Bol u grudima kod dece

Verovatno da nema deteta koje se bar jednom nije požalilo na bol u grudima. Ja se veoma dobro sećam nekoliko takvih, “ličnih” epizoda.

Foto: Canva

Ipak, jedan broj dece se često žali na tegobe u grudima, što roditelje uvek zabrine. Najčešće se bolovi u grudima javljaju kod adolescenata – nešto češće kod devojčica, a veoma retko se žale deca mlađa od pet godina.

Da li je u pitanju srce?

Nije skoro nikada!
Međutim, roditelji se obično sete nekoga iz porodice, ili prijatelja: “Isto tako ga je zabolelo u grudima, pa je završio u bolnici. Sigurno je angina pektoris, ili nešto još gore”. Zato odlučuju: “Brzo (ili još bolje – odmah) kod kardiologa, dok još nije kasno!”
To je potpuno pogrešno! Srce je ubedljivo najređi razlog bola u grudima kod dece!
Dečje srce ne boli, iako se roditelji “kidaju” na pomisao da sa mališanovim srcem nešto nije u redu. Zbog čega najveći broj roditelja opisane bolove dovodi u vezu sa srcem? Zbog toga što se u levoj polovini grudi nalazi veći deo srčanog mišića. Ipak, u pedijatriji postoji pravilo: kada se dete žali na bolove sa leve strane grudnog koša – to sigurno nije zbog bolesti srca!

Koji su najčešći uzroci bola u grudima kod dece?

Postoje dve grupe uzroka ovog neprijatnog bola, a zajednička karakteristika im je da su potpuno bezopasni, iako su stvarni! Javljaju se kod dece koja izgledaju sasvim dobro i nemaju druge tegobe – nemaju povišenu temperaturu, pre i posle bolne epizode su odlično raposložena, a bolovi se veoma retko dešavaju tokom aktivnosti deteta.

Blaga i prolazna “upala mišića” koji se pripajaju za grudni koš deteta je u prvoj grupi uzroka bola u grudima. Naime, radi se o veoma “zaposlenim” mišićima – koji učestvuju u disanju, ali i uobičajenim fizičkim aktivnostima dece. Zato su podložni “zamoru”, neretko se zatežu i proizvode bol. Obično je bol oštar, nekad se širi u leđa ili ka ruci. Dok bol traje – dete je uznemireno, uplašeno… mada se umiri posle izvesnog vremena. Karakteristično je da se dete, čim bol prođe, vraća uobičajenim aktivnostima, kao da se ništa nije desilo. U ovu grupu bolova spadaju i “bolovi rasta” koji su, takođe, potpuno bezazleni.

Druga velika grupa “proboda” u grudima kod dece se dešava na “nervnoj bazi”. Naime, primećeno je da tzv. emotivna deca češće doživljavaju bolove u grudima. Ne ulazeći u psihološke karakteristike takve dece, bol može da bude jedan od znakova konflikta u porodici ili u školi, o kojima dete neće da razgovara.
Za razliku od organskih bolesti, ovi simptomi nikada nisu praćeni drugim znacima oboljenja.

Podeli:

Komentari

 1. Milica says:

  Dobro vece ,imam 19 godina par dan imam bol sa leve strane grudi , kao probadanje ponekad se siri ka ramenu ,ruci i vratu ili se desava ali retko kad udahnem ,desava se kao da me nesto zigne ,ponekad bol u ledjima .Duze vreme sam anskiozna .

 2. Ana says:

  Imam problem.Moja ćerka ima 13 godina i zali se na svakodnevan bol u grudima na levoj strani.Želi se na :Bol koji se širi od sredine do leve strane i od leve strane u vilicu i u levu ruku,na često znojenje,mučninu,glavobolju i vrtoglavicu i kratak dan.Da li je nešto ozbiljno ili?

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda deteta se NE može napraviti procena, ali se po opisu NE čini da postoji neki ozbiljan problem.

   Ovo više liči na stresne (“na nervnoj bazi”) tegobe.

 3. Vesna says:

  Dobar Dan, dete mi vec mesec dana ima pritisak u grudima, polako su mu poceli bolovi u ramenima, ledjima, vrat i of skoro u vilici, pri tome on vec jedan duzi period I’ma gorusicu neprestani, bill smo prvo kod doktora i radili smo krvni nalaz bilo sve uredu doktor nam je rekao da nema potrbe da radimo ekg nalaz, jer Sam dete i srce mi savrseno radi, onda nam je rekao da uradimo nalaz za stolicu nasli su mi helicobacter dao nam je antibiotike presatala mu je gorusica, Ali pritisak nee, dosli smo 3 put i nisu mi nasli helicobacter,ali kasnije mu se vratila gorusica nee toliko cesta ,ali posle hrane,4 put smo otisli reko nam je da je do dijafragme da mu se malo podigla, dete mi je uplaseno kuca na internet i uplasi seeher vidi da piss kada imas bolove u vilici ramenima, i ledjima da je to infarkt pa ako bi ste vi mogli da mi kaze detaljnu dijagnozu i sta by mogli biti

  • MojPedijatar says:

   Ovo je naprosto NEMOGUĆE precizno proceniti bez pregleda i praćenja deteta!

   Jedno je skoro sigurno . ove tegobe nemaju veze sa srcem

   • Vesna says:

    Pa Po vasem misljenju sta bi mogli biti, vazno mi je da nije srce,ali me zanima sta bi moglo biti

 4. Dragana says:

  Zdravo,dete mi vec pa evo sace 2 mesec ima pritisak u grudima, prvo je imao samo pritisak pa su polako poceli bolovi u ramenima, pa zatim u ledjima, pa u vrat i od skoro u vilici sa obo strange kada otvara jace i sire usta , pri tome on je pre pritiska Imao nonstop gorusicu, Ima je i sada ,ali manje, bili smo prvo kod pedijatra i radili smo krvni nalaz bilo je sve uredu ,doktor nam je rekao da nema potrebe da radimo ekg nalaz, jer je dete i srce mu savrseno radi, onda nam je rekao da uradimo nalaz za stolicu nasli su mu helicobacter ,dao nam je antibiotike presatala mu je gorusica, sledeci put kad smo dosli nije I’ma helicobacter i jedno vreme nije I’ma gorusicu i odma posle 2 dana gorusica se ponovo vratila,a pritisak i bolovi u vratu i jos navedenim stvarima nikako da nestanu, dosli smo 3 put i nisu mu nasli helicobacter, gorusicu Ima 1 do 2 sata posle hrane,4 put smo otisli reko nam je da je do dijafragme da mu se malo podigla, dete mi je uplaseno ,kuca po internetu svakakve gluposti i misli da je do srca i uplasi se jer vidi da pise kada imas bolove u vilici ,vratu,ramenima,i uz to pritisak u grudima i ledjima da je to infarkt, samo mi kazite da li je mozda do srca ili nije,i ima onako neobjasnjivo otezano disanje, a i kad malo Jace stisne na sredinu pojacava see pritisak

 5. Lazar says:

  Pozdrav,imam 21 .god i treniram boks.Nisam dugo trenirao i u zadnje vrijeme prilikom trčanja stisne me sa lijeve strane.I kad stanem prodje bol.
  Da li je to mozda opasno?
  Hvala i veliki pozdrav!

  • MojPedijatar says:

   To se bez pregleda NE može precizno proceniti, pa ako se bolovi nastave ili pojačaju – da se obavi kardiološki pregled.

 6. Dado says:

  Postovanje,sinu od 13 god se prije 2 godine pojavila bol u ljevom predjelu grudi uz lupanje srca.uradzeni kardioloski pregledi uz srca ekg i holter monitoring nije pronadzeno nista osim respiratorne aritmije.Diagnoza je bila stenokardija…prosle god radzena kontrola koja je bila uredna uz neznatno elongiran mv.ove godine je imao jednu epizodu stezanja i lupanja srca u sredini grudnog kosa u aprilu kada je radzen ekg i pregled koji nisu nista pokazali.Ove sedmice je vec tri puta imao stezanja i gusenje uz lupanje srca ponovo sam ga odveo u hitnu gdje je uradzen ekg uz pregled pedijatra i nista nije pronadzeno preporuka je ponovo Kardiologu.Inace svaki put se ovo dogadza u stanju mirovanja a djete se aktivo bavi sportom u 2-3 treniga sedmicno i ne osjeca nikada smetnje kad je na treningu ili utakmici vec samo u skoli.
  Moje pitanje je kako spreciti ove stenokardije i sta poduzeti kada se dese.recimo danas kaze da mu se nesvjestalo kada je poceo duboko disati ?

  • MojPedijatar says:

   SVE je jasno – ovi su TIPČNE panične reakcije!

   To NEMA veze sa srcem ni sa bilo kojom drugom bolešću – sve ovo “ide iz glave” i ukoliko se ovako često dešava, a SVE analize jasno pokazuju da dete NEMA zdravstveni problem – vreme je da se PSIHOLOG uključi u rešavanje ovog problema.

 7. Luka says:

  Imam 14 godina i osecam bol pri pokretima i kad ustajem setam . To mi je pocelo danas kad sam igrao kosarku i vracam se kuci i osecam blagi bol , ako mozete odgovoriti znacilo bi mi . Nemam temperaturu inace patim od ankcioznosti , bol mi nesmeta nego me zanima da li je nesto opasno. Igrao sam se i poceo je bol pri pokretima . U mirovanju me neboli . Bol osecam na levoj strani grudnog kosa . Hvala

  • MojPedijatar says:

   Sve ovo ukazuje baš na anksioznost, a NE na bilo koji ozbiljan zdravstveni problem.

Strana 21 od 27<<<1920212223>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA