Kako se boriti protiv dosadnog kašlja

Sunce, pa kiša, pa zahladi, pa odjednom bude toplije nekoliko dana – ove promene pogoduju virusima koji napadaju disajne organe. Jedan od glavnih znakova respiratornih infekcija je kašljanje, pa sledi detaljnija priča sa akcentom na nadražajni (“suvi”) kašalj.

Foto: Canva

Kako nastaje kašalj? 

Kašalj je odbrambena reakcija – refleks!

Svaki refleks započinje nadražajem koji ga pokreće. Nadražaj disajnih organa je pokretač refleksa kašlja. Posle nadražaja sledi dubok udah, pa snažan izdah praćen suženjem dušnika i grkljana što se čuje kao kašalj. Izdah je neverovatno snažan, tako da izbačene kapljice iz disajnih organa lete brzinom od preko 150 km/sat!

Ubedljivo najčešći pokretači refleksa kašlja su infekcija i alergija. Daleko ređe se dešava da strano telo bude uzrok kašlja, ali je to jedna dramatična situacija praćena drugim tegobama, koja se srećom ne dešava često.

Koje su vrste kašlja? 

Postoje dve osnovne vrste kašlja: “suvi” (neproduktivni ili nadražajni) i “vlažni” – produktivni! Ova podela je dobra za razmevanje problema, iako ima raznih prelaznih formi kašlja.

 • Suvi kašalj

Naziva se  i nadražajni, ili neproduktivni, a nastaje kao rezultat direktnog oštećenja gornjih disajnih puteva. To rade skoro svi respiratorni virusi, neki više, neki manje, ali je rezultat njihovog rada “ranjena” sluzokoža disajnih puteva.

Zato su krajevi nervnih završetaka koji “prenose” nadražaj (receptori za kašalj) ogoljenji pa dete često “ripa” u napadima.

Jedan od najčešćih razloga nadražajnog kašlja je slivanje sekreta iz nosa “nizbrdo” u grlo i dušnik. Tamo se sekret “zalepi” a dete (uglavnom bezuspešno) pokušava da ga izbaci.

Dete kašlje u napadima, “sve se ori”, a nema šta da izbaci pa često bolno plače posle napada kašlja. Ponekad dete povrati zbog ovog nadražajnog napinjanja. Što dete više kašlje sve se više oštećuje već ranjena sluznica disajnih puteva. Zato dete još više kašlje i tako se ovaj začarani krug zavrti i traje sve dok ga ne prekinemo i dok dete ne pobedi virus – najčešči uzrok ove vrste kašlja.

Suvi kašalj je retko pratilac nekog veoma ozbiljnog respiratornog oboljenja kod dece, a ako je dete bez visoke temperature, bez otežanog (“svirajućeg”) i ubrzanog disanja i dobrog apetita – skoro sigurno se radi o bezazlenoj virozi!

Podeli:

Komentari

 1. Emily says:

  Postovani,
  moje dete ima 3,5 godine i preko leta uopste nije bolesno (znaci nekih 5 meseci). Cim dodje Oktobar-Novembar, krece napad virusa.
  Da ne duzim, trenutno imamo jedan problem, kaslje vec 4 nedelje. Prva nedelja – suvi kasalj i pun nos gustog sekreta koji nije hteo da curi kroz nos vec se slivao niz grlo. Druga nedelja – produktivni kasalj i pije sirup za iskaslavanje, gde dobija i bronhitis. Ove dve nedelje sam je inhalirala sa fizioloskim-pulmikort i fizioloski-pantenolom, medjutim TRECE nedelje je doktorka ukljucila u inhalacije i fizioloski- berodual, gde dete se gusilo od kaslja pa sam prekinula inhalaciije sa berodualom. Trece nedelje je pila i sirup makropen.
  Nakon svega toga, dete jos uvek kaslje, cetvrta je nedelja, kasalj je mesani (nekad suv, nekad produktivan) ali vise suv i ne prestaje da kaslje. Ja stvarno ne znam vise sta da joj dam da prestane. Nije isla nedelju dana u vrtic ali nevredi, nista od ovih sirupa ne pomaze (ni dr.tajs, ni omnitus, niti babski recepti sa mlekom, karamelom,guscjom mascu,medom). Da li da probam sa eriusom? nemam pojma vise stvarno.
  Hvala puno unapred na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Da probate sa Aeriusom 7 do 10 dana…ako NE bude bolje – morate na kontrolni pregled.

 2. Ivana says:

  Moj sin imao je celu noć kasalj , curi mu nos i malo mu je crveno grlo ,imao je temparaturu. Koji lek za kasalj i grlo dmu dam

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda deteta se naprosto NE može utvrditi uzrok celonoćnog kašlja, pa ni određivati terapija.

 3. Marina says:

  Postovani,
  Dete starosti sest godina imalo je virus pracen intenzivnim curenjem nosa i kasljem bez bilo kakvih drugih simptoma. Nakon koriscenja acc 200 i natrijum-hlorid spreja za nos curenje je prestalo. Ali i dalje kaslje povremeno u toku spavanja. I iskaslje slajmu. Da li bi trebalo da se preduzme nesto po tom pitanju? Unapred hvala

 4. Danijela says:

  Poštovanje,imam nedoumicu u vezi ćerke koja ima pet godina.Ima vise od mesec ipo dana kada je pila antibiotik grlo je bilo crveno i suvo je kasljala,pila je i sirup za suv kašalj,zatim posle terapije kašalj i dalje,dat joj je neki sirup za alergiju i antibiotske kapi za nos.Zatim po završetku terapije posle nedelju dana radimo bris grla i nosa,krvnu sliku, pluća dobro.Sve je u redu,nema bakterija ks ok,ali se pojavljuje još po malo suvi kašalj,dnevno možda po tri,cetiri puta se nekaslje.Ona je oseća dobro,samo me zabrinjava taj kašalj koji toliko dugo nikako da stane,sta treba dalje da radimo?Hvala puno unapred.

 5. Nena Stanković says:

  Dobro veče mali mi ima 31 mes. I danas je počeo da kija i kada kine iz nosica mu izlazi prozirna bela tečnost, tačnije bale. Ne kaslje jos uvek, zanima me dali bi mogla da mu dam neki sirup da mu ublažim tegobe. Sta vi preporučujete hvala na odgovoru

 6. Leposava says:

  Postovani
  Dete 5god, od subote 13.04019 kaslje suvo. Nema temperaturu, uvece krece napad kaslja. Koji sirup da pije?

 7. Jelena says:

  Da li deca koja kaslju treba da idu u vrtic i da li mogu da prenesu drugoj deci?

Strana 16 od 18<<<1415161718>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA