Dete se prehladilo

Prosto je neverovatno koliko zabluda ima kada se govori o prehladi. Iako je ubedljivo prva na listi respiratornih virusnih infekcija kod dece (ovo važi i za odrasle) – o njoj se, izgleda, malo zna.

Hajde da nešto naučimo o prehladi, razbijajući najčešće zablude.

 • Prehlada nije virusna bolest, to je od promaje ili hladnog vazduha.

Ovo je jedna od najrasprostranjenijih zabluda!

Prehlada jeste virusna bolest! Postoji brojna grupa respiratornih virusa koji izazivaju prehladu (tako se baš i zovu – virusi prehlade), a veoma su široko rasprostranjeni. Oni napadaju gornje disajne puteve – pre svega nos, pa zato deca kijaju, sline, a ponekad i kašlju.

Promaja ne može da izazove prehladu, ali hladan vazduh pogoduje širenju ovih virusa, pa se zato ove infekcije uglavnom dešavaju tokom jeseni ili zime, naročito kada dođe do naglih vremenskih promena. Lako se prenose kapljičnim putem – kijanjem i kašljanjem, ali i direktnim kontaktom sa bolesnim detetom. A to znači veoma lako, ako se ruke ne peru redovno. Naime, i prehlada je bolest prljavih ruku.

 • Čim nema povišene temperature, sigurno je u pitanju obična prehlada… nema veze sa virusima.

To što dete nema povišenu temperaturu a kija, kašljuca i ima zapušen nos, nije «dokaz» da nema virusa. Naprotiv, ima ga. On je izazivač tegoba, ali je imunološki (odbrambeni) sistem deteta ograničio infekciju na gornje disajne puteve, pa nema njenog širenja, a ni povišene temperature. Treba razlikovati alergijsku reakciju na polen od prehlade, mada ambrozija polako posustaje, pa sada nećemo o tome. Pričamo samo o «pravoj» prehladi.

 • Kada se dete nekoliko puta prehladi, ostaje zaštićeno, pa više nema straha od novih problema.

Nažalost, ovo nije tačno.

Ima preko 200 tipova virusa koji izazivaju prehladu. Simptomi koje oni izazivaju su veoma slični, gotovo isti. Ipak, dete ne stiče imunitet na druge viruse, već samo na onaj tip virusa koji je napravio tegobe. To znači da nema unakrsnog imuniteta, pa sledeći tip virusa može da napravi slične smetnje kada «stigne» do deteta. Pošto je broj virusa ogroman, teško je da se dete imunizuje na sve – zbog toga što su prehlade tako česte.

Podeli:

Komentari

 1. Marija says:

  Beba od pola godine,od juce pocela da kasljuca pomalo i slini ima sljama,cistim joj nosic fizioloskim pa pumpicom.al dal je potrebno pregled.a bili smo prije dva dana sve ok .i posle toga ovo se desi.obicna prehlada ili

 2. Mica says:

  Moje dete ima 3 godina nema temperaturicu ali zato ima curenje iz nosa i kasalj ali povremeni i sve je tera da spava dali moze savet o cemu se radi dali da je vodimo kod pedijatra

 3. Svetlana says:

  Postovani,
  Dete ima tri godine,poceo je da kija,malo kasljuca(ponekad),i zali se da ga boli grlo,uglavnom posle spavanja. Ovako je aktivan,igra se,sve je u redu. Treba da ide u vrtic,sta preporucujete za prehladu? Iskreno ne bi isli kod lekara ako ne moramo,bojim se da tamo nesto ne pokupi. Veliki pozdrav

 4. Ana says:

  Poštovani, beba ima osam meseci. Sinoć je krenuo da kija, kašlje i da mu curi nos. Sada je, u sred noći dobio povišenu temperaturu 37,6. Čistimo mu nosić. Još uvek ga dojim, pa se trudim što češće. Da li mogu još nešto da uradim? Da li treba da se zabrinem? Inače je veseo.
  Hvala unapred! Srdačan pozdrav!

  • MojPedijatar says:

   Za sada SVE ukazuje na bezazlenu prehladu!

   Samo da se nosić redovno ispira i da se beba prati.

   Pogledajte VIDEO kako se (i čime) pravipno ispira bebin nosić

 5. nina says:

  Postovani,
  Dete 23 meseca, pre devet dana poceo da kaslje i slini zeleno. Odmah smo krenuli sa inhalacijama hipertonim fizioloskim 2.5ml, nema temperaturu pa nismo isli pedijatru. Ispirali smo nosic isto tako. Vise ne kaslje nocu, pomalo u toku dana. Da li je ovo za pregled? Krecemo na put za 5 dana. Da li je normalno da slini vec devet dana?

  • MojPedijatar says:

   Tipična blaga virusna infekcija – prehlada!

   SAMo da se ispira nos hipeertonim rastvorom prečišćene morske vode (MARISSIMO FORTE je odličan izbor) – ponekad nedeljama nosić može biti zapušen, a sve dok dete NEMA povišenu temperatiru, lepo jede, NEMA kašalja u napadima i dobrog je raspoloženja – NEMA potrebe za pregledom.

 6. Svetlana says:

  Postovani,
  imam decu od dve i tri ipo godine. Idu u vrtic i zbog cestih respiratornih infekcija,isli smo na more. Pre cetri dana smo se vratili,krenuli su u vrtic,i vec je pocelo curenje nosa(nije u boji),nadrazajni kasalj,starije dete se zali da ga malo boli grlo. Molim za savet,kako im pomoci,da bi izbegli lekove. Poneli smo morsku vodu,dal im moze pomoci i kako je najbolje koristiti ako pomaze.
  Pozdrav

 7. Dragana says:

  Mozete mi reci sta da Radim, vec tri dana cistim bebi nos, prvi dan je bilo mnogo slinica zutit, zadnja dva dana mnogo manje. Sto ne plasi je to da beba ima 20 dana.
  Nema teperatutu, ali dosta losije spava.
  U napred hvala

Strana 7 od 10<<<56789>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA