Bol u grudima kod dece

Verovatno da nema deteta koje se bar jednom nije požalilo na bol u grudima. Ja se veoma dobro sećam nekoliko takvih, “ličnih” epizoda.

Foto: Canva

Ipak, jedan broj dece se često žali na tegobe u grudima, što roditelje uvek zabrine. Najčešće se bolovi u grudima javljaju kod adolescenata – nešto češće kod devojčica, a veoma retko se žale deca mlađa od pet godina.

Da li je u pitanju srce?

Nije skoro nikada!
Međutim, roditelji se obično sete nekoga iz porodice, ili prijatelja: “Isto tako ga je zabolelo u grudima, pa je završio u bolnici. Sigurno je angina pektoris, ili nešto još gore”. Zato odlučuju: “Brzo (ili još bolje – odmah) kod kardiologa, dok još nije kasno!”
To je potpuno pogrešno! Srce je ubedljivo najređi razlog bola u grudima kod dece!
Dečje srce ne boli, iako se roditelji “kidaju” na pomisao da sa mališanovim srcem nešto nije u redu. Zbog čega najveći broj roditelja opisane bolove dovodi u vezu sa srcem? Zbog toga što se u levoj polovini grudi nalazi veći deo srčanog mišića. Ipak, u pedijatriji postoji pravilo: kada se dete žali na bolove sa leve strane grudnog koša – to sigurno nije zbog bolesti srca!

Koji su najčešći uzroci bola u grudima kod dece?

Postoje dve grupe uzroka ovog neprijatnog bola, a zajednička karakteristika im je da su potpuno bezopasni, iako su stvarni! Javljaju se kod dece koja izgledaju sasvim dobro i nemaju druge tegobe – nemaju povišenu temperaturu, pre i posle bolne epizode su odlično raposložena, a bolovi se veoma retko dešavaju tokom aktivnosti deteta.

Blaga i prolazna “upala mišića” koji se pripajaju za grudni koš deteta je u prvoj grupi uzroka bola u grudima. Naime, radi se o veoma “zaposlenim” mišićima – koji učestvuju u disanju, ali i uobičajenim fizičkim aktivnostima dece. Zato su podložni “zamoru”, neretko se zatežu i proizvode bol. Obično je bol oštar, nekad se širi u leđa ili ka ruci. Dok bol traje – dete je uznemireno, uplašeno… mada se umiri posle izvesnog vremena. Karakteristično je da se dete, čim bol prođe, vraća uobičajenim aktivnostima, kao da se ništa nije desilo. U ovu grupu bolova spadaju i “bolovi rasta” koji su, takođe, potpuno bezazleni.

Druga velika grupa “proboda” u grudima kod dece se dešava na “nervnoj bazi”. Naime, primećeno je da tzv. emotivna deca češće doživljavaju bolove u grudima. Ne ulazeći u psihološke karakteristike takve dece, bol može da bude jedan od znakova konflikta u porodici ili u školi, o kojima dete neće da razgovara.
Za razliku od organskih bolesti, ovi simptomi nikada nisu praćeni drugim znacima oboljenja.

Podeli:

Komentari

 1. Nepoznat lik says:

  Dobar dan, imam 16 god i osecan ponekad bolove u sredini grudi, sa leve strane i sa desne strane. Nikad ranije nisam imao problema sa srcem pa mi je cudno zasto me boli. I takodje nekad me malo zaboli u rebrima sa leve a i sa desne strane( nisu jaki bolovi, ustvari su dosta slabi ali ih ipak osetim), takodje ako ima to nekakve veze mali me boli i na rukama kod vena u predelu od lakta do zgloba sake. Cuo sam da je moguce da ako me tamo boli da imam tromb u plucima i da mi se grusava krv… Pre jedno 2 meseca sam vadio krv i sve je bilo ugranicama normale osim sto sam imao malo veci broj leukocita..Nisam snimao ni srce ni pluca. Pa ako moze neko da mi pomogne bio bih vam veoma zahvalan.

  • MojPedijatar says:

   NIŠTA od ovoga NE ukazuje na bilo kakav problem!

   Ovo su bezazleni bolovi kojima NE treba prodavati značaj.

 2. Mare says:

  Zdravo,ja sam Marko i imam bolove sa desne i leve strane grudnog kosa.Kada duboko udahnem zaboli me na levoi strani.Dva dana mi je vec tako i isao sam kod lekara na rendgen i sve je uredu sa srcem i plucima ali ja se brinem.Nalazi su mi normalni i sve je ok ali mene jos uvek boli.Razmisljam da li je od naglog rasta posto sam poceo da rastem malo brze.Bol nije prevelika ali je osecam.Da li smem da se bavim normalnim aktivnostima kao i uvek ?

 3. Mare says:

  Imam problem.Osecam da kad disem mi treba dosta vise vazduha da nisam udahnuo do kraja i kada udahnem koliko mogu zabole me grudi sa leve strane u sredini i sa desne strane grudnog kosa.Snimio sam pluca i srce i pise da se u plucima ne vide aktivne patoloske promene.Hikusne senke su uredne velicine,kostofrenicni sinusi su slobodni,Srcano sudovna senkaje urednog polozajani velicine,pravilne konfiguracije.Bole me grudi kada udisem tako puno vazduha i kao da mi treba vise tako osecam.Bojim se da nije nesto opasno ili neka bolest.Da li je ovo opasno i da li trebam da se plasim ?

  • MojPedijatar says:

   NIŠTA od ovogoa NE ukazuje da postoji bilo kakav ozbiljan problem!

   Naprotiv, SVE ukazuje da se radi o bezazlenim smetnjama “na nervnoj bazi” koje treba zanemariti!

 4. Nepoznat says:

  Slusajte imam 13 sada cu 14 godina i imam bolove u grudima i nekakvo otezano disanje uz to.Nekada to prelazi bol na ruke ledja i ja se uplasim.Sve je uredu isao sam kod doktora ali se bojim da nemam neku tesku bolest i zbog nje me sve boli.Boli me nekad i vrat ja mislim da je to do mog mozga jer razmisljam o najgorem i pocnu da me bole razne stvari.Bol je umerena u grudima ali me vise hvata panika da li imam neku tesku bolest i da ona prouzrokuje sve ovo !

 5. ImamProblem says:

  Imam 14 godina i imam bolove u grudima.Bol prelazi na ruke obe i nekada na ledja.Pocnu da me bole vilica,vrat,šaka ili tako neke nebitne stvari kada imam bolove u grudima.Citao sam komentare od ostalih vrsnjaka ovde ali niko nije imao kao ja.Bol nije toliko jaka ali imam osecaj kada tako pocnu da me bole nebitne stvari da ce nesto da mi se desi.Malo vise vremena provodim za kompjuterom ali se takodje bavim fizickim aktivnostima.Ne znam kada ce da me prestane sve ovo jer vec traje oko 2 nedelje.Uz to prati neko otezano disanje ali sve je uredu sa srcem i plucima.Nekada osecam da nemam toliko snage u nogama.Da li je ovo normalna pojava i koliko to traje ?

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda je nemoguća sigurna procena, ali sve ovo NE UKAZUJE na bilo kakav ozbiljan problem!

   Naprotiv, skoro sigurno se radi o “stresnim” smetnjama kojima NE treba pridavati značaj.

 6. Sava says:

  Postovani bio sam kod kardiologa zbog preskakanja srca i stezanja u grudima.Ustanovljeno mi je da imam stenozu aortnog zaliska.Lk je normalnih dimenzija,pocetne hipertrofije zidova ocuvane ukupne sistolne funkcije Ef oko 68%.Mah gradijant nad aortom 35mmHg.Ava planimetrijski oko 2cm2.Debljina septuma 1,2 deb.donjeg zida1,2.Inace imam 26 god,koliko je ovo opasno?

  • MojPedijatar says:

   To se ne može proceniivati bez pregleda, a sve detalje treba razmotriti sa specijalistom koji je obavio UZ pregled srca

 7. Skola je pocela says:

  Pozdrav.Imao sam bolove u grudima malo jace pa su me prestali pre oko 5 dana a i opet su poceli.Bol se siri na ruke i ledja u grudima nije jaka bol ali u ledjima je malo jaca i u rukama osecam bol isto.Pregled odradjen srce uredu pluca uredu ali ja imam strah da ne umrem.Pocnem da razmisljam o tome i pocnu da me bole ledja grudi ruke.Imam strah uvek od toga i panican sam.Bojim se da ne umrem.

  • MojPedijatar says:

   Nema.dileme – ovo su BEZAZLENE SMETNJE “na nervnoj bazi” i treba ih zanemariti.

Strana 24 od 27<<<2223242526>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA