Šta je laringitis kod dece i kako se leči

Grkljan (larynx) je deo grla i veoma važan organ disajnog sistema. On se se nalazi ispod ždrela i ima bar dve značajne uloge.

Foto: Canva

Prvo, sprovodi udahnuti vazduh u dušnik odakle se dalje vazduh “razvodi” po plućima. Jedan deo grljana (epiglotis) ima važnu funkciju da onemogući zalogaju da “upadne” u dušnik. Ovaj “poklopac” dakle je od izuzetnog značaja za normalano gutanje tečne i čvrste hrane.

Druga funkcija grkljana je stvaranje glasa, pošto se u njemu nalaze glasne žice koje omogućavaju detetu da priča. S obzirom na blizinu nosa i ždrela (dakle spada u gornje disajne organe) grkljan je često na udaru mikroorganizama koji mogu dovesti do zapaljenja – laringitisa (laryngitis). Grkljan je malog promera, pogotovo kod male dece, pa je skoro svako zapaljenje grkljana praćeno otežanim prolaskom vazduha.

Kako nastaje laringitis?

Zapaljenje grkljana je relativno česta bolest dečjeg doba. Kasna jesen i zima su godišnja doba kada se ova bolest ubedljivo najčešće javlja, naročito kada postoje velike temperaturne varijacije. Najčešći uzrok laringitisa su virusi koji se nasele u sluzokoži grkljana, obično dovode do otoka (edema) glasnih žica i dodatno sužavaju promer grkljana. Ova bolest zove i krup (Croup).

Ređi, ali i opasniji uzrok su bakterije (koje predvodi Haemophilus influenzae) koje mogu dovesti do veoma teškog i opasnog oblika laringitisa. Srećom, ova bolest je danas raritet, pre svega zahvaljujući HiB vakcini

Kako prepoznati dete koje ima laringitis – krup (Croup)?

Lako!  – Promukao glas i stridor su karakteristični za upalu grkljana.

Zbog otoka (edema) glasnih žica po pravilu se javlja promuklost, a zbog pomenutog suženja i onako malog prostora, javlja se karakterističan vibratorni zvuk koji se naziva stridor.

Stridor je zapravo treperenje (vibriranje) suženog grkljana koje nastaje kada vazduh pod pritiskom prolazi ka dušniku i dalje u pluća. On se čuje pri udisanju vazduha, ali je najdramatičniji pri kašlju deteta.

Ipak, nije sve tako strašno kao što izgleda! Naime, najveći broj dece ima virusni laringitis (Croup) koji najčešće ide bez visoke temperature, a opšte stanje deteta je i pored kašlja i stridora dobro. Takvo dete je, kad napad kašlja prođe, dobrog raspoloženja, kadkad se i igra, ali obično ne prođe mnogo vremena i sve se iznova ponavlja. Virusi koji izazivaju ovu vrstu laringitisa, iako srodni virusima gripa, su najčešće zadovoljni životom u grkljanu i, za razliku od rođaka koji izaziva grip, se ne šire po okolnim strukturama. Posle nekoliko dana infekcija sama prolazi, ali se postavlja pitanje:

Kada je stvarno opasan – kako izgleda takvo detence koje mora odmah kod lekara?

Retka, ali i veoma opasna upala grkljana je posledica infekcije jednom bakterijom (pomenuti Haemophilus influenzae) koja se brzo razmnožava u grlu i dovodi do dramatičnog otoka baš onog dela koji pri gutanju zatvara grkljan (epiglotis).

Podeli:

Komentari

 1. Bojana says:

  Moje dete ima 6 meseci pre nedelju dana je imala infekciju grla i pila je sirup Tridox , a danas je bas promukla sta da radim?

  • MojPedijatar says:

   Da se brba pregleda, a PRE davanja antibiotika mora postojati JASAN DOKAZ da dete ima bakterijsku infekciju: bris grla ili krvna slika, a NE da se daje antibiotik samo zato što je grlo crveno!

 2. Sandra says:

  Dobar dan, imam bebu od 12meseci pre 3nedelje smo zavrsili u bolnici zbog jako kaslja i gusenja ispostavilo se da ima infekciju grla i nosa dali su joj dva puta sirup ACC i inhaliranje 4puta i njoj se kasalj smirio al ona jos uvek kaslje i ponekad povraca uz to i gusi se, pre nedelju dana je imala visoku temperaturu do 39,6 uradili smo analizu mokrace i krvi i ima infekciju mokrace i dobila je antibiotik-Cefaclor acis 125mg Saft koji treba da pije 3puta na dan, ali ona od kad to pije jako kaslje i gusi se i povraca, molim vas za neki savet hvala

 3. Sandra says:

  Svaki put kad odnesem lekaru on kaze da nista nije stasno i da ona sama mora da se izbori sa kasljem i ja ne znam sta da uradim

 4. Branka says:

  Poštovani, kod dječaka od četiri godine prije tri dana javio se laringitis. Odmah smo uključili Pulmikort 0,5 mg 1 ml + 2 ml fiziološke. Uporedo dobio je i temperaturu. Javili smo se pedijatru,pored inhalacija Pulmikortom uvela je i dvije inhalacije atroventom, sedam dana i uključila nam je antibiotik jer se boji da ne dobije upalu pluća zbog temperature. Mene brine što dječak previše kašlje, smiri se na par minuta i ponovo krene. Ne znam na koji način da mu pomognem da bar malo umirim kašalj. Topli napici sa medom i parenje sa kamilicom slabo pomaže. Hvala

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda i praćenja deteta se, u ovim okolnostima, zaista ne može napraviti procena.

 5. Zabrinuta mama says:

  Postovani curica od 2,5 godine je prije 5 dana kihala i i mucio je sekret iz nosica. Imala je temperaturicu 37,6. To je proslo poslije dan-dva bez ikakve terapije.
  Poslednja dva dana kada place ima neki cudan promukao prizvuk i u lezecem polozaju je muci kasalj.
  Inace, opste stanje je dobro, vesela je, igra se, dobro jede i nema temperaturu.
  Sa 6 mjeseci joj je dijagnostifikovan ASD sec ASA. Ima rupicu od 3,3 mm.
  Da li je potrebno da je pregleda pedijatar? Isle smo kod doktora opste prakse koji je onako povrsno pregledao grlo jer se mnogo otimala i rekao je da miruje, nije crveno.
  Hvala vam veliko unaprijed. Veliki pozdrav

 6. Zabrinuta mama says:

  Postovani, danas se kod curice osjeti i blaga promuklost u glasu.
  Temperature nema, nosic ne curi, kaslje samo u lezecem polozaju. Da li je moguce da je u pitanju neka bakterijska infekcija? Brinemo se zbog ASD-a? Hvala veliko jos jednom.

  • MojPedijatar says:

   To NE ukazuje na bilp kakvu bakterijsku infekciju, već na “blagi” virus.

   ASD svakako NEMA nikakve veze sa.ovim.

 7. Zabrinuta mama says:

  Postovani, u poslednje vrijeme se desava da nam curicu od dvije i po godine prati promuklost. Propratnih simptoma uglavnom nema. Uradili smo bris grla i nosa koji je uredan. Uglavnom je dobro raspolozena, ne bi rekli da je nesto boli.
  Prije nekih mjesec dana je imala u ustima leziju pogodnu za afte. Dr je propisao Tantum Verde i ubrzo je proslo. U poslednjih desetak dana joj puca usna u uglu. Idemo na more za dva dana i radije je ako nije neophodno ne bi vodili pedijatru. Ambulante su pune pa da ne bi pokupila neki virus.
  Sta moze biti razlog promuklosti? Ima li to neke veze sa pucanjem usne? Hvala unaprije. Pozdrav

  • MojPedijatar says:

   NEMA to veze sa “pcanjem” usne!

   Da dete uzima Imuno cink, a da se ova “pukotina” maže Enbecinom ili Chloramphenicolom – 2 puta na da, 7 do 10 dana

Strana 19 od 22<<<1718192021>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA