Kako se boriti protiv dosadnog kašlja

Sunce, pa kiša, pa zahladi, pa odjednom bude toplije nekoliko dana – ove promene pogoduju virusima koji napadaju disajne organe. Jedan od glavnih znakova respiratornih infekcija je kašljanje, pa sledi detaljnija priča sa akcentom na nadražajni (“suvi”) kašalj.

Šta znači kad dete jače kašlje noću?

Obično se radi o nadražajnom – “slivajućem” kašlju. Preko dana, dok je dete aktivno deo sekreta iz nosa izlazi “unapred” (kroz nos) ili dete proguta sekret koji se sliva niz grlo. Noću, kada spava sekret nema gde već se sliva ka dušniku i provocira kašalj. Naravno, i drugi uzroci kašlja mogu biti “noćne ptice”, ali je slivanje sekreta iz gornjih partija disajnih organa ubedljivo najčešći.

 • Produktivni ” – vlažni” kašalj

kasalj 1Daleko je ređi kod dece!

Javlja se kada su pluća (u stvari se radi o bronhijama) puna sekreta pa se kašljem sekret “ispumpava”, pa se zato kašalj naziva produktivni. Obično se radi o bronhitisu, ređe o upali pluća. Veća deca mogu da iskašlju sekret, a manja obično progutaju ili povrate sluz.

Da li je svaki “vlažan” kašalj iz pluća? 

NIJE! 

Obilan sluzav sekret iz nosa i “gornjih partija” grla može da se zaglavi u grlu i dušniku pa dete “vlažno” kašlje iako nema ništa u plućima. Ovo daje lažnu sliku produktivnog kašlja, a zapravo se radi o nadražajnom kašlju sa “vlažnim” prizvukom.

Lekar, posle pregleda (auskultacije – slušanja deteta) veoma lako reši ovu dilemu koja neretko zbunjuje roditelje.

Kako se kašalj leči? 

Postoji jednostavno medicinsko pravilo: ne leči se kašalj već uzrok kašlja!

Zato je vrlo važno postaviti dijagnozu bolesti koju kašalj prati. Izlečenjem osnovnog oboljenja i kašalj će proći. Zato roditelji ne treba na svoju ruku da leče kašalj pre konsultacije sa pedijatrom.

Jasno je da većina dece ima nadražajni (suvi kašalj) koji ponekad toliko uznemiri dete (pa i roditelje) jer se javlja u napadima  da mora da se  brzo krene u akciju i daju:

Antitusici – lekovi koji smanjuju nadražaj, pa tako umiruju suvi kašalj. Važno je znati da se ne radi o medikamentima koji će izlečiti uzrok kašlja, već samo smanjuju posledice – “dosadni” nadražaj koji tera dete da kašlje.

Oni se daju samo ako kašalj remeti normalno spavanje deteta, ili ako je toliko dosadan da se dete iscrpljuje od napada kašlja. Ima ih više vrsta, a ne treba ih uzimati bez konsultacije sa pedijatrom! Daju se kratko – ne duže od nekoliko dana, a od njih ne treba očekivati čudo – da potpuno neutralizu kašalj – to je nemoguće dok se ne otkloni (izleči) uzrok bolesti koja je praćena kašljanjem.

Podeli:

Komentari

 1. Poštovani,moj sin ima problem konstantno sa suvim kašljem kod kog bukvalno minut ne sastavi da ne kašlja.Ima problem sa krajnicima za koje lekari kažu da nije vreme za operaciju iako su mu bukvalno zatvorili ulaz u grlo.Takođe stalno ima bakterije u brisevima koje se samo naizmenično ponavljaju.Dete je stalno pod antibioticima i inhalacijama pulmikortom i spalmotilom.Radili smo alergotestove i negativni su.Pije imunotrofinu po preporuci ORL lekara.Kako da ublažim kašalj za koji kažu da mu je posledica slivanja sekreta iz nosa na njegove i tako uvećane krajnike?Takođe mu je laringitis česta dijagnoza tog kašlja.Koristili smo i Levopront i Galitifen.Ništa ne pomaže,dete bukvalno kašlje 3-4 dana bez prestanka.Hvala

  Odgovori na komentar
 2. Suv nadrazaj na kasalj narocito nocu kod deteta izaziva nadrazsj za gusenje
  Da li moze da bude opasno i o cemu se radi,da li u pitanju strah kad se gusi,?To vec duze traje i terapije ne pomazu.Da li je alergija ,i sts raditi dalje?

  Odgovori na komentar
 3. Gorica Tomasevic 08.12.2019 u 16:54

  Postovani, dete od 11godina konstantno kaslje i to danju po malo a nocu u naletima jako puno.Kod lekara isli tri puta svaki put grlo dobro, pluca cista.Uzimali antibiotik, inhalaciju i dve inekcije.Posle toga isto stanje, opet kod lekara, pluca cista grlo cisto.Nos ne curi.Dobili terapiju kdizal za alergiju i pronizon da pije pet dana.Danas je drugi dan da uzimamo..stanje isto, danju malo kaslje ali nocu bukvalno stalno.Sta dalje ciniti.
  Unapred zahvalna

  Odgovori na komentar
 4. Dobar dan imam bebu 2 meseca staru , zapusen joj nosic a i ujedno i kaslje zbog zapusenosti. Dajem joj serum za nosic Ali to nista ne poboljsava, sta d’à joj uradim d’à bi joj poboljsala disanje ?

  Odgovori na komentar
 5. Dobro vece, imam dete od 4 godine.. ima dosta suv kasalj i zapusen nos tokom spavanja. Kada se nalazi u prostoriji pusaca bas pocne da kaslje.. i kada nije u toj prostoriji.. Ne znam kako joj pomoci da ne kaslje barem kad spava.

  Odgovori na komentar
 6. Poštovanje,
  Moja ćerkica(5 godina) već 3 dana neprekidno kašlje.U pitanju je suv,cepajući kašalj.Nosić je prilično zapušen,curi,ali ništa što do sada nismo doživeli.Brine nas intezitet kašlja koji ne jenjava iako koristimo sve poznate metode lečenja čaj od belog sleza,tople čajeve(kamilica,nana),pred spavanje popije kašiku meda rastopljenu u malo mlake vode(po preporuci jednog našeg starog pedijatra)…Nos tretiramo fiziološkim rastvorom,a ujutru i uveče nakapamo po dve kapi efedrin hidrohlorida(0,25%).Dete nema temperaturu,nije neraspoloženo,ali je iscrpljeno od nespavanja i napornog kašljanja.Sve slabije jede jer je i hrana izgleda dodatno nadražuje,pa i tada baš dosta kašlje.Ne bismo je još vodili kod lekara da ne pokupi neki dodatni virus.Dete inace ne ide u vrtić.Imamo i bebu od 11 meseci koja je uz sestricu izgleda pokupila neku prepranu varijantu virusa,pa od jutros ima blagu temperaturu,tako da smo zabriniti da i ona ne počne da kašlje.Molim Vas za savet kako pomoći detetu da se izbori sa uzrokom kašlja?Postoji li neki način da se ublaži intezitet ovakve vrste kašlja.Unapred hvala!

  Odgovori na komentar
Strana 17 od 17<<<1314151617

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA