Bol u grudima kod dece

Verovatno da nema deteta koje se bar jednom nije požalilo na bol u grudima. Ja se veoma dobro sećam nekoliko takvih, “ličnih” epizoda.

Foto: Canva

Ipak, jedan broj dece se često žali na tegobe u grudima, što roditelje uvek zabrine. Najčešće se bolovi u grudima javljaju kod adolescenata – nešto češće kod devojčica, a veoma retko se žale deca mlađa od pet godina.

Da li je u pitanju srce?

Nije skoro nikada!
Međutim, roditelji se obično sete nekoga iz porodice, ili prijatelja: “Isto tako ga je zabolelo u grudima, pa je završio u bolnici. Sigurno je angina pektoris, ili nešto još gore”. Zato odlučuju: “Brzo (ili još bolje – odmah) kod kardiologa, dok još nije kasno!”
To je potpuno pogrešno! Srce je ubedljivo najređi razlog bola u grudima kod dece!
Dečje srce ne boli, iako se roditelji “kidaju” na pomisao da sa mališanovim srcem nešto nije u redu. Zbog čega najveći broj roditelja opisane bolove dovodi u vezu sa srcem? Zbog toga što se u levoj polovini grudi nalazi veći deo srčanog mišića. Ipak, u pedijatriji postoji pravilo: kada se dete žali na bolove sa leve strane grudnog koša – to sigurno nije zbog bolesti srca!

Koji su najčešći uzroci bola u grudima kod dece?

Postoje dve grupe uzroka ovog neprijatnog bola, a zajednička karakteristika im je da su potpuno bezopasni, iako su stvarni! Javljaju se kod dece koja izgledaju sasvim dobro i nemaju druge tegobe – nemaju povišenu temperaturu, pre i posle bolne epizode su odlično raposložena, a bolovi se veoma retko dešavaju tokom aktivnosti deteta.

Blaga i prolazna “upala mišića” koji se pripajaju za grudni koš deteta je u prvoj grupi uzroka bola u grudima. Naime, radi se o veoma “zaposlenim” mišićima – koji učestvuju u disanju, ali i uobičajenim fizičkim aktivnostima dece. Zato su podložni “zamoru”, neretko se zatežu i proizvode bol. Obično je bol oštar, nekad se širi u leđa ili ka ruci. Dok bol traje – dete je uznemireno, uplašeno… mada se umiri posle izvesnog vremena. Karakteristično je da se dete, čim bol prođe, vraća uobičajenim aktivnostima, kao da se ništa nije desilo. U ovu grupu bolova spadaju i “bolovi rasta” koji su, takođe, potpuno bezazleni.

Druga velika grupa “proboda” u grudima kod dece se dešava na “nervnoj bazi”. Naime, primećeno je da tzv. emotivna deca češće doživljavaju bolove u grudima. Ne ulazeći u psihološke karakteristike takve dece, bol može da bude jedan od znakova konflikta u porodici ili u školi, o kojima dete neće da razgovara.
Za razliku od organskih bolesti, ovi simptomi nikada nisu praćeni drugim znacima oboljenja.

Podeli:

Komentari

 1. Nikolic says:

  Imam bolove u grudima i u nogama osecam kao neku smalaksalost i blagu vrtoglavicu nekad.Pre oko 2-3 nedelje sam isao kod doktora obavljen pregled grudi i srce je valjda uredu.Snimljena su pluca i sve je uredu.Imam probadanja u grudima i bol prelazi na ruke a nekada i na ledja.Ja se uplasim da mi nesto ne bude jer necu da umrem.Bojim se da nemam rak necega i da mi je zbog toga ovako.Ja ovako ne mogu da lepo obavljam dnevne poslove jer u glavi mi je samo da ce mi se nesto desiti.Nije mi za šalu zelim ozbiljno da mi kazete jer tek sam osmi razred.

  • MojPedijatar says:

   NEMA dileme – ovo NIUS pokazatelji BILO KAKVE bolesti!

   jasno je da se radi o paničnoj reakciji, dakle o tegobama “na nervnoj bazi” kojima NE treba pridavati značaja!

 2. Filip says:

  Imam 13 godina i ponekad osecam bol u rebrima cesce na levoj strani ali i ponekad na desnoj. Bol je kao probadanje, nije stalan. To traje vec neko vreme. Poceo sam i da se brinem a primetio sam da me uglavnom zaboli kada razmisljam o tome. Da li se radi o nekom ozbiljnijem problemu? Hvala unapred

 3. NepoznatoIme says:

  Slusajte,bole me grudi ispod rebara i nekada stomak.Osecam vrtoglavicu i nekakvu slabost u nogama.Srce je uredu i pluca isao sam na ekg srca i na smimanje pluca.Bol prelazi i na ruke.Uplasim se da nemam neku bolest i i idem kod psihologa.Ne mogu da se bavim normalnim stvarima kao i pre jer imam ogroman strah da mi se nesto ne desi.Imam i neku tezinu u glavi i jako se bojim.Molim vas recite mi da li moze nesto da mi bude ?

 4. Andrej says:

  Imam 13 godina i imam nekad otezano disanje od danas ujutro i bole me ponekad grudi ali to traje duze isao sam na ekg snimanje srca i sve je u redu cak kazu da je perfektno. Kada o tome potrazim na internetu uglavnom pise svuda da to ukazuje na rak pluca. Molim vas da mi odgovorite da li se za ovo treba brinuti. Hvala

 5. Mama says:

  Pre pad godina devojčica mi je uz bol u grudima dobila temperaturu. Bilo je od bronhija – od sekreta se mnogo rasirile. Pre 2 dana je opet dobila jak bol u grudima. KOji se sirio ka ruci. Bez temperature. Problem je što nije nastao posle fizičke aktivnosti nego posle cele prospavane noći. Dobila je razne vitamine i uput za kardiologa. Dr je nešto čudno….

 6. Dragana says:

  Imam povremeno bol u grudima, ali brzo prodje. Najčešće mi se to dogadja ujutro, u posljenje vreme čeśće, ali pre nisam imala problema sa srcem. Molim vas odgovoritemi, dali se za ovo trebam brinuti.

  • MojPedijatar says:

   Da se daje probiotik (uz dosta tecnosti i lagane obroke) i da se prati.

   Obicno se radi o stomacnom virusu koji obivno traje 5 do 7 dana

 7. Milica says:

  Imam 17 godina… Osecam stepenasti bol ispod dojke, to se obicno desava nocu kada legnem da spavam i kada se opuste misici… Da li je i to na nervnoj bazi?

Strana 25 od 27<<<2324252627>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA