (epiglotis) ima važnu funkciju da onemogući zalogaju da “upadne” u dušnik. Ovaj “poklopac” dakle je od izuzetnog značaja za normalano gutanje tečne i čvrste hrane.

Druga funkcija grkljana je stvaranje glasa, pošto se u njemu nalaze glasne žice koje omogućavaju detetu da priča. S obzirom na blizinu nosa i ždrela (dakle spada u gornje disajne organe) grkljan je često na udaru mikroorganizama koji mogu dovesti do zapaljenja – laringitisa (laryngitis). Grkljan je malog promera, pogotovo kod male dece, pa je skoro svako zapaljenje grkljana praćeno otežanim prolaskom vazduha.

Kako nastaje laringitis?

Zapaljenje grkljana je relativno česta bolest dečjeg doba. Kasna jesen i zima su godišnja doba kada se ova bolest ubedljivo najčešće javlja, naročito kada postoje velike temperaturne varijacije. Najčešći uzrok laringitisa su virusi koji se nasele u sluzokoži grkljana, obično dovode do otoka (edema) glasnih žica i dodatno sužavaju promer grkljana. Ova bolest zove i krup (Croup).

Ređi, ali i opasniji uzrok su bakterije (koje predvodi Haemophilus influenzae) koje mogu dovesti do veoma teškog i opasnog oblika laringitisa. Srećom, ova bolest je danas raritet, pre svega zahvaljujući HiB vakcini

Kako prepoznati dete koje ima laringitis – krup (Croup)?

Lako!  – Promukao glas i stridor su karakteristični za upalu grkljana.

Zbog otoka (edema) glasnih žica po pravilu se javlja promuklost, a zbog pomenutog suženja i onako malog prostora, javlja se karakterističan vibratorni zvuk koji se naziva stridor.

Stridor je zapravo treperenje (vibriranje) suženog grkljana koje nastaje kada vazduh pod pritiskom prolazi ka dušniku i dalje u pluća. On se čuje pri udisanju vazduha, ali je najdramatičniji pri kašlju deteta.

Ipak, nije sve tako strašno kao što izgleda! Naime, najveći broj dece ima virusni laringitis (Croup) koji najčešće ide bez visoke temperature, a opšte stanje deteta je i pored kašlja i stridora dobro. Takvo dete je, kad napad kašlja prođe, dobrog raspoloženja, kadkad se i igra, ali obično ne prođe mnogo vremena i sve se iznova ponavlja. Virusi koji izazivaju ovu vrstu laringitisa, iako srodni virusima gripa, su najčešće zadovoljni životom u grkljanu i, za razliku od rođaka koji izaziva grip, se ne šire po okolnim strukturama. Posle nekoliko dana infekcija sama prolazi, ali se postavlja pitanje:

Kada je stvarno opasan – kako izgleda takvo detence koje mora odmah kod lekara?

Retka, ali i veoma opasna upala grkljana je posledica infekcije jednom bakterijom (pomenuti Haemophilus influenzae) koja se brzo razmnožava u grlu i dovodi do dramatičnog otoka baš onog dela koji pri gutanju zatvara grkljan (epiglotis).

Podeli:

Komentari

 1. MojPedijatar says:

  Neće biti posledica – NEMA razlog za brigu!

 2. Bobana says:

  Moja beba ima 40 dana,posto smo na dohrani pojavio mu se soor na jeziku,cim smo to izlijecili dobio je laringitis..otezano dise i kaslje…koliko to traje..samo koristimo inhalaciju sa fizioloskim rastvorom

 3. Katarina Milojevic says:

  Beba 5,5 meseci…promukao, kaslje , slinavi ali nema teze stvari od toga. Interesuje me da li postoji bilo koje drugo resenje za ovako malu decu osim kortikosteroida….to su jako ozbiljni lekovi i jako opasni ponekada, ne bih da isprobavam na bebici tako maloj steroide..starijeg sina su mi unistili kortikosteroidima , dete je zbog toga lezalo tri nedelje u bolnici. Dakle, koje je drugo resenje osim dati steroide maloj deci?

  • MojPedijatar says:

   Za pocetak da se nos.redovno ispira uz inhalacije običnim fiziološkim rastvorom.

   Inhalacije Pulmicortom se primenju SAMO kod pravog laringitisa koji je.praćen otežanim disanjem!

 4. Marijana says:

  Beba za dva dana puni dva meseca. S obzirom da je trece dete, a da prvo ide u predskolsko, prvi virus je uhvatio sa 40 dana. Posto je jako mali, odmah sam ga odvela pedijatru koji je rekao da su bebi pluca cista, da je uzrok kaslja slivanje iz nosa ali posto je beba mala, prepisao mu je efedrin kapi, ispiranje fizioloskim i cefaleksin 1.5ml na 8 sati. Na kontroli nakon tri dana je rekao da je sve ok, da ispije antibiotik do 5 dana i da se javimo u savetovaliste sa dva meseca. Medjutim, proslog cetvrtka sam primetila da je beba promukla i ponovo ga odvela pedijatru (drugom, jer njegov nije radio) i ona je rekla da beba ima laringitis, primio je injekciju protiv zagusenja i inhalacije fizioloskim na 4-6 sati. Takodje nam je dat uput za bolnicu ukoliko bebi ne bude bolje tokom noci. Sutradan sam ga opet odvela kod iste pedijatrice koja je rekla da je manje promukao i da je akutna faza prosla, da ispiramo nosic fizioloskim, inhalacije fizioloskim i prepisala sinacilin 1.5ml na 8 sati. Pridrzavala sam se svega. Stavljam bebi fitobalm na grudi, ledja i ispod nosica, mokri peskir na radijator, inhalacije fizioloskim, ispio antibiotik ( oba puta sam ukljucila i probiotik), ispiramo nosic, nema temp ali mi se cini da je jos promukao. Kada glasno place, ta promuklost se ne cuje, samo dok se budi da sisa i najvise ujutru. Beba lepo jede, kaki, piski, samo me ta promuklost brine. Koji je Vas savet? Ne bih ga vodila u dd bez preke potrebe jer se plasim drugih virusa. Unapred hvala

 5. Tatjana says:

  Dobar dan.Danas sam vodila dete kod doktora,kaze da ima laringitis i dala mu je berodual inhalaciju.Da li ce mu to pomoci?nema povisenu temperaturu,veseo je i zivahan.ima 2,5 godine.jako se bojim pa Vas molim da me posavetujete.Hvala unapred.

 6. Mirjana says:

  Dijete 3,5 godine, dva dana je promukao, nema temperaturu i dobro je raspoložen , povremeno kašlje ali ništa strašno. Inače kad kašlje dajem mu sirup od islandskog lišaja koji mu pomogne, da li bi mu i u ovom slučaju mogao pomoći?

 7. Jasminka says:

  Postovanje,

  moj decak od 8 godina vec cetiri dana strasno kaslje (kao lavez psa), oci su mu vodnjikave, temperatira je oko 37,5.
  da li je inhalacija Pulmikortom lek u ovakvoj situaciji?

Strana 17 od 22<<<1516171819>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA