Kako se boriti protiv dosadnog kašlja

Sunce, pa kiša, pa zahladi, pa odjednom bude toplije nekoliko dana – ove promene pogoduju virusima koji napadaju disajne organe. Jedan od glavnih znakova respiratornih infekcija je kašljanje, pa sledi detaljnija priča sa akcentom na nadražajni (“suvi”) kašalj.

Šta znači kad dete jače kašlje noću?

Obično se radi o nadražajnom – “slivajućem” kašlju. Preko dana, dok je dete aktivno deo sekreta iz nosa izlazi “unapred” (kroz nos) ili dete proguta sekret koji se sliva niz grlo. Noću, kada spava sekret nema gde već se sliva ka dušniku i provocira kašalj. Naravno, i drugi uzroci kašlja mogu biti “noćne ptice”, ali je slivanje sekreta iz gornjih partija disajnih organa ubedljivo najčešći.

 • Produktivni ” – vlažni” kašalj

kasalj 1Daleko je ređi kod dece!

Javlja se kada su pluća (u stvari se radi o bronhijama) puna sekreta pa se kašljem sekret “ispumpava”, pa se zato kašalj naziva produktivni. Obično se radi o bronhitisu, ređe o upali pluća. Veća deca mogu da iskašlju sekret, a manja obično progutaju ili povrate sluz.

Da li je svaki “vlažan” kašalj iz pluća? 

NIJE! 

Obilan sluzav sekret iz nosa i “gornjih partija” grla može da se zaglavi u grlu i dušniku pa dete “vlažno” kašlje iako nema ništa u plućima. Ovo daje lažnu sliku produktivnog kašlja, a zapravo se radi o nadražajnom kašlju sa “vlažnim” prizvukom.

Lekar, posle pregleda (auskultacije – slušanja deteta) veoma lako reši ovu dilemu koja neretko zbunjuje roditelje.

Kako se kašalj leči? 

Postoji jednostavno medicinsko pravilo: ne leči se kašalj već uzrok kašlja!

Zato je vrlo važno postaviti dijagnozu bolesti koju kašalj prati. Izlečenjem osnovnog oboljenja i kašalj će proći. Zato roditelji ne treba na svoju ruku da leče kašalj pre konsultacije sa pedijatrom.

Jasno je da većina dece ima nadražajni (suvi kašalj) koji ponekad toliko uznemiri dete (pa i roditelje) jer se javlja u napadima  da mora da se  brzo krene u akciju i daju:

Antitusici – lekovi koji smanjuju nadražaj, pa tako umiruju suvi kašalj. Važno je znati da se ne radi o medikamentima koji će izlečiti uzrok kašlja, već samo smanjuju posledice – “dosadni” nadražaj koji tera dete da kašlje.

Oni se daju samo ako kašalj remeti normalno spavanje deteta, ili ako je toliko dosadan da se dete iscrpljuje od napada kašlja. Ima ih više vrsta, a ne treba ih uzimati bez konsultacije sa pedijatrom! Daju se kratko – ne duže od nekoliko dana, a od njih ne treba očekivati čudo – da potpuno neutralizu kašalj – to je nemoguće dok se ne otkloni (izleči) uzrok bolesti koja je praćena kašljanjem.

Podeli:

Komentari

 1. Postovani,
  moje dete ima 3,5 godine i preko leta uopste nije bolesno (znaci nekih 5 meseci). Cim dodje Oktobar-Novembar, krece napad virusa.
  Da ne duzim, trenutno imamo jedan problem, kaslje vec 4 nedelje. Prva nedelja – suvi kasalj i pun nos gustog sekreta koji nije hteo da curi kroz nos vec se slivao niz grlo. Druga nedelja – produktivni kasalj i pije sirup za iskaslavanje, gde dobija i bronhitis. Ove dve nedelje sam je inhalirala sa fizioloskim-pulmikort i fizioloski-pantenolom, medjutim TRECE nedelje je doktorka ukljucila u inhalacije i fizioloski- berodual, gde dete se gusilo od kaslja pa sam prekinula inhalaciije sa berodualom. Trece nedelje je pila i sirup makropen.
  Nakon svega toga, dete jos uvek kaslje, cetvrta je nedelja, kasalj je mesani (nekad suv, nekad produktivan) ali vise suv i ne prestaje da kaslje. Ja stvarno ne znam vise sta da joj dam da prestane. Nije isla nedelju dana u vrtic ali nevredi, nista od ovih sirupa ne pomaze (ni dr.tajs, ni omnitus, niti babski recepti sa mlekom, karamelom,guscjom mascu,medom). Da li da probam sa eriusom? nemam pojma vise stvarno.
  Hvala puno unapred na odgovoru.

  Odgovori na komentar
 2. Postovani,
  Dete starosti sest godina imalo je virus pracen intenzivnim curenjem nosa i kasljem bez bilo kakvih drugih simptoma. Nakon koriscenja acc 200 i natrijum-hlorid spreja za nos curenje je prestalo. Ali i dalje kaslje povremeno u toku spavanja. I iskaslje slajmu. Da li bi trebalo da se preduzme nesto po tom pitanju? Unapred hvala

  Odgovori na komentar
 3. Poštovanje,imam nedoumicu u vezi ćerke koja ima pet godina.Ima vise od mesec ipo dana kada je pila antibiotik grlo je bilo crveno i suvo je kasljala,pila je i sirup za suv kašalj,zatim posle terapije kašalj i dalje,dat joj je neki sirup za alergiju i antibiotske kapi za nos.Zatim po završetku terapije posle nedelju dana radimo bris grla i nosa,krvnu sliku, pluća dobro.Sve je u redu,nema bakterija ks ok,ali se pojavljuje još po malo suvi kašalj,dnevno možda po tri,cetiri puta se nekaslje.Ona je oseća dobro,samo me zabrinjava taj kašalj koji toliko dugo nikako da stane,sta treba dalje da radimo?Hvala puno unapred.

  Odgovori na komentar
 4. Nena Stanković 30.01.2019 u 20:49

  Dobro veče mali mi ima 31 mes. I danas je počeo da kija i kada kine iz nosica mu izlazi prozirna bela tečnost, tačnije bale. Ne kaslje jos uvek, zanima me dali bi mogla da mu dam neki sirup da mu ublažim tegobe. Sta vi preporučujete hvala na odgovoru

  Odgovori na komentar
Strana 16 od 16<<<1213141516

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA