Kako se boriti protiv dosadnog kašlja

Sunce, pa kiša, pa zahladi, pa odjednom bude toplije nekoliko dana – ove promene pogoduju virusima koji napadaju disajne organe. Jedan od glavnih znakova respiratornih infekcija je kašljanje, pa sledi detaljnija priča sa akcentom na nadražajni (“suvi”) kašalj.

Šta znači kad dete jače kašlje noću?

Obično se radi o nadražajnom – “slivajućem” kašlju. Preko dana, dok je dete aktivno deo sekreta iz nosa izlazi “unapred” (kroz nos) ili dete proguta sekret koji se sliva niz grlo. Noću, kada spava sekret nema gde već se sliva ka dušniku i provocira kašalj. Naravno, i drugi uzroci kašlja mogu biti “noćne ptice”, ali je slivanje sekreta iz gornjih partija disajnih organa ubedljivo najčešći.

  • Produktivni ” – vlažni” kašalj

kasalj 1Daleko je ređi kod dece!

Javlja se kada su pluća (u stvari se radi o bronhijama) puna sekreta pa se kašljem sekret “ispumpava”, pa se zato kašalj naziva produktivni. Obično se radi o bronhitisu, ređe o upali pluća. Veća deca mogu da iskašlju sekret, a manja obično progutaju ili povrate sluz.

Da li je svaki “vlažan” kašalj iz pluća? 

NIJE! 

Obilan sluzav sekret iz nosa i “gornjih partija” grla može da se zaglavi u grlu i dušniku pa dete “vlažno” kašlje iako nema ništa u plućima. Ovo daje lažnu sliku produktivnog kašlja, a zapravo se radi o nadražajnom kašlju sa “vlažnim” prizvukom.

Lekar, posle pregleda (auskultacije – slušanja deteta) veoma lako reši ovu dilemu koja neretko zbunjuje roditelje.

Kako se kašalj leči? 

Postoji jednostavno medicinsko pravilo: ne leči se kašalj već uzrok kašlja!

Zato je vrlo važno postaviti dijagnozu bolesti koju kašalj prati. Izlečenjem osnovnog oboljenja i kašalj će proći. Zato roditelji ne treba na svoju ruku da leče kašalj pre konsultacije sa pedijatrom.

Jasno je da većina dece ima nadražajni (suvi kašalj) koji ponekad toliko uznemiri dete (pa i roditelje) jer se javlja u napadima  da mora da se  brzo krene u akciju i daju:

Antitusici – lekovi koji smanjuju nadražaj, pa tako umiruju suvi kašalj. Važno je znati da se ne radi o medikamentima koji će izlečiti uzrok kašlja, već samo smanjuju posledice – “dosadni” nadražaj koji tera dete da kašlje.

Oni se daju samo ako kašalj remeti normalno spavanje deteta, ili ako je toliko dosadan da se dete iscrpljuje od napada kašlja. Ima ih više vrsta, a ne treba ih uzimati bez konsultacije sa pedijatrom! Daju se kratko – ne duže od nekoliko dana, a od njih ne treba očekivati čudo – da potpuno neutralizu kašalj – to je nemoguće dok se ne otkloni (izleči) uzrok bolesti koja je praćena kašljanjem.

Podeli:

Komentari

  1. Poštovani,moj sin ima problem konstantno sa suvim kašljem kod kog bukvalno minut ne sastavi da ne kašlja.Ima problem sa krajnicima za koje lekari kažu da nije vreme za operaciju iako su mu bukvalno zatvorili ulaz u grlo.Takođe stalno ima bakterije u brisevima koje se samo naizmenično ponavljaju.Dete je stalno pod antibioticima i inhalacijama pulmikortom i spalmotilom.Radili smo alergotestove i negativni su.Pije imunotrofinu po preporuci ORL lekara.Kako da ublažim kašalj za koji kažu da mu je posledica slivanja sekreta iz nosa na njegove i tako uvećane krajnike?Takođe mu je laringitis česta dijagnoza tog kašlja.Koristili smo i Levopront i Galitifen.Ništa ne pomaže,dete bukvalno kašlje 3-4 dana bez prestanka.Hvala

    Odgovori na komentar
  2. Suv nadrazaj na kasalj narocito nocu kod deteta izaziva nadrazsj za gusenje
    Da li moze da bude opasno i o cemu se radi,da li u pitanju strah kad se gusi,?To vec duze traje i terapije ne pomazu.Da li je alergija ,i sts raditi dalje?

    Odgovori na komentar
Strana 17 od 17<<<1314151617

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA