Šta je laringitis kod dece i kako se leči

Grkljan (larynx) je deo grla i veoma važan organ disajnog sistema. On se se nalazi ispod ždrela i ima bar dve značajne uloge.

Foto: Canva

Prvo, sprovodi udahnuti vazduh u dušnik odakle se dalje vazduh “razvodi” po plućima. Jedan deo grljana (epiglotis) ima važnu funkciju da onemogući zalogaju da “upadne” u dušnik. Ovaj “poklopac” dakle je od izuzetnog značaja za normalano gutanje tečne i čvrste hrane.

Druga funkcija grkljana je stvaranje glasa, pošto se u njemu nalaze glasne žice koje omogućavaju detetu da priča. S obzirom na blizinu nosa i ždrela (dakle spada u gornje disajne organe) grkljan je često na udaru mikroorganizama koji mogu dovesti do zapaljenja – laringitisa (laryngitis). Grkljan je malog promera, pogotovo kod male dece, pa je skoro svako zapaljenje grkljana praćeno otežanim prolaskom vazduha.

Kako nastaje laringitis?

Zapaljenje grkljana je relativno česta bolest dečjeg doba. Kasna jesen i zima su godišnja doba kada se ova bolest ubedljivo najčešće javlja, naročito kada postoje velike temperaturne varijacije. Najčešći uzrok laringitisa su virusi koji se nasele u sluzokoži grkljana, obično dovode do otoka (edema) glasnih žica i dodatno sužavaju promer grkljana. Ova bolest zove i krup (Croup).

Ređi, ali i opasniji uzrok su bakterije (koje predvodi Haemophilus influenzae) koje mogu dovesti do veoma teškog i opasnog oblika laringitisa. Srećom, ova bolest je danas raritet, pre svega zahvaljujući HiB vakcini

Kako prepoznati dete koje ima laringitis – krup (Croup)?

Lako!  – Promukao glas i stridor su karakteristični za upalu grkljana.

Zbog otoka (edema) glasnih žica po pravilu se javlja promuklost, a zbog pomenutog suženja i onako malog prostora, javlja se karakterističan vibratorni zvuk koji se naziva stridor.

Stridor je zapravo treperenje (vibriranje) suženog grkljana koje nastaje kada vazduh pod pritiskom prolazi ka dušniku i dalje u pluća. On se čuje pri udisanju vazduha, ali je najdramatičniji pri kašlju deteta.

Ipak, nije sve tako strašno kao što izgleda! Naime, najveći broj dece ima virusni laringitis (Croup) koji najčešće ide bez visoke temperature, a opšte stanje deteta je i pored kašlja i stridora dobro. Takvo dete je, kad napad kašlja prođe, dobrog raspoloženja, kadkad se i igra, ali obično ne prođe mnogo vremena i sve se iznova ponavlja. Virusi koji izazivaju ovu vrstu laringitisa, iako srodni virusima gripa, su najčešće zadovoljni životom u grkljanu i, za razliku od rođaka koji izaziva grip, se ne šire po okolnim strukturama. Posle nekoliko dana infekcija sama prolazi, ali se postavlja pitanje:

Kada je stvarno opasan – kako izgleda takvo detence koje mora odmah kod lekara?

Retka, ali i veoma opasna upala grkljana je posledica infekcije jednom bakterijom (pomenuti Haemophilus influenzae) koja se brzo razmnožava u grlu i dovodi do dramatičnog otoka baš onog dela koji pri gutanju zatvara grkljan (epiglotis).

Podeli:

Komentari

 1. sladja says:

  Pozdrav, od cega izbija strofulus? Traje nam vec 4 mjeseca, u mom gradu dermatolozi ne znaju sta je, samo su napisali tu dijagnozu, pocetkom decembra je imala virusnu infekciju, od tada strofulus nikad stati, ali nema temperature, normalno se ponasa.

  • MojPedijatar says:

   Bez pregelda i praćenja se to nikako NE može utvrditi, a često uzrok ostane NEPOZNAT.

  • Biljana says:

   Ne znam da li je kasno da vam odgovorim, ali par saveta neće biti na odmet. Mom detetu je sa godinu dana dijagnostikovan strofulus. Samo nam je rečeno da je od kontakta sa domaćim životinjama. Dobili smo neko mleko protiv svraba, koje nam i nije baš pomoglo. Trajalo je veoma dugo. Sledeći put se pojavilo nakon boravka u selu. Otišli smo kod dermatologa koji nam je rekao da je to alergija na ujed buve uliipauka pauka. Od tada nosimo sa sobom sinopen kremu i gel protiv svraba. Uz obavezno aerius ili presing.

 2. Biljana says:

  Poštovani,
  Imam bebu od 4mjeseca,nosic joj baš začepljen i promukla je,danas smo bili kod pedijatra i dao nam je da koristimo 3kapi ventolina,6kapi atroventa i 1ml pulmicorta,to ujutru i uvece, a u podne da koristimo ventolin i atroventa.Takodje,koristimo cefaclor na 8 sati! Hvala!

 3. Gordana says:

  Postovani,
  moj sin (3 godine) nakon laringitisa dobio je terapiju inhaliranje pulmicort 0 ,25 1ml na 12h koja je trajala 21 dan. Juce je bila kontrola i terapija je produzena jos tri nedelje al sada 1ml na 24h. On je se jutros probudio sa promuklim glasom, bez kaslja, bez “rezanja”. Da li je uobicajno da terapija toliko dugo traje i da se u toku nje ponovo javlja promuklost?

 4. Eldina says:

  postovani
  beba 6 mjeseci,promukla.
  vodili smo je u hitnu,doktor kaze da nije upaljeno grlo,nema temp.dobrog je opsteg stanja ali me strah sto je promukla,moze li biti u pitanju latingitis iako grlo nije upaljeno,pozz

  • MojPedijatar says:

   Mislim da ovo što ste opisali nije za brigu i da je.procena Vašeg lekara sasvim.na.mestu.

 5. Lara says:

  Poštovani doktore,
  molim vas da mi kazete da li laringitis izaziva posebna vrsta virusa koji napadaju grkljan ili moze da nastane kao koplikacija obicne prehlade, s’ obzirom da moja cerka cesto dva, tri dana ima sasvim obicnu prehladu i kad taman pomislim da prolazi, ono se “pretvori” u laringitis. Hvala, pozdrav.

  • MojPedijatar says:

   Postoji GRUPA viusa koji baš “napdaju” grkljan i prave laringitis. To NEMAI neki poseban značaj, pošto LEKA koji efikasno ubija ove viruse NEMA. Svakako, postoji jedan broj dece koja imaju PREDISPOZICIJU (skolonost) ka ovoj bolesti, koja obično prolazi posle 5. rođendana.

 6. Dragana djordjevic says:

  Moj sin ima 6 ipo godina pa me zanima do koje godine se javlja laringitis

  • MojPedijatar says:

   Kod većine dece se sklonost ka laringitisu gubi do polaska u školu, ali naracno da IMA izuzetaka!

   Srecom, to NISU opasne bolesti kod dece koja su redovno vakcinisana.

 7. Ana says:

  Doktore,
  Beba se probudila promuklog glasica.
  Inace opste stanje je odlicno bez daljih simptoma(lepo dise,i danju i nocu,jede,smeje se,nema kaslja ni sekreta u nosicu). Ima 5 meseci.
  Promuklost traje vec 2 dana.
  Prethodno je boravila na reci gde ima ambrozije,kao i vozena kolima vise puta dnevno iz toplog u rashladjeno. Takodje otkrila je srecan vrisak pa je i to ponavljala ceo dan. Sada kada pokusa da vrisne skoro pa piskavo.
  Sta ciniti?
  Hvala!

Strana 15 od 22<<<1314151617>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA