Kako se boriti protiv dosadnog kašlja

Sunce, pa kiša, pa zahladi, pa odjednom bude toplije nekoliko dana – ove promene pogoduju virusima koji napadaju disajne organe. Jedan od glavnih znakova respiratornih infekcija je kašljanje, pa sledi detaljnija priča sa akcentom na nadražajni (“suvi”) kašalj.

Foto: Canva

Kako nastaje kašalj? 

Kašalj je odbrambena reakcija – refleks!

Svaki refleks započinje nadražajem koji ga pokreće. Nadražaj disajnih organa je pokretač refleksa kašlja. Posle nadražaja sledi dubok udah, pa snažan izdah praćen suženjem dušnika i grkljana što se čuje kao kašalj. Izdah je neverovatno snažan, tako da izbačene kapljice iz disajnih organa lete brzinom od preko 150 km/sat!

Ubedljivo najčešći pokretači refleksa kašlja su infekcija i alergija. Daleko ređe se dešava da strano telo bude uzrok kašlja, ali je to jedna dramatična situacija praćena drugim tegobama, koja se srećom ne dešava često.

Koje su vrste kašlja? 

Postoje dve osnovne vrste kašlja: “suvi” (neproduktivni ili nadražajni) i “vlažni” – produktivni! Ova podela je dobra za razmevanje problema, iako ima raznih prelaznih formi kašlja.

 • Suvi kašalj

Naziva se  i nadražajni, ili neproduktivni, a nastaje kao rezultat direktnog oštećenja gornjih disajnih puteva. To rade skoro svi respiratorni virusi, neki više, neki manje, ali je rezultat njihovog rada “ranjena” sluzokoža disajnih puteva.

Zato su krajevi nervnih završetaka koji “prenose” nadražaj (receptori za kašalj) ogoljenji pa dete često “ripa” u napadima.

Jedan od najčešćih razloga nadražajnog kašlja je slivanje sekreta iz nosa “nizbrdo” u grlo i dušnik. Tamo se sekret “zalepi” a dete (uglavnom bezuspešno) pokušava da ga izbaci.

Dete kašlje u napadima, “sve se ori”, a nema šta da izbaci pa često bolno plače posle napada kašlja. Ponekad dete povrati zbog ovog nadražajnog napinjanja. Što dete više kašlje sve se više oštećuje već ranjena sluznica disajnih puteva. Zato dete još više kašlje i tako se ovaj začarani krug zavrti i traje sve dok ga ne prekinemo i dok dete ne pobedi virus – najčešči uzrok ove vrste kašlja.

Suvi kašalj je retko pratilac nekog veoma ozbiljnog respiratornog oboljenja kod dece, a ako je dete bez visoke temperature, bez otežanog (“svirajućeg”) i ubrzanog disanja i dobrog apetita – skoro sigurno se radi o bezazlenoj virozi!

Podeli:

Komentari

 1. Bojana says:

  Poštovani,moj sin ima problem konstantno sa suvim kašljem kod kog bukvalno minut ne sastavi da ne kašlja.Ima problem sa krajnicima za koje lekari kažu da nije vreme za operaciju iako su mu bukvalno zatvorili ulaz u grlo.Takođe stalno ima bakterije u brisevima koje se samo naizmenično ponavljaju.Dete je stalno pod antibioticima i inhalacijama pulmikortom i spalmotilom.Radili smo alergotestove i negativni su.Pije imunotrofinu po preporuci ORL lekara.Kako da ublažim kašalj za koji kažu da mu je posledica slivanja sekreta iz nosa na njegove i tako uvećane krajnike?Takođe mu je laringitis česta dijagnoza tog kašlja.Koristili smo i Levopront i Galitifen.Ništa ne pomaže,dete bukvalno kašlje 3-4 dana bez prestanka.Hvala

 2. Dana says:

  Suv nadrazaj na kasalj narocito nocu kod deteta izaziva nadrazsj za gusenje
  Da li moze da bude opasno i o cemu se radi,da li u pitanju strah kad se gusi,?To vec duze traje i terapije ne pomazu.Da li je alergija ,i sts raditi dalje?

 3. Gorica Tomasevic says:

  Postovani, dete od 11godina konstantno kaslje i to danju po malo a nocu u naletima jako puno.Kod lekara isli tri puta svaki put grlo dobro, pluca cista.Uzimali antibiotik, inhalaciju i dve inekcije.Posle toga isto stanje, opet kod lekara, pluca cista grlo cisto.Nos ne curi.Dobili terapiju kdizal za alergiju i pronizon da pije pet dana.Danas je drugi dan da uzimamo..stanje isto, danju malo kaslje ali nocu bukvalno stalno.Sta dalje ciniti.
  Unapred zahvalna

 4. Sasa says:

  Dobar dan imam bebu 2 meseca staru , zapusen joj nosic a i ujedno i kaslje zbog zapusenosti. Dajem joj serum za nosic Ali to nista ne poboljsava, sta d’à joj uradim d’à bi joj poboljsala disanje ?

 5. Jovana says:

  Dobro vece, imam dete od 4 godine.. ima dosta suv kasalj i zapusen nos tokom spavanja. Kada se nalazi u prostoriji pusaca bas pocne da kaslje.. i kada nije u toj prostoriji.. Ne znam kako joj pomoci da ne kaslje barem kad spava.

 6. Sofija says:

  Poštovanje,
  Moja ćerkica(5 godina) već 3 dana neprekidno kašlje.U pitanju je suv,cepajući kašalj.Nosić je prilično zapušen,curi,ali ništa što do sada nismo doživeli.Brine nas intezitet kašlja koji ne jenjava iako koristimo sve poznate metode lečenja čaj od belog sleza,tople čajeve(kamilica,nana),pred spavanje popije kašiku meda rastopljenu u malo mlake vode(po preporuci jednog našeg starog pedijatra)…Nos tretiramo fiziološkim rastvorom,a ujutru i uveče nakapamo po dve kapi efedrin hidrohlorida(0,25%).Dete nema temperaturu,nije neraspoloženo,ali je iscrpljeno od nespavanja i napornog kašljanja.Sve slabije jede jer je i hrana izgleda dodatno nadražuje,pa i tada baš dosta kašlje.Ne bismo je još vodili kod lekara da ne pokupi neki dodatni virus.Dete inace ne ide u vrtić.Imamo i bebu od 11 meseci koja je uz sestricu izgleda pokupila neku prepranu varijantu virusa,pa od jutros ima blagu temperaturu,tako da smo zabriniti da i ona ne počne da kašlje.Molim Vas za savet kako pomoći detetu da se izbori sa uzrokom kašlja?Postoji li neki način da se ublaži intezitet ovakve vrste kašlja.Unapred hvala!

 7. Altgajer Stojanka says:

  Postovanje,moje dete ima 9 godina ,I ima probléma sa suvim kasljem, I leti I zimi I kád ga odvedem kód lekara dobije antibiotik I szirup za kasalj I tó jé tó,Malo mu se smiri I posle dve tri nedelje a nekad I ranije ponovo krene suv kasalj,ne znam sta vise Da radim I koji szirup Da koristim I sada mu dajem za kasalj szirup I jos vise ga tera I cesce Da kaslje..Molila bih vas Da me uputite sta Da radim jer ne znam kako Da mu pomognem ….hvala unapred

Strana 17 od 18<<<1415161718>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA