Bol u grudima kod dece

Verovatno da nema deteta koje se bar jednom nije požalilo na bol u grudima. Ja se veoma dobro sećam nekoliko takvih, “ličnih” epizoda.

Foto: Canva

Ipak, jedan broj dece se često žali na tegobe u grudima, što roditelje uvek zabrine. Najčešće se bolovi u grudima javljaju kod adolescenata – nešto češće kod devojčica, a veoma retko se žale deca mlađa od pet godina.

Da li je u pitanju srce?

Nije skoro nikada!
Međutim, roditelji se obično sete nekoga iz porodice, ili prijatelja: “Isto tako ga je zabolelo u grudima, pa je završio u bolnici. Sigurno je angina pektoris, ili nešto još gore”. Zato odlučuju: “Brzo (ili još bolje – odmah) kod kardiologa, dok još nije kasno!”
To je potpuno pogrešno! Srce je ubedljivo najređi razlog bola u grudima kod dece!
Dečje srce ne boli, iako se roditelji “kidaju” na pomisao da sa mališanovim srcem nešto nije u redu. Zbog čega najveći broj roditelja opisane bolove dovodi u vezu sa srcem? Zbog toga što se u levoj polovini grudi nalazi veći deo srčanog mišića. Ipak, u pedijatriji postoji pravilo: kada se dete žali na bolove sa leve strane grudnog koša – to sigurno nije zbog bolesti srca!

Koji su najčešći uzroci bola u grudima kod dece?

Postoje dve grupe uzroka ovog neprijatnog bola, a zajednička karakteristika im je da su potpuno bezopasni, iako su stvarni! Javljaju se kod dece koja izgledaju sasvim dobro i nemaju druge tegobe – nemaju povišenu temperaturu, pre i posle bolne epizode su odlično raposložena, a bolovi se veoma retko dešavaju tokom aktivnosti deteta.

Blaga i prolazna “upala mišića” koji se pripajaju za grudni koš deteta je u prvoj grupi uzroka bola u grudima. Naime, radi se o veoma “zaposlenim” mišićima – koji učestvuju u disanju, ali i uobičajenim fizičkim aktivnostima dece. Zato su podložni “zamoru”, neretko se zatežu i proizvode bol. Obično je bol oštar, nekad se širi u leđa ili ka ruci. Dok bol traje – dete je uznemireno, uplašeno… mada se umiri posle izvesnog vremena. Karakteristično je da se dete, čim bol prođe, vraća uobičajenim aktivnostima, kao da se ništa nije desilo. U ovu grupu bolova spadaju i “bolovi rasta” koji su, takođe, potpuno bezazleni.

Druga velika grupa “proboda” u grudima kod dece se dešava na “nervnoj bazi”. Naime, primećeno je da tzv. emotivna deca češće doživljavaju bolove u grudima. Ne ulazeći u psihološke karakteristike takve dece, bol može da bude jedan od znakova konflikta u porodici ili u školi, o kojima dete neće da razgovara.
Za razliku od organskih bolesti, ovi simptomi nikada nisu praćeni drugim znacima oboljenja.

Podeli:

Komentari

 1. Andrija says:

  Dobar dan, da li znate sta je u pitanju. Kad se penjem uz stepenice i pricam sa nekim konstantno osetim nedostaktak vazduha. A dok trcim igram odbojku sve je ok. Da li znate sta moze da bude?

 2. Vidakovic Zaklina says:

  Molim za odgovr. Moj sin ima 6 godina . U roku od 10 dana zali se na bol ne ume da objasni gde u grudima ispod grudi . Prodje to brzo i sve bude u redu Danas je trcao u vrticu i kaze da ga jako zabolelo da je morao 2 puta da odmara. U panici sam zabrinuta jako.
  Unapred zahvalna na odgovoru

 3. Nemanja Bjelica says:

  Pre 10 dana sam imao bronhitis i izlečio sam se, pre 4 5 dana je počelo da ne boli u grudima pri naglom pokretu ili jakom udisanju, da li je to neka upala grudnog kosa jer treniram fudbal ili sta vec?

 4. Dusica says:

  Zdravo,ja imam 14 godina i osecam bol u levoj strani grudi i to moze da traje i do par sati,da li treba da se brinem zbog toga ili ne.

 5. Olivera says:

  Postovanje,imam cerku koja je sada u avgustu napunila 13-est godina, jedno pola godine unazad se pocela zaliti da ima bol u grudima u sredini grudnog kosa,ali to samo kada radi gimnastiku i ako uradi neki pogresni pokret, bol nije prisutna non stop, sto znaci samo ako vezba i zbog toga je prekinula sa vezbanjem,ovako je ne boli.I kaze da je bol jako neprijatna.Bili smo skoro kod lekara i lekar sumnja na astmu, ali kakva je to astma ako nema tesko disanje?Lekar joj je prepisao neki inhalator da koristi u kratkom periodu kada vezba i da vidi dali joj je bolje.Sta da radim? Ja mislim da nije bas zdravo uzimati inhalator a ne znamo za sigurno sta je u pitanju.Sta vi mislite o cemu se radi.Sa postovanjem Olivera Ceha

  • MojPedijatar says:

   Najverovatnije istegne tetivu nekog mišića i nema razloga za brigu.
   Kad je boli može Brufen da popije.

 6. Sonja says:

  Dobar dan. Moje dete se od 12 godina se žali na bol u grlu, jednjaku i plucima kada duze trci. Kada se odmori, bol odmah prestane. Ne javlja se u stanju mirovanja. Skoro smo je vodili na kardioloski pregled zbog sporta, sve je u redu. Da li je to normalna pojava ili da se posavetujem sa pedijatrom? HVALA

 7. Marija Lazovic says:

  Dobar dan,moja ćerka ima 12 godina u martu puni 13,žali se na bol u grudima ali sa strane kod žlezda i iznad desne dojke…boli je više desna nego leva..takodje boli je kad udahne i kad se nakaslje…medjutim to je ponekad tako nekad je i ne boli…a u medjuvremenu se žali na bol u vratu koja se širi ka ruci…bol traje vec 10-ak dana..a pre 12 dana je isla kod lekara i pluca su joj cista..da li vi znate u cemu je problem….Sa poštovanjem Marija Lazovic…

Strana 26 od 27<<<2324252627>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA