Dete se prehladilo

Prosto je neverovatno koliko zabluda ima kada se govori o prehladi. Iako je ubedljivo prva na listi respiratornih virusnih infekcija kod dece (ovo važi i za odrasle) – o njoj se, izgleda, malo zna.

Hajde da nešto naučimo o prehladi, razbijajući najčešće zablude.

 • Prehlada nije virusna bolest, to je od promaje ili hladnog vazduha.

Ovo je jedna od najrasprostranjenijih zabluda!

Prehlada jeste virusna bolest! Postoji brojna grupa respiratornih virusa koji izazivaju prehladu (tako se baš i zovu – virusi prehlade), a veoma su široko rasprostranjeni. Oni napadaju gornje disajne puteve – pre svega nos, pa zato deca kijaju, sline, a ponekad i kašlju.

Promaja ne može da izazove prehladu, ali hladan vazduh pogoduje širenju ovih virusa, pa se zato ove infekcije uglavnom dešavaju tokom jeseni ili zime, naročito kada dođe do naglih vremenskih promena. Lako se prenose kapljičnim putem – kijanjem i kašljanjem, ali i direktnim kontaktom sa bolesnim detetom. A to znači veoma lako, ako se ruke ne peru redovno. Naime, i prehlada je bolest prljavih ruku.

 • Čim nema povišene temperature, sigurno je u pitanju obična prehlada… nema veze sa virusima.

To što dete nema povišenu temperaturu a kija, kašljuca i ima zapušen nos, nije «dokaz» da nema virusa. Naprotiv, ima ga. On je izazivač tegoba, ali je imunološki (odbrambeni) sistem deteta ograničio infekciju na gornje disajne puteve, pa nema njenog širenja, a ni povišene temperature. Treba razlikovati alergijsku reakciju na polen od prehlade, mada ambrozija polako posustaje, pa sada nećemo o tome. Pričamo samo o «pravoj» prehladi.

 • Kada se dete nekoliko puta prehladi, ostaje zaštićeno, pa više nema straha od novih problema.

Nažalost, ovo nije tačno.

Ima preko 200 tipova virusa koji izazivaju prehladu. Simptomi koje oni izazivaju su veoma slični, gotovo isti. Ipak, dete ne stiče imunitet na druge viruse, već samo na onaj tip virusa koji je napravio tegobe. To znači da nema unakrsnog imuniteta, pa sledeći tip virusa može da napravi slične smetnje kada «stigne» do deteta. Pošto je broj virusa ogroman, teško je da se dete imunizuje na sve – zbog toga što su prehlade tako česte.

Podeli:

Komentari

 1. Daca says:

  Dobro vece,beba od 4 meseca po nekad kaslje,ali zato nos je zatvoren,cistimo sa morskom vodom sprej i sa pumpicom,ali me brine zasto mu suzi oko? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Zato sto.je nos zapušen!

   Da se nos redovno čisti, a oci ispirati 3% bornom kiselinom za oči, 4 do 6 puta na dan. Ako za nekoliko dana NEMA boljitka – da se obavi pregled.

 2. Lidija says:

  Postovani,deca od dve i sest godina slinave i po malo kasljucaju vec 3-4 dana,sekret je providan. Inhaliramo se fizioloskim i cistimo nosice. Mogu li jos nekako da im pomognem,ne bih da ih vodim lekaru

 3. Olivera says:

  Beba od 20 dana ima zapusen nisic,ako ne pimogne fizioloski rastvor da li dolaze u obzir neke kapi???

 4. Dragana says:

  Dobro vece, beba 3 meseca imala je prehladu i posle od slajma upalu usiju. Sad je sce u redu medjutim i dalje kija i kaslje nema slajma nekad se cuje u grlu ali dosta balavi pa dok ne proguta verovatno je od toga. Nosic cistimo fizioloskim ujutru i uvece i izvucemo ako se cuje neka slina. Jutros se probudio sa krmeljavim okom. Očistili smo sa kamilicom i kupili raatvor borne kiseline. Do kad to da radimo i kad da se javimo pedijatru? Virusi vladaju pa big izbegavala dom zdravlja. Hvala unapred

 5. Teodora says:

  Postovani, dete od 2 godine dosta kija i curi mu nosic, ciji je sekret providan i ima najvisu temperaturu oko 37,8. Da li je dovoljna nega nosica i jacanje imuniteta, ili da se obratimo lekaru? Inace koristimo već 2 meseca Immuno sirup za imunitet i ipak se razboleo, da li znate da mi preporucite ako postoji neki drugi preparat koji je mozda bolji. Unapred hvala

 6. Sofija says:

  Dete od 2,5 godine vec 3 dana nosic slini cistimo nos redovno. Dajem mu caj od belog sleza jer i kaslje. Nema temperaturu. Da li treba da ga vodim pedijatru?

 7. Marijana Krstivojevic says:

  Postovani,
  Beba od 6 meseci je promukla, i malo je zacepljen nos. Normalno jede, spava, veseo je. Cistim mu nos fizioloski i izvlacim na pumpicu.
  Sta raditi za promuklost i zbog cega se pojavljuje.
  Hvala unapred

Strana 9 od 10<<<678910>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA