Dete se prehladilo

Prosto je neverovatno koliko zabluda ima kada se govori o prehladi. Iako je ubedljivo prva na listi respiratornih virusnih infekcija kod dece (ovo važi i za odrasle) – o njoj se, izgleda, malo zna.

Hajde da nešto naučimo o prehladi, razbijajući najčešće zablude.

 • Prehlada nije virusna bolest, to je od promaje ili hladnog vazduha.

Ovo je jedna od najrasprostranjenijih zabluda!

Prehlada jeste virusna bolest! Postoji brojna grupa respiratornih virusa koji izazivaju prehladu (tako se baš i zovu – virusi prehlade), a veoma su široko rasprostranjeni. Oni napadaju gornje disajne puteve – pre svega nos, pa zato deca kijaju, sline, a ponekad i kašlju.

Promaja ne može da izazove prehladu, ali hladan vazduh pogoduje širenju ovih virusa, pa se zato ove infekcije uglavnom dešavaju tokom jeseni ili zime, naročito kada dođe do naglih vremenskih promena. Lako se prenose kapljičnim putem – kijanjem i kašljanjem, ali i direktnim kontaktom sa bolesnim detetom. A to znači veoma lako, ako se ruke ne peru redovno. Naime, i prehlada je bolest prljavih ruku.

 • Čim nema povišene temperature, sigurno je u pitanju obična prehlada… nema veze sa virusima.

To što dete nema povišenu temperaturu a kija, kašljuca i ima zapušen nos, nije «dokaz» da nema virusa. Naprotiv, ima ga. On je izazivač tegoba, ali je imunološki (odbrambeni) sistem deteta ograničio infekciju na gornje disajne puteve, pa nema njenog širenja, a ni povišene temperature. Treba razlikovati alergijsku reakciju na polen od prehlade, mada ambrozija polako posustaje, pa sada nećemo o tome. Pričamo samo o «pravoj» prehladi.

 • Kada se dete nekoliko puta prehladi, ostaje zaštićeno, pa više nema straha od novih problema.

Nažalost, ovo nije tačno.

Ima preko 200 tipova virusa koji izazivaju prehladu. Simptomi koje oni izazivaju su veoma slični, gotovo isti. Ipak, dete ne stiče imunitet na druge viruse, već samo na onaj tip virusa koji je napravio tegobe. To znači da nema unakrsnog imuniteta, pa sledeći tip virusa može da napravi slične smetnje kada «stigne» do deteta. Pošto je broj virusa ogroman, teško je da se dete imunizuje na sve – zbog toga što su prehlade tako česte.

Podeli:

Komentari

 1. Vera Ilijeb says:

  Beba od 11 meseci je čestobprehladjena.Curi mu nis ima blagu temparaturu i ponekad mu suze oči.Prehlade su česte svakih 15 dana otprilike.Šta nam savetujete

 2. Ana says:

  Postovani
  moja beba ima 14meseci i bio je prehladjen nedelju dana ,bistre sline kasalj kijavica bez temperature ,po preporuci lekara koristio je antibiotik Cefzil i spalmotil ,sada i dalje kaslje ali sline su zelene?Da li je infekciha od antibiotika ili nesto drugo?
  Hvala unapred

 3. Sonja says:

  Postovanje
  Moje dete predskolac treba da primi vakcinu ali dana ima jutros zelene sline iz nosa a juce joj krva slika bila dobre
  Dal odloziti vakcinu hvala

  • MojPedijatar says:

   Vakcina nije hitna.
   Sačekajte koji dan.
   Svakako je neophodan pregled deteta od strane pedijatra pre vakcinacije.

 4. Darko says:

  Bebi od 14meseci od sinoc mnogo joj suze oci i mnogo slinavi, dali da se obratimo nasem pedijatri ili moze o to resiti nekom perventivom? Hvala

 5. Katarina says:

  Dete od mesec i 6 dana kaslje kija i zapusen nos.. Temperaturu nema, sta raditi da se detetu otpusti nos

 6. Andjelka Jovanovic says:

  Moja cerka ima 14 god unazad 5 god joj curi zeleni sekret iz nosa non stop bilo leto ili zima sta da radim

  • MojPedijatar says:

   Najverovatnije je alergija u pitanju.
   Pre pregleda alergologa javite se ORL lekaru.

Strana 10 od 10<<<678910

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA