Dete se prehladilo

Prosto je neverovatno koliko zabluda ima kada se govori o prehladi. Iako je ubedljivo prva na listi respiratornih virusnih infekcija kod dece (ovo važi i za odrasle) – o njoj se, izgleda, malo zna.

 • Nemoguće je da prehlada traje duže od nekoliko dana, tada je sigurno nešto ozbiljnije u pitanju.

Tačno je da prehlada ne traje duže od nekoliko dana (kada govorimo o inače zdravoj deci), ali se neretko dešava da dete upadne u «serijsku infekciju». To znači da ono prebrodi jedan virus, pa «zakači» drugi, treći… tako da to može da potraje i par nedelja. Kako su simptomi slični, izgleda kao da je dete stalno bolesno od iste «ozbiljne» bolesti. Obično se radi o nizu relativno bezazlenih prehlada… a dobro raspoloženje deteta, izostanak povišene temperature i dobar apetit pokazuju da se ne radi o nekom težem zdravstvenom problemu.

 • Prehlada nikada ne izaziva komplikacije.

Nije baš tako.

Prehlada nije «bauk», ali ako se detetu ne pomogne, mogu da se jave komplikacije. Na primer, ukoliko detetu ne obezbedimo prohodan nosić (propiranje fiziološkim rastvorom, ponekad uz pomoć kapi za nos), može da dođe do upale srednjeg uha. Ipak, prehlada je skoro uvek bezazlena, a ako mame i tate samo malo pripomognu detetu, ono će brzo da ozdravi.

 • Čim se pojave žute ili zelene sline, to je znak bakterijske infekcije. Zato, «udri» antibiotik!

Potpuno pogrešno!

Većina prehlađene dece zaista ima bistar sekret iz nosa tokom prehlade, ali se lako desi da se on zamuti – oboji u žuto ili zeleno. To nije razlog za davanje antibiotika, jer se ne radi o komplikaciji uslovljenoj nekim opasnim bakterijama, već je reč o potpuno bezopasnim bakterijama (zovu se saprofitne), koje normalno žive «i rade» u nosu. One su dobile poklon-obrok u vidu sekreta, nastalog zbog virusne infekcije, što je zamutilo sekret. Ne leče se antibioticima, a čak i kada se antibiotik bespotrebno uključi u terapiju – ne može putem krvi da stigne do ovih bakterija, koje se nalaze na samoj površini nosne sluznice (daleko od krvnih sudova koji donose antibiotik).

Sa druge strane, ima i virusa koji stvaraju žuti ili zeleni sekret iz nosa, a ni tu antibiotici ne pomažu, jer ne deluju na viruse. Pošto antibiotici imaju neželjena dejstva, zašto onda «pucati u prazno»?

Podeli:

Komentari

 1. Vera Ilijeb says:

  Beba od 11 meseci je čestobprehladjena.Curi mu nis ima blagu temparaturu i ponekad mu suze oči.Prehlade su česte svakih 15 dana otprilike.Šta nam savetujete

 2. Ana says:

  Postovani
  moja beba ima 14meseci i bio je prehladjen nedelju dana ,bistre sline kasalj kijavica bez temperature ,po preporuci lekara koristio je antibiotik Cefzil i spalmotil ,sada i dalje kaslje ali sline su zelene?Da li je infekciha od antibiotika ili nesto drugo?
  Hvala unapred

 3. Sonja says:

  Postovanje
  Moje dete predskolac treba da primi vakcinu ali dana ima jutros zelene sline iz nosa a juce joj krva slika bila dobre
  Dal odloziti vakcinu hvala

  • MojPedijatar says:

   Vakcina nije hitna.
   Sačekajte koji dan.
   Svakako je neophodan pregled deteta od strane pedijatra pre vakcinacije.

 4. Darko says:

  Bebi od 14meseci od sinoc mnogo joj suze oci i mnogo slinavi, dali da se obratimo nasem pedijatri ili moze o to resiti nekom perventivom? Hvala

 5. Katarina says:

  Dete od mesec i 6 dana kaslje kija i zapusen nos.. Temperaturu nema, sta raditi da se detetu otpusti nos

Strana 10 od 10<<<678910

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA