Kako se boriti protiv dosadnog kašlja

Sunce, pa kiša, pa zahladi, pa odjednom bude toplije nekoliko dana – ove promene pogoduju virusima koji napadaju disajne organe. Jedan od glavnih znakova respiratornih infekcija je kašljanje, pa sledi detaljnija priča sa akcentom na nadražajni (“suvi”) kašalj.

Da li pomažu sirupi na biljnoj bazi? 

Pomažu!

Oni se mogu dati deci i bez pregleda ukoliko je dete koje nadražajno kašlje dobro rapoloženo, dobrog apetita, bez povišene temperature, i bez otežanog i ubrzanog disanja, a kašalj se pojačava u ležećem polaju. Tada se skoro sigurno radi “slivajućem” kašlju zbog virusne upale nosa i grla.

Beli slez se vekovima koristio kao lek za kašalj koji prati upale gornjih disajnih organa.

 

Sirup belog sleza oblaže sluzokožu grla, “pokriva” ogoljene nervne završetke koji prenose nadražaj na kašalj, i tako pomažu detetu  da se izbori sa dosadnim, suvim neproduktivnim kašljem, ali i pomaže isceljenje (iako ne deluje na virus koji uzrokuje kašalj).

Kako?

Tako što dete ređe kašlje (jer je beli slez “pokrio” i zaštitio oštećenu sluznicu), pa se na taj način smanjuje efekat “dranja” sluzokože koja je već razorena virusom. Naime, svaka epizoda suvog kašlja dodatno oštećuje ranjenu sluznicu disajnih organa, tako da receptori za kašalj bivaju još više ogoljeni i nadraženi, pa se kašalj pojačava i zatvara se “začarani krug” koji vodi u pogoršanje bolesti. Zato smanjenjem nadražaja, sirup belog sleza pomaže regeneraciju obolele sluzokože detetovih disajnih puteva.

Kada je vreme za pregled pedijatra?

Pregled je obavezan ako:

-   dete dobije visoku temperaturu i kašalj se pogoršava – ovo ukazuje na ozbiljniju infekciju!

-   izgubi živost i postane nezainteresovano i pospano – takođe nagoveštava da se nešto ozbiljnije dešava.

-   se javi otežano (svirajuće) i ubrzano disanje – to onda ukazuje na bronhitis.

-   se javi kašalj kao lavež psa praćen “struganjem” pri udahu i izdahu. Tada je skoro sigurno u pitanju  laringitis.

-   izgubi apetit i počne uporno da povraća – možda je virus napao želudac.

Valjalo bi obaviti pregled ukoliko nema baš nikakvog napretka posle tri do pet dana korišćenja sirupa.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Postovani,
  moje dete ima 3,5 godine i preko leta uopste nije bolesno (znaci nekih 5 meseci). Cim dodje Oktobar-Novembar, krece napad virusa.
  Da ne duzim, trenutno imamo jedan problem, kaslje vec 4 nedelje. Prva nedelja – suvi kasalj i pun nos gustog sekreta koji nije hteo da curi kroz nos vec se slivao niz grlo. Druga nedelja – produktivni kasalj i pije sirup za iskaslavanje, gde dobija i bronhitis. Ove dve nedelje sam je inhalirala sa fizioloskim-pulmikort i fizioloski-pantenolom, medjutim TRECE nedelje je doktorka ukljucila u inhalacije i fizioloski- berodual, gde dete se gusilo od kaslja pa sam prekinula inhalaciije sa berodualom. Trece nedelje je pila i sirup makropen.
  Nakon svega toga, dete jos uvek kaslje, cetvrta je nedelja, kasalj je mesani (nekad suv, nekad produktivan) ali vise suv i ne prestaje da kaslje. Ja stvarno ne znam vise sta da joj dam da prestane. Nije isla nedelju dana u vrtic ali nevredi, nista od ovih sirupa ne pomaze (ni dr.tajs, ni omnitus, niti babski recepti sa mlekom, karamelom,guscjom mascu,medom). Da li da probam sa eriusom? nemam pojma vise stvarno.
  Hvala puno unapred na odgovoru.

  Odgovori na komentar
 2. Postovani,
  Dete starosti sest godina imalo je virus pracen intenzivnim curenjem nosa i kasljem bez bilo kakvih drugih simptoma. Nakon koriscenja acc 200 i natrijum-hlorid spreja za nos curenje je prestalo. Ali i dalje kaslje povremeno u toku spavanja. I iskaslje slajmu. Da li bi trebalo da se preduzme nesto po tom pitanju? Unapred hvala

  Odgovori na komentar
 3. Poštovanje,imam nedoumicu u vezi ćerke koja ima pet godina.Ima vise od mesec ipo dana kada je pila antibiotik grlo je bilo crveno i suvo je kasljala,pila je i sirup za suv kašalj,zatim posle terapije kašalj i dalje,dat joj je neki sirup za alergiju i antibiotske kapi za nos.Zatim po završetku terapije posle nedelju dana radimo bris grla i nosa,krvnu sliku, pluća dobro.Sve je u redu,nema bakterija ks ok,ali se pojavljuje još po malo suvi kašalj,dnevno možda po tri,cetiri puta se nekaslje.Ona je oseća dobro,samo me zabrinjava taj kašalj koji toliko dugo nikako da stane,sta treba dalje da radimo?Hvala puno unapred.

  Odgovori na komentar
 4. Nena Stanković 30.01.2019 u 20:49

  Dobro veče mali mi ima 31 mes. I danas je počeo da kija i kada kine iz nosica mu izlazi prozirna bela tečnost, tačnije bale. Ne kaslje jos uvek, zanima me dali bi mogla da mu dam neki sirup da mu ublažim tegobe. Sta vi preporučujete hvala na odgovoru

  Odgovori na komentar
Strana 16 od 16<<<1213141516

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA