Bol u grudima kod dece

Verovatno da nema deteta koje se bar jednom nije požalilo na bol u grudima. Ja se veoma dobro sećam nekoliko takvih, “ličnih” epizoda.

Foto: Canva

Ipak, jedan broj dece se često žali na tegobe u grudima, što roditelje uvek zabrine. Najčešće se bolovi u grudima javljaju kod adolescenata – nešto češće kod devojčica, a veoma retko se žale deca mlađa od pet godina.

Da li je u pitanju srce?

Nije skoro nikada!
Međutim, roditelji se obično sete nekoga iz porodice, ili prijatelja: “Isto tako ga je zabolelo u grudima, pa je završio u bolnici. Sigurno je angina pektoris, ili nešto još gore”. Zato odlučuju: “Brzo (ili još bolje – odmah) kod kardiologa, dok još nije kasno!”
To je potpuno pogrešno! Srce je ubedljivo najređi razlog bola u grudima kod dece!
Dečje srce ne boli, iako se roditelji “kidaju” na pomisao da sa mališanovim srcem nešto nije u redu. Zbog čega najveći broj roditelja opisane bolove dovodi u vezu sa srcem? Zbog toga što se u levoj polovini grudi nalazi veći deo srčanog mišića. Ipak, u pedijatriji postoji pravilo: kada se dete žali na bolove sa leve strane grudnog koša – to sigurno nije zbog bolesti srca!

Koji su najčešći uzroci bola u grudima kod dece?

Postoje dve grupe uzroka ovog neprijatnog bola, a zajednička karakteristika im je da su potpuno bezopasni, iako su stvarni! Javljaju se kod dece koja izgledaju sasvim dobro i nemaju druge tegobe – nemaju povišenu temperaturu, pre i posle bolne epizode su odlično raposložena, a bolovi se veoma retko dešavaju tokom aktivnosti deteta.

Blaga i prolazna “upala mišića” koji se pripajaju za grudni koš deteta je u prvoj grupi uzroka bola u grudima. Naime, radi se o veoma “zaposlenim” mišićima – koji učestvuju u disanju, ali i uobičajenim fizičkim aktivnostima dece. Zato su podložni “zamoru”, neretko se zatežu i proizvode bol. Obično je bol oštar, nekad se širi u leđa ili ka ruci. Dok bol traje – dete je uznemireno, uplašeno… mada se umiri posle izvesnog vremena. Karakteristično je da se dete, čim bol prođe, vraća uobičajenim aktivnostima, kao da se ništa nije desilo. U ovu grupu bolova spadaju i “bolovi rasta” koji su, takođe, potpuno bezazleni.

Druga velika grupa “proboda” u grudima kod dece se dešava na “nervnoj bazi”. Naime, primećeno je da tzv. emotivna deca češće doživljavaju bolove u grudima. Ne ulazeći u psihološke karakteristike takve dece, bol može da bude jedan od znakova konflikta u porodici ili u školi, o kojima dete neće da razgovara.
Za razliku od organskih bolesti, ovi simptomi nikada nisu praćeni drugim znacima oboljenja.

Podeli:

Komentari

 1. zuri8 says:

  Dobar dan, imam 14 godina i već oko nedelju dana imam neke poteškoće sa disanjem… Naime, imam neke “blage bolove u grudima ( sa leve strane ), najčešće me boli kada nešto radim…
  Juče sam bio na trčanju i osetio sam jači bol u levoj strani grudi… Pre se događalo da me probode u levoj strani grudi a sada se pojavljuje tup bol, gotovo svaki dan… Radio san EKG srca i sve je bilo u redu… Hvala

  • MojPedijatar says:

   Nez pregleda nemaprecizne procene, ali ovo ukazuje na bezazlene i prolazne bolove koji NISU uzrokovani bilo kakvim oboljenjem i da ih treba zanemariti.

   Samo ako se bolovi pojačaju ili učestaju – da se obavi pregled.

 2. anja says:

  Zdravo, imam 16 god i tup bol u levom grudnom košu. Boli me nedelju dana već. Bol mi inače ne smeta mnogo pošto nije jak. Bila sam anemična pre dva meseca, možda mi se anemija vratila pa me zbog toga boli ili je u pitanju srčani mišić. I takođe imam aritmije ponekad. Ne znam, malo sam zbunjena…

  • MojPedijatar says:

   NIŠTA od ovih tegoba NE ukazuje da se radi u bolesti srca!

   Naprotiv, SVE ukazuje da se radim o bezazlenim smetnjama (“na nervnoj bazi”) kojima NE treba pridavati značaj.

 3. Puhh5 says:

  Postovanje,

  Već duži vremenski period (oko 1 mesec), imam neke probleme i tegobe sa srcem…
  Naime, na levoj strani grudi ponekad osetim tup bol koji se javi i traje… Ponekad mi se desi da me probode u predelu srca… Rađen je EKG i bio sam na kontroli, rekli su da je u redu, takođe su rekli da imam sportsko srce, dugo godina sam se bavio plivanjem… Međutim već par meseci ništa ne treniram… Ponekad odem na basket ili na trčanje. Tokom tih aktivnosti me steze i boli, kada se prehladim preko zime koristim inhalator za disajne puteve… Pre 2 dana sam bio na basketu sa prijateljima i bolelo me je i kada udahnem, ta 2 dana sam se osećao dobro, no jutros sam se probudio i osetio da me probose pri udahu, tako 3 udaha, 1 najviše boli i ne mogu da udahnem, drugi je lakse, a treci se gubi, to sa oštrim probadanjem mi se dešavalo i godinama unazad… Imam 14 godina. Dosta se nerviram oko škole…

  Prijatan Pozdrav

  • MojPedijatar says:

   NIŠTA od ovoga NE ukazuje na bolest srca!

   Ovo ukazuje na bezazlene smetnje (“na nervoj bazi”) kojima NE treba pridavati značaj.

 4. Marko says:

  Pozdrav,pre 2-3 dana me je zabolelo ispod leve bradavice,bol se uglavnom desava dok lezim na levoj ili desnoj strani…i nekada dok duboko udahnem me zaboli…Imam 15 godina..zanima me kakav problem imam?

  • MojPedijatar says:

   To je POTPUNO BEZAZLENA pojava koju treba zanemariti!

  • Stasa says:

   Meni se isto to dogadja,samo kada se umorim i duboko disem..Ne znam zasto imam 13 godina i uvek me uhvati panika kada pocinje da me steze

 5. Stasa says:

  Dobar dan,u zadnje vreme mi se desava da me probada na levoj strani grudnof kosa…To se desi kada sam aktivna i duboko disem,takodje i kada se teglim i kada lezim na drugoj strani…Jako sam zabrinuta i ne znam sta mi se desava,recite mi da li ima problema za strah?

 6. Nevena says:

  Već par puta mi se dešavalo da imam bol u levom delu grudi, prekjuče se ponovo desilo i već 2-3 dana povremeno me zaboli, obično kada ne radim ništa i sedim, kada sam u pokretu i kada sam zaokupirana nečim valjda zaboravim na bol i ne boli me, pored bola nemam drugih simptoma osim što se malo uznemirim kada me boli i uplašim i dosta plačem, nakon što se isplaćen smirim se
  Pre par meseci kada me je prvi put zabolelo radila sam ekg i sve je u redu
  Imam 15 godina

 7. Biljana Gordić says:

  Poštovani, ćerka ima 12,5 godina. Trenira košarku, ali celo leto nije išla na treninge. Tokom trčanja poslednja tri treninga se žalila da je boli u grudima, po sredini. Kad stane, odmori, prodje. Dobro se oseća, nema drugih tegoba. Da li je u pitanju loša kondicija posle duže pauze ili da je povedem kardiologu. Hvala, pozdrav!

  • MojPedijatar says:

   Iako će to skoro sigurno sve biti kako treba, ako se bolovi u naporu nastave – da se obavi kardiološki pregled.

Strana 20 od 27<<<1819202122>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA