Bol u grudima kod dece

Verovatno da nema deteta koje se bar jednom nije požalilo na bol u grudima. Ja se veoma dobro sećam nekoliko takvih, “ličnih” epizoda.

Foto: Canva

Ipak, jedan broj dece se često žali na tegobe u grudima, što roditelje uvek zabrine. Najčešće se bolovi u grudima javljaju kod adolescenata – nešto češće kod devojčica, a veoma retko se žale deca mlađa od pet godina.

Da li je u pitanju srce?

Nije skoro nikada!
Međutim, roditelji se obično sete nekoga iz porodice, ili prijatelja: “Isto tako ga je zabolelo u grudima, pa je završio u bolnici. Sigurno je angina pektoris, ili nešto još gore”. Zato odlučuju: “Brzo (ili još bolje – odmah) kod kardiologa, dok još nije kasno!”
To je potpuno pogrešno! Srce je ubedljivo najređi razlog bola u grudima kod dece!
Dečje srce ne boli, iako se roditelji “kidaju” na pomisao da sa mališanovim srcem nešto nije u redu. Zbog čega najveći broj roditelja opisane bolove dovodi u vezu sa srcem? Zbog toga što se u levoj polovini grudi nalazi veći deo srčanog mišića. Ipak, u pedijatriji postoji pravilo: kada se dete žali na bolove sa leve strane grudnog koša – to sigurno nije zbog bolesti srca!

Koji su najčešći uzroci bola u grudima kod dece?

Postoje dve grupe uzroka ovog neprijatnog bola, a zajednička karakteristika im je da su potpuno bezopasni, iako su stvarni! Javljaju se kod dece koja izgledaju sasvim dobro i nemaju druge tegobe – nemaju povišenu temperaturu, pre i posle bolne epizode su odlično raposložena, a bolovi se veoma retko dešavaju tokom aktivnosti deteta.

Blaga i prolazna “upala mišića” koji se pripajaju za grudni koš deteta je u prvoj grupi uzroka bola u grudima. Naime, radi se o veoma “zaposlenim” mišićima – koji učestvuju u disanju, ali i uobičajenim fizičkim aktivnostima dece. Zato su podložni “zamoru”, neretko se zatežu i proizvode bol. Obično je bol oštar, nekad se širi u leđa ili ka ruci. Dok bol traje – dete je uznemireno, uplašeno… mada se umiri posle izvesnog vremena. Karakteristično je da se dete, čim bol prođe, vraća uobičajenim aktivnostima, kao da se ništa nije desilo. U ovu grupu bolova spadaju i “bolovi rasta” koji su, takođe, potpuno bezazleni.

Druga velika grupa “proboda” u grudima kod dece se dešava na “nervnoj bazi”. Naime, primećeno je da tzv. emotivna deca češće doživljavaju bolove u grudima. Ne ulazeći u psihološke karakteristike takve dece, bol može da bude jedan od znakova konflikta u porodici ili u školi, o kojima dete neće da razgovara.
Za razliku od organskih bolesti, ovi simptomi nikada nisu praćeni drugim znacima oboljenja.

Podeli:

Komentari

 1. Mirkoj says:

  Imam 14god .I nekad me boli na desnoj strani prsnog kosa i nekad me leđa isto žicaju radio sam EEG glave i vadio krv sve je uredu ali prošlo je oko 1mjesec i još me zica.

 2. Mirkoj says:

  I EKG srca sam radio

 3. Anja says:

  Imam 10 godina i znam da ovo nije sadasnja tema ali Vas ipak moram nesto pitati.Dugo nisam nista trenirala i juce sam se malo duze igrala s loptom.Juce mi se nista nije desilo ali jutros od kad sam ustala me boli deo oko bubrega i prepona.Ne mogu da hodam koliko me boli donji deo ledja ne mogu da čučnem,da podignem nešto malo teže.Cesto me i bole bubrezi jer imam u njima pesak koji izbacujem.Da li ima nekih razloga za brigu? Da li trebam uopste masirati taj deo oko kicmenog stuba jer se plasim da se nesto ne poremeti.Sta trebam uraditi da mi prodje taj bol?

 4. Teodora says:

  Imam 14 godina,pre jedno godinu mozda cak I dve sam se zalila na bolove,kada sam otisla kod doktora uradili su mi ekg srca I rekli su mi da imam zalizak na srcu,ali da nije opasno I da se desava vise kod mrsave dece,posle toga celo leto sam trenirala svaki dan I tako dve godine,dok nisam polomila ruku,posle skidanja gipsa I svega ja sam nastavila da vezbam I da trcim jer volim, ali ne kao pre,vec mnogo manje,u zadnje vreme su krenuli postepeno sve jaci bolovi,ali u zadnjih par dana teze disem,po ceo dan jedva da uhvatim vazduh,inc ponekad imam vrtoglavicu,molim vas moze pomoc?

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda NEMA prave procene, ali sve ukazuje na BEZAZLENE tegobe “na nervnoj bazi” (panična reakcija…) a NE na bilo kakav problem sa srcem!

 5. Miro says:

  Imam 14 godina i boli me i usredini i s lijeve i s desne strane srca da me zica s iste strane nego raslicito radio sam ekg srca ima 3mj .i nekada ispoed rebara i Bolujem od sinkope ako vam ista znaci.Hvala!

  • MojPedijatar says:

   Ovi bolovi NE UKAZUJU da postoji bilo kakav problem sa srcem ili plućima! Sve ukazuje na bezezalene smetnje kojima nE treba pridavati značaj.

 6. Nina says:

  Imam 15 god i desi mi se da ponekad kada krenem da zaspem tijelo se ‘zatrese’ (kao strujni udar,ne znam kako da objasnim). Vrlo se rijetko desava,a primjetila sam najcesce dok sam pod stresom. Takodje osjecam bol na lijevoj strani srca,ili jake bolove u sredini grudnog kosa,ponekad i aritmiju ili ubrzano lupanje srca. Ne znam ima li potrebe da se obratim doktoru?

 7. Daniel says:

  Imam 15 godina,to jest uskoro cu 16, vec dve nedelje ima neke male bolove na levoj strani grudnog kosa, a ponekad i na desnoj, ( nekad me zaboli i kod rebara sa leve strane)bio sam kod doktorice pre ovoga na pregledu i rekla je da mi je sa srcem i plucima sve uredu. Ali ja sam zabrinut jer i dalje osecam bol, nije jak ali nije mi bas svejedno, nikad nisam imao ranijih problema. Otici cu svakako kod lekara, ali da li treba da budem zabrinut ili ne?
  Inace pre sam trenirao kosarku, a sad vec jedno 2, 2 ipo meseca ne trenirami nisam radio ekg niti druge preglede.

Strana 23 od 27<<<2122232425>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA