Bol u grudima kod dece

Verovatno da nema deteta koje se bar jednom nije požalilo na bol u grudima. Ja se veoma dobro sećam nekoliko takvih, “ličnih” epizoda.

Šta znači ako se bol i nelagodnost u grudima javljaju posle obroka?

Jedan manji broj starije dece može da ima “podignut želudac” (hijatus herniju) – koji pritiska srce, pa zbog toga mogu da se jave određene nelagodnosti. Takva deca obično osećaju i da im srce “preskače” kada se dobro najedu, pogotovo ako odmah legnu posle obroka. U tim situacijama se retko javlja klasično “probadanje”, ali nije redak osećaj “paljenja” u sredini grudi (iza grudne kosti), koje može da bude praćeno podrigivanjem. Tada se radi o gorušici, koja je rezultat prelivanja želudačne kiseline u jednjak, što se često dešava kod dece sa hijatus hernijom. Međutim, kada se jave takve tegobe, one brzo dovedu dete do pedijatra-gastroenterologa, koji lako postavlja dijagnozu i predlaže odgovarajuću terapiju.

Kada stvarno ne treba trčati kod lekara?

-Ako je dete u dobrom stanju, nema temperaturu, bol se javlja u levoj polovini grudi (“kod srca”), a detetu je posle bolne epizode sasvim dobro.

-Ukoliko se bol javi “usred noći”, kratkotrajan je i praćem kratkim lupanjem srca, kao i izrazitim uznemirenjem – nemojte odmah da trčite kod doktora. Upalite svetlo, razbudite dete, smirite ga, popričajte sa njim, utešite ga… Videćete kako će posle desetak, petnaest minuta mališanu da bude sasvim dobro.

Kada se zaista treba što pre javiti pedijatru (srećom, to je veoma retko!)?

Nismo poklonici statističke medicine (svako dete je priča za sebe, posebno za njegove roditelje), ali ispod četiri odsto bolova u grudima traži lekarski tretman, a samo jedno ili dvoje dece od sto mališana koji imaju bolove u grudima – jesu pravi hitni slučajevi! Ovo je medicinska činjenica.
Ipak, ima situacija kada roditelji zaista treba što hitnije da odvedu dete kod pedijatra – i to najbolje u neku od specijalizovanih dečjih bolnica.

-Dete ima visoku temperaturu, nemoćno je, jedva stoji ili se veoma teško kreće, a bol je lokalizovan na sredini grudnog koša, neposredno iza grudne kosti. Tada deca zaista loše izgledaju i moguće je da se radi o zapaljenju srčane maramice, što se stručno naziva perikarditis (mada ima i drugih zapaljenja, koja nisu vezana za srce, a praćena su jakim bolovima). Ovo stanje se zaista veoma retko dešava, ali traži neodložnu dijagnostiku i terapiju.

-Svaki bol u grudima koji je praćen vrtoglavicom, nesvesticom, ili potpunim gubitkom svesti – treba što pre ispitati.

-Bolovi u grudima koji se javljaju posle traume (pada, udarca, saobraćajne nesreće…) su jak razlog za hitnu lekarsku intervenciju – jer može da se radi o prelomu rebara, sa potencijalno veoma ozbiljnim komplikacijama.

-Kada se bol u grudima javlja kod dece koja veoma teško i “čujno” dišu ili im pluća “sviraju”, i koja izgledaju kao da se bore za vazduh. Tada se obično radi o težoj formi opstrukcije disajnih puteva (astma, na primer). Moramo reći da je bol redak simptom ove grupe bolesti, ali su one same po sebi dramatične, tako da dete brzo stiže do lekara.

-Ako se bol u grudima (iza grudne kosti) javi tokom jakog fizičkog napora. To su zaista veoma retke situacije, ali traže brzu dijagnostičku obradu.

Sve navedene situacije su zaista retke!

Najveći broj dece koja imaju bolove u grudima nisu pacijenti, već pretežno zdrava deca sa prolaznim i bezazlenim smetnjama.

Podeli:

Komentari

  1. Mehmed says:

    Imam 15 godina i imam bol u grudima i nekada u ledjima bol ne traje dugo ne znam da li može da bude uzrok ubrzanog rasta?

Strana 27 od 27<<<2324252627

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA