Bol u grudima kod dece

Verovatno da nema deteta koje se bar jednom nije požalilo na bol u grudima. Ja se veoma dobro sećam nekoliko takvih, “ličnih” epizoda.

Ne trčite kod lekara
Kada se dete, pored probadanja u grudima, žali da “ne može da udahne vazduh, kao i na trnjenje prstiju”, a pogotovo ako su bolovi prisutni na različitim i udaljenim delovima tela (“stiska me i u stomaku, ali i u levoj nozi”). Tada se skoro sigurno radi o veoma izraženoj “emotivnoj” reakciji (iako u psihologiji i psihijatriji postoji “teža” reč). Neretko i sama deca opisuju da su se pre ove bolne epizode “strašno iznervirala”. Kada se ove tegobe jave “iz punog zdravlja” i često se ponavljaju – dete je za pregled kod psihologa, a ne kod pedijatra.

Hitno se javiti pedijatru
Kada je bol toliko jak da dete “štedi” grudni koš – kratkim i brzim udasima i izdasima. Deca opisuju bol kao “iznenadni probad noža”, a obično se javlja za vreme jakog fizičkog napora ili neposredno posle njega, ili nakon podizanja težeg tereta. Takvo “dešavanje” uglavnom započinje “krikom”, a neretko deca padnu od bolova, mada ne gube svest (ili se to izuzetno retko dešava). Obično se sa desne ili leve strane grudnog koša lokalizuje izuzetno jak bol, a nemoćno plakanje je njegov redovni pratilac. Tada se skoro sigurno radi o “cepanju” plućne maramice, sa prodorom vazduha (pneumothorax). Ovo stanje se izuzetno retko javlja, ali je zaista hitno.

Emotivcima je teže
“Ljubavni jadi” ili, čak, neuspeh kluba za koji dete verno navija mogu biti uzrok „probada” u grudima. Zbog toga “emotivci” i manje bolne senzacije doživljavaju dramatičnije od vršnjaka koji nisu u toj kategoriji. Ovakva deca, pored probada u grudima, opisuju i druge “tipične probleme”: ne mogu da udahnu vazduh, imaju “trnjenje” ruku i nogu, a neka deca se žale i na “slabost u celom telu”. Za razliku od organskih bolesti, ovi simptomi nikada nisu praćeni drugim znacima oboljenja.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

  1. Mehmed says:

    Imam 15 godina i imam bol u grudima i nekada u ledjima bol ne traje dugo ne znam da li može da bude uzrok ubrzanog rasta?

Strana 27 od 27<<<2324252627

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA