Šta je laringitis kod dece i kako se leči

Grkljan (larynx) je deo grla i veoma važan organ disajnog sistema. On se se nalazi ispod ždrela i ima bar dve značajne uloge.

Foto: Canva

Prvo, sprovodi udahnuti vazduh u dušnik odakle se dalje vazduh “razvodi” po plućima. Jedan deo grljana (epiglotis) ima važnu funkciju da onemogući zalogaju da “upadne” u dušnik. Ovaj “poklopac” dakle je od izuzetnog značaja za normalano gutanje tečne i čvrste hrane.

Druga funkcija grkljana je stvaranje glasa, pošto se u njemu nalaze glasne žice koje omogućavaju detetu da priča. S obzirom na blizinu nosa i ždrela (dakle spada u gornje disajne organe) grkljan je često na udaru mikroorganizama koji mogu dovesti do zapaljenja – laringitisa (laryngitis). Grkljan je malog promera, pogotovo kod male dece, pa je skoro svako zapaljenje grkljana praćeno otežanim prolaskom vazduha.

Kako nastaje laringitis?

Zapaljenje grkljana je relativno česta bolest dečjeg doba. Kasna jesen i zima su godišnja doba kada se ova bolest ubedljivo najčešće javlja, naročito kada postoje velike temperaturne varijacije. Najčešći uzrok laringitisa su virusi koji se nasele u sluzokoži grkljana, obično dovode do otoka (edema) glasnih žica i dodatno sužavaju promer grkljana. Ova bolest zove i krup (Croup).

Ređi, ali i opasniji uzrok su bakterije (koje predvodi Haemophilus influenzae) koje mogu dovesti do veoma teškog i opasnog oblika laringitisa. Srećom, ova bolest je danas raritet, pre svega zahvaljujući HiB vakcini

Kako prepoznati dete koje ima laringitis – krup (Croup)?

Lako!  – Promukao glas i stridor su karakteristični za upalu grkljana.

Zbog otoka (edema) glasnih žica po pravilu se javlja promuklost, a zbog pomenutog suženja i onako malog prostora, javlja se karakterističan vibratorni zvuk koji se naziva stridor.

Stridor je zapravo treperenje (vibriranje) suženog grkljana koje nastaje kada vazduh pod pritiskom prolazi ka dušniku i dalje u pluća. On se čuje pri udisanju vazduha, ali je najdramatičniji pri kašlju deteta.

Ipak, nije sve tako strašno kao što izgleda! Naime, najveći broj dece ima virusni laringitis (Croup) koji najčešće ide bez visoke temperature, a opšte stanje deteta je i pored kašlja i stridora dobro. Takvo dete je, kad napad kašlja prođe, dobrog raspoloženja, kadkad se i igra, ali obično ne prođe mnogo vremena i sve se iznova ponavlja. Virusi koji izazivaju ovu vrstu laringitisa, iako srodni virusima gripa, su najčešće zadovoljni životom u grkljanu i, za razliku od rođaka koji izaziva grip, se ne šire po okolnim strukturama. Posle nekoliko dana infekcija sama prolazi, ali se postavlja pitanje:

Kada je stvarno opasan – kako izgleda takvo detence koje mora odmah kod lekara?

Retka, ali i veoma opasna upala grkljana je posledica infekcije jednom bakterijom (pomenuti Haemophilus influenzae) koja se brzo razmnožava u grlu i dovodi do dramatičnog otoka baš onog dela koji pri gutanju zatvara grkljan (epiglotis).

Podeli:

Komentari

 1. Bojan says:

  Poštovani,
  beba od 6 mjeseci već tri nedelje ima stridor prilikom udisanja,
  poslije 2 nedelje smo završili u bolnici zbog slabijeg unosa hrane uradjen rtg i konstatovano da je abdomen pun vazduha zbog čega je abdominalni hirurg rekao da se želudac ispumpa preko noći i sutradan je postao bolji. Problem je što on konstantno otežano diše dipnea tj, jamica na vrhu grudnog koša se uvlači i kao medju rebralni prostor. Inhalira se več 7 dana ne vidimo napredak orl kaže da je sve ok kao i pulmolog pluća čista a on je ok raspoložen.
  Interesuje me da li je moguće da ovaj stridor toliko dugo traje kao i ovo otežano disanje.
  Unaprijed zahvalan
  Bojan

  • MojPedijatar says:

   I pored velike zelje da pomognemo, ova situacija se zaista ne može komentarisati bez pregleda u praćenja deteta.

   Jedno je jasno – ORL specijalista (koji se bavi bebama) treba ovo da proceni, a ako je to ok – treba razmišljari u laringo-bronhoskopiji.

 2. Jelena says:

  Postovani, moj sin ima 3 ipo meseca, pre nedelju dana smo zavrsili sedmodnevnu trrapiju inhalacijama (berodual 4 kapi i 2.5ml fiz. rastvora 3xdnevno uz obaveznu drenazu 2x) Dijagnoza je bila bronhocolitis acuta. Pulmolog je rekao da je pun sekreta. Bebi je bilo bolje, i pre dva dana intenzivno je poceo da kaslje i da izbacuje sekret, juce bili kod pedijatra i rekao nam je samo fiziploski u nosic da je disanje uredu i da nije kao prosli put.
  Medjutim danas je beba promukla i slabije jede, da li je to usled tolikog kaslja i tog sekreta koji izbacuje. Interesuje me vase misljenje, ima li razloga za brigu.
  Inace samo dojena beba, koja sada sa 3 ipo meseca ima 7300g.
  Nisam napomenula da je stariji sin pre 4 dana imao t i sutradan se javila promuklost, juce je dobio panklav zbog crvenog grla. Da li je od njega beba od njega dobila virus ili je ovo samo posledica bronhokolitisa? Najlepse hvala!

  • MojPedijatar says:

   eško je to proceniti bez pregleda, aki svakako NEMA razloga za brigu, ako NEMA povišene temp. i otežanog disanja

   Mogu pomoći inhalacije običnim fiz.rastvorom.

 3. zeljko says:

  Postovanje,moj sin od trinaes meseci je na fizikalnoj medicini u Sokobanjskoj ,i posle par dana je dobio temperaturu,koja se posle lekova spustala,i tako su mu ukljucili inhalaciju,i brufen,pošto to traje već nekoliko dana,prebačen je u dečju bolnicu,kazu da su mu pluća čista ,ali da ima laringitis,i naravno inhalacija i infuzija,posto slabo jede,dosta kašlje i promukao je,treći put mu rade analize i mokraću,to mi nije jasno,koliko u proseku traje laringitis,i zasto se taj sekret skuplja,naravno i kakve su posledice,hvala,zabrinuti roditelj.

  • MojPedijatar says:

   Ogromna većina dece sa.virusnim laringitisom se izleči za 5 do 7 dana.

   Ipak, sve detalje treba razmotriti sa doktorom koji leči Vaše dete.

 4. Daca says:

  Postovana, dete ima 4 godine I ide u kolektiv. Mesecno jednom ima laringitis a ovaj put je imao dva puta. Prosli put mu je dr dala inhalaciju sa Pulmicortom, a ovaj put samo sa efedrinom jer kaze da nema potrebe za Pulmicortom. Interesuje me da li zaista moze sa tom inhalacijom da prodje laringitis? I da li Pulmicort moze da nasteti ako se daje svaki mesec?
  Unapred zahvalna.

  • MojPedijatar says:

   Efedrin NE TREBA koristiti!

   Inhalacije Pulmicortom su prava terapija virusnog laringitisa, a kad se primenjuje u propisanoj dozi NE može da naskodi detetu

 5. Zdenka says:

  Postovani, decak ima 10 godina,jutros se probudio sa kasljem kao lavez psa i zali se da ga boli grlo samo.kada kaslje.Bili kod dr i prepisana terapija pulmicort,ista situacija nam se dogodila pre godinu dana u isto vreme.Citajuci Vase komentare stekla sam utisak da u njegovim godinama se to retko desava,pa sam samim tim zabrinuta zasto se javlja sada u ovom uzrastu deteta.On je veseo,bez temperature,zakaslje se samo ponekad.Inace je operisao.sva tri krajnika sa tri godine i treci krajnik dva puta.Imam li razloga za zabrinutost?

  • MojPedijatar says:

   Dešava se retko – ali se ipak dešava!

   Srećom, to je u ovom uzrastu BEZAZLENA bolest koja se lako leči i brzo prolazi, pa zaista nema.mesta za brigu.

 6. Jelena says:

  Sve pohvale ! Sve sto me je zanimalno u vezi laringitisa, nasla sam u clanku

 7. Mirko says:

  Kako razlikovati laringitis od upornog ili alergijskog kaslja? Vec treci dan inhaliramo dete Pulmicort-om, ali dete i dalje kaslje. Inace, nema promuklosti, a kasalj je suv, grleni.

Strana 14 od 22<<<1213141516>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA