Dete se prehladilo

Prosto je neverovatno koliko zabluda ima kada se govori o prehladi. Iako je ubedljivo prva na listi respiratornih virusnih infekcija kod dece (ovo važi i za odrasle) – o njoj se, izgleda, malo zna.

  • Nemoguće je da prehlada traje duže od nekoliko dana, tada je sigurno nešto ozbiljnije u pitanju.

Tačno je da prehlada ne traje duže od nekoliko dana (kada govorimo o inače zdravoj deci), ali se neretko dešava da dete upadne u «serijsku infekciju». To znači da ono prebrodi jedan virus, pa «zakači» drugi, treći… tako da to može da potraje i par nedelja. Kako su simptomi slični, izgleda kao da je dete stalno bolesno od iste «ozbiljne» bolesti. Obično se radi o nizu relativno bezazlenih prehlada… a dobro raspoloženje deteta, izostanak povišene temperature i dobar apetit pokazuju da se ne radi o nekom težem zdravstvenom problemu.

  • Prehlada nikada ne izaziva komplikacije.

Nije baš tako.

Prehlada nije «bauk», ali ako se detetu ne pomogne, mogu da se jave komplikacije. Na primer, ukoliko detetu ne obezbedimo prohodan nosić (propiranje fiziološkim rastvorom, ponekad uz pomoć kapi za nos), može da dođe do upale srednjeg uha. Ipak, prehlada je skoro uvek bezazlena, a ako mame i tate samo malo pripomognu detetu, ono će brzo da ozdravi.

  • Čim se pojave žute ili zelene sline, to je znak bakterijske infekcije. Zato, «udri» antibiotik!

Potpuno pogrešno!

Većina prehlađene dece zaista ima bistar sekret iz nosa tokom prehlade, ali se lako desi da se on zamuti – oboji u žuto ili zeleno. To nije razlog za davanje antibiotika, jer se ne radi o komplikaciji uslovljenoj nekim opasnim bakterijama, već je reč o potpuno bezopasnim bakterijama (zovu se saprofitne), koje normalno žive «i rade» u nosu. One su dobile poklon-obrok u vidu sekreta, nastalog zbog virusne infekcije, što je zamutilo sekret. Ne leče se antibioticima, a čak i kada se antibiotik bespotrebno uključi u terapiju – ne može putem krvi da stigne do ovih bakterija, koje se nalaze na samoj površini nosne sluznice (daleko od krvnih sudova koji donose antibiotik).

Sa druge strane, ima i virusa koji stvaraju žuti ili zeleni sekret iz nosa, a ni tu antibiotici ne pomažu, jer ne deluju na viruse. Pošto antibiotici imaju neželjena dejstva, zašto onda «pucati u prazno»?

Podeli:

Komentari

Strana 10 od 10<<<678910

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA