Dete se prehladilo

Prosto je neverovatno koliko zabluda ima kada se govori o prehladi. Iako je ubedljivo prva na listi respiratornih virusnih infekcija kod dece (ovo važi i za odrasle) – o njoj se, izgleda, malo zna.

Hajde da nešto naučimo o prehladi, razbijajući najčešće zablude.

 • Prehlada nije virusna bolest, to je od promaje ili hladnog vazduha.

Ovo je jedna od najrasprostranjenijih zabluda!

Prehlada jeste virusna bolest! Postoji brojna grupa respiratornih virusa koji izazivaju prehladu (tako se baš i zovu – virusi prehlade), a veoma su široko rasprostranjeni. Oni napadaju gornje disajne puteve – pre svega nos, pa zato deca kijaju, sline, a ponekad i kašlju.

Promaja ne može da izazove prehladu, ali hladan vazduh pogoduje širenju ovih virusa, pa se zato ove infekcije uglavnom dešavaju tokom jeseni ili zime, naročito kada dođe do naglih vremenskih promena. Lako se prenose kapljičnim putem – kijanjem i kašljanjem, ali i direktnim kontaktom sa bolesnim detetom. A to znači veoma lako, ako se ruke ne peru redovno. Naime, i prehlada je bolest prljavih ruku.

 • Čim nema povišene temperature, sigurno je u pitanju obična prehlada… nema veze sa virusima.

To što dete nema povišenu temperaturu a kija, kašljuca i ima zapušen nos, nije «dokaz» da nema virusa. Naprotiv, ima ga. On je izazivač tegoba, ali je imunološki (odbrambeni) sistem deteta ograničio infekciju na gornje disajne puteve, pa nema njenog širenja, a ni povišene temperature. Treba razlikovati alergijsku reakciju na polen od prehlade, mada ambrozija polako posustaje, pa sada nećemo o tome. Pričamo samo o «pravoj» prehladi.

 • Kada se dete nekoliko puta prehladi, ostaje zaštićeno, pa više nema straha od novih problema.

Nažalost, ovo nije tačno.

Ima preko 200 tipova virusa koji izazivaju prehladu. Simptomi koje oni izazivaju su veoma slični, gotovo isti. Ipak, dete ne stiče imunitet na druge viruse, već samo na onaj tip virusa koji je napravio tegobe. To znači da nema unakrsnog imuniteta, pa sledeći tip virusa može da napravi slične smetnje kada «stigne» do deteta. Pošto je broj virusa ogroman, teško je da se dete imunizuje na sve – zbog toga što su prehlade tako česte.

Podeli:

Komentari

 1. Milena says:

  Dete mi ima 15 meseci,imamo curkanje iz nosa I kijamo jel treba antibiotik

  • MojPedijatar says:

   NIKAKO!!!

   To je obična preglada, dakle najblaža virusna infekcija, a antibiotici NE pomažu kod virusnih infekcija, naprotiv – ODMAŽU!!!

 2. Danijela says:

  Poštovani imam bebu od 3 meseca i 2 nedelje samo sisa juče je počeo malo da kaslje i da kije curi mu sosic čistimo s marissimo sprej nema temperaturu malo mu suzi oko. DALI treba da mu dajem nešto? Prošli mesec je bilo slično doktorica je dala sirup sinacilin. On je veseo smeje se .. Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   BESMISLENO je i POTPUNO POGREŠNO davati antibiotik kod prehlade!!! Prehlada je blaga VIRUSNA infekcija, a antibiotici NE pomažu kod virusnih infekcija – NAPROTIV, antibiotici ODMAŽU, slabeći imunitet deteta!

   Samo da se nos redovno ispira…i to je to.

 3. Dusan says:

  Postovani imam sina od 6g, pre nedelju dana imao je povisenu temperaturu 1 dan, nakon cega se javlja zapusen nos, bez curenja, a prilikom ispiranja zeleno zuto zamucen. Prepisane mu gentamicin kapi 3xdnevno, sada nedelju dana posle ponovo ima zapuse nos, dobrog opsteg stanja, i zelene sline koje tesko moze da izduva. Da li da ponovo stavljamo kapi, ili je potrebno uraditi neke analize, Hvala vam

  • MojPedijatar says:

   Da se nos ispira HIPERTONIM rastvorom prečišćene morske vode – MARISSIMO FORTE sprej je odličan (10-do 14 dana da ga korsiti, može i duže), a naredna 3 dana da korist i SNUP sprej za decu, 2 puta na dan…i da izduvava nos

 4. Sasa Krstic says:

  Postovani cerkica mi ima 3 ipo godine…temperaturu za sada nema ali nosic je zapusen i kaslje…sta preporucujete?

  • MojPedijatar says:

   Za sada da se redovno ispira nos hipertonim rastvorom prečišćene morske vode – MARISSIMO FORTE je odličan izbor.

   Ako se pojaci visoka temeratura, ili kašalj u napadima )koji se proglresivno pojačava) ili ubrzano i otežanjo disanje – da se obavi pregled.

 5. Nedja says:

  Moj sin od 19 meseci je imao upalu uva zbog sekreta koji se slio, koristio je sprej i fluimucil. Medjutim od fluimucila je poceo da kaslje iako pre toga nije. Presli smo na bronhikal biljni do kontrole. Voda iz usiju je nestala, ali dete i dalje kasljuca po par puta na dan i poceo je opet da slinavi. Inace da napomenem, pre upale uva mu je izasla dvojka, a sada raste prvi kutnjak. Da li treba da pije nesto protiv kaslja? 2 nedelje je tako, zakaslje se mozda 5 puta u toku dana kao da ima nesto da izbaci , nocu ne.

 6. Aleksandra says:

  Pozdrav, imam dete 4 god. Zadnjih par dana istovremeno kija i kaslje, tj. Vise kijanje nego kasljanje, kad krene da se zakaslje zavrsava se na kijanju tri cetiri puta. Malo su mu tamniji podocnjaci. Da li se radi o alergiji ili? Vodjen doktoru, na plucuma se kaze nista ne cuje…prepisan prospan sirup!

 7. Vera says:

  Pozdrav! Pre dve nedelje sin mi je imao jaku opstrukciju pluca. Po preporuci lekara Inhalirala sam ga 3-4 dana svakih pet sati sa fizioloskim rastvorom i berodualom. Narednih dana 3 puta dnevno. Sve ukupno 8 dana. Od 8-11 dana samo sa fizioloskim rastvorom inhalacija,redovno ciscenje nosica i flavamed za iskasljavanje do 14 dana. Posle toga smo prvog radnog dana(ponedeljak) krenuli u vrtic. Isao je tri dana i nosic mu je poceo da curi (providne sline). Cetvrtak zute sline iz nosa i petak pocinje da kaslje. Ima 15 meseci i ovakve probleme ima od 6 meseca redje,a od pre dva meseca od kako je krenuo u vrtic sve cesce.

Strana 8 od 10<<<678910>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA