Bol u grudima kod dece

Verovatno da nema deteta koje se bar jednom nije požalilo na bol u grudima. Ja se veoma dobro sećam nekoliko takvih, “ličnih” epizoda.

Foto: Canva

Ipak, jedan broj dece se često žali na tegobe u grudima, što roditelje uvek zabrine. Najčešće se bolovi u grudima javljaju kod adolescenata – nešto češće kod devojčica, a veoma retko se žale deca mlađa od pet godina.

Da li je u pitanju srce?

Nije skoro nikada!
Međutim, roditelji se obično sete nekoga iz porodice, ili prijatelja: “Isto tako ga je zabolelo u grudima, pa je završio u bolnici. Sigurno je angina pektoris, ili nešto još gore”. Zato odlučuju: “Brzo (ili još bolje – odmah) kod kardiologa, dok još nije kasno!”
To je potpuno pogrešno! Srce je ubedljivo najređi razlog bola u grudima kod dece!
Dečje srce ne boli, iako se roditelji “kidaju” na pomisao da sa mališanovim srcem nešto nije u redu. Zbog čega najveći broj roditelja opisane bolove dovodi u vezu sa srcem? Zbog toga što se u levoj polovini grudi nalazi veći deo srčanog mišića. Ipak, u pedijatriji postoji pravilo: kada se dete žali na bolove sa leve strane grudnog koša – to sigurno nije zbog bolesti srca!

Koji su najčešći uzroci bola u grudima kod dece?

Postoje dve grupe uzroka ovog neprijatnog bola, a zajednička karakteristika im je da su potpuno bezopasni, iako su stvarni! Javljaju se kod dece koja izgledaju sasvim dobro i nemaju druge tegobe – nemaju povišenu temperaturu, pre i posle bolne epizode su odlično raposložena, a bolovi se veoma retko dešavaju tokom aktivnosti deteta.

Blaga i prolazna “upala mišića” koji se pripajaju za grudni koš deteta je u prvoj grupi uzroka bola u grudima. Naime, radi se o veoma “zaposlenim” mišićima – koji učestvuju u disanju, ali i uobičajenim fizičkim aktivnostima dece. Zato su podložni “zamoru”, neretko se zatežu i proizvode bol. Obično je bol oštar, nekad se širi u leđa ili ka ruci. Dok bol traje – dete je uznemireno, uplašeno… mada se umiri posle izvesnog vremena. Karakteristično je da se dete, čim bol prođe, vraća uobičajenim aktivnostima, kao da se ništa nije desilo. U ovu grupu bolova spadaju i “bolovi rasta” koji su, takođe, potpuno bezazleni.

Druga velika grupa “proboda” u grudima kod dece se dešava na “nervnoj bazi”. Naime, primećeno je da tzv. emotivna deca češće doživljavaju bolove u grudima. Ne ulazeći u psihološke karakteristike takve dece, bol može da bude jedan od znakova konflikta u porodici ili u školi, o kojima dete neće da razgovara.
Za razliku od organskih bolesti, ovi simptomi nikada nisu praćeni drugim znacima oboljenja.

Podeli:

Komentari

 1. Maja says:

  Isli smo na spirometriju sve mu je dobro osim nekog pef-a l/s 76% prvi put ide na spirometriju

 2. Luka says:

  Imam bol na levoj strani i malo ka sredinj . Imam 14 godina . Radio sam ekg srce mi je zdravo inace patim od ankcioznosti . Da li postoji neka opasnost . Bol se javlja na momenat

 3. Sinisa says:

  Ja sam sinisa imam 13 god i imam bolove u centru grudnog kosa i u ledjima bio sam kod pedijatra i on mi je reko da su to bolovi rasta ja za kratko vreme jesam dosta porastao ali bolovi traju vec mesec i po i ne prestaju

  • MojPedijatar says:

   NEMA dileme – to su bezazleni bolovi povezani sa rastom i razvojem grudnog koša i kičme

 4. Vesna says:

  Ja sam Vesna imam 15 godina . Već oko 3 meseca me boli leva strana grudnog koša sto prati i otežano disanje. Da li treba da se brinem ili je ovo samo prolazno?

  • MojPedijatar says:

   Skoro sigurno se radi o bezazlenim tegobama “na nervnoj bazi” kojima NE treba pridavati značaj.

 5. Martin Milenkovic says:

  Ponekad osecam bol na laevoj strani grudnog kosa dali je nesto opasno uvezi sa srcem?Imam 14 godina.Bol je kratak kao da me nseto na kratko zabode u levoj strani i posle odma nestaje bol i uredu sam.Cesto idem na fudbal i fizicki sam aktiva.Daki je nesto uvexi srca zbog velikog napora il?

 6. Nikola says:

  Imam 14. Godina, radio sam test na koksaki virus i pozitivan sam, a bolove osjecam vec 3 god, ne bavim se sportom jer me uvijek zaboli lijeva strana dok trcim

  • MojPedijatar says:

   To NIKAKVE VEZE nema sa opisanim bolovima! Skoro sigurno se radi o bezazlenim tegobama kojima ne treba pridavati značaj.

 7. Lazar says:

  Imam bol u levoj strani grudnog kosa i ramenu .Danas sam osetio bol u grudima posto sam pojeo badem i poceo sam da trazim po internetu i uglavnom sam nailazio na rak pluca sto me je jako uplasilo pa zelim da vas pitam o tome da bih se smirio.
  Sutracu otici na pregled uzgred imam 16 godina i decak sam.

Strana 22 od 27<<<2021222324>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA