Dete se prehladilo

Prosto je neverovatno koliko zabluda ima kada se govori o prehladi. Iako je ubedljivo prva na listi respiratornih virusnih infekcija kod dece (ovo važi i za odrasle) – o njoj se, izgleda, malo zna.

 • Kada dete počne da kašlje – brzo kod doktora. Možda je bronhitis ili upala pluća.

Ovo je neprimeren strah, jer kašalj može da se javi kao rezultat slivanja sekreta niz grlo i nadražaja. Zato, ako dete počne da kašljuca, naročito ako se kašalj pojačava dok leži, a nema temperaturu i dobro je raspoloženo – nema potrebe da se trči kod doktora. Treba pojačati «servis» nosa, eventualno dati neki biljni sirupić koji smanjuje nadražaj na kašalj i pričekati da se dete oporavi.

Ukoliko dete kašlje u napadima, otežano diše, ili dođe do visoke temperature – onda se treba javiti pedijatru, ali ne treba odmah misliti na bronhitis i zapaljenje pluća.

• Prehlađeno dete ne sme u vrtić, iako nema temperaturu. Najbolje je da bude kod kuće bar sedam dana.

Prehlada se nikako ne smatra ozbiljnim oboljenjem. To je kod ogromne većine dece bezazlena i prolazna bolest gornjih disajnih puteva. Kada je dete dobrog opšteg stanja (raspoloženo, lepo jede, živahno), nema povišenu temperaturu… a ima samo curkanje iz nosa i ponekad kine – nema razloga da mu se brani odlazak u kolektiv. U jesenjim i zimskim mesecima, prehlada u vrtićima može da se smatra uobičajenom situacijom, pa je razmena ovih bezazlenih virusa redovna pojava.

Naravno, ako dete ima bilo koji znak ozbiljnije virusne infekcije (povišena temperatura, kašalj u napadima…), mora privremeno da se «isključi» iz kolektiva! To je u interesu bolesnog deteta – koje može da «zakači» dodatni virus, ali je i u interesu zdrave dece – koja se tako čuvaju od infekcije.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Vera Ilijeb says:

  Beba od 11 meseci je čestobprehladjena.Curi mu nis ima blagu temparaturu i ponekad mu suze oči.Prehlade su česte svakih 15 dana otprilike.Šta nam savetujete

 2. Ana says:

  Postovani
  moja beba ima 14meseci i bio je prehladjen nedelju dana ,bistre sline kasalj kijavica bez temperature ,po preporuci lekara koristio je antibiotik Cefzil i spalmotil ,sada i dalje kaslje ali sline su zelene?Da li je infekciha od antibiotika ili nesto drugo?
  Hvala unapred

 3. Sonja says:

  Postovanje
  Moje dete predskolac treba da primi vakcinu ali dana ima jutros zelene sline iz nosa a juce joj krva slika bila dobre
  Dal odloziti vakcinu hvala

  • MojPedijatar says:

   Vakcina nije hitna.
   Sačekajte koji dan.
   Svakako je neophodan pregled deteta od strane pedijatra pre vakcinacije.

 4. Darko says:

  Bebi od 14meseci od sinoc mnogo joj suze oci i mnogo slinavi, dali da se obratimo nasem pedijatri ili moze o to resiti nekom perventivom? Hvala

 5. Katarina says:

  Dete od mesec i 6 dana kaslje kija i zapusen nos.. Temperaturu nema, sta raditi da se detetu otpusti nos

Strana 10 od 10<<<678910

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA