Arahnoidalne ciste

Šestogodišnju dečak je pao vozeći bicikl. Udario je čelo, bio je sasvim dobro posle pada. U dežurnoj bolnici je rana zašivena, ali je hirurg tražio da se uradi skener glave. Na skeneru nije bilo povreda mozga, ali je nađena jedna manja arahnoidalna cista (prečnika 13 milimetara).

Foto: PickPik

Sutradan je uradjena magnetna rezonanca mozga koja je pokazala isti nalaz, kao i da nema drugih promena na mozgu. Neurohirurg je samo rekao da to nije ništa i da nema razloga za brigu. Zakazao je kontrolu za godinu dana. Želela bih detaljnije da mi objasnite o čmu se radi.

Ciste su šupljine ispunjene tečnim sadržajem. Arahnoidea je jedna od moždanih opni. Arahnoidalne ciste su, dakle, neka vrsta šupljina u mozgu, ili, kako to roditelji u prvi mah zamisle – „rupe u glavi”. Paniku je svakako teško izbeći, pa zato krenimo od početka…

 • Šta je centralni nervni sistem

Centralni nervni sistem čine mozak ( cerebrum ) i kičmena moždina ( medulla spinalis ). Mozak je smešten u lobanjskoj duplji, a kičmena moždina u kičmenom kanalu, dakle u „koštanom oklopu”, koji ih štiti od spoljnjih, pre svega mehaničkih, uticaja. Između mozga i njegovog oklopa nalaze se 3 membrane koje se nazivaju moždanice ( meninge ): meka moždanica ( pia mater ), arahnoidea ( arachnoid mater ) i tvrda moždanica ( dura mater ). Sačinjene su od vezivnog tkiva i imaju zaštitnu ulogu.

 • Čemu služe moždane ovojnice

Meka moždanica je tanka membrana bogata krvnim sudovima, koja je priljubljena uz mozak i kičmenu moždinu. Arahnoidea se nalazi između meke i tvrde moždanice, ona je takođe tanka, ali ne sadrži krvne sudove. Tvrda moždanica je debela membrana sačinjena od gustog vezivnog tkiva, čiji unutrašnji „sloj” naleže na moždanice, a spoljašnji oblaže kosti lobanje.
Između moždanica se nalaze meningealni prostori: subarahnoidalni prostor ( nalazi se između meke moždanice i arahnoidee, sadrži likvor, tj.cerebrospinalnu tečnost ), subduralni prostor ( između tvrde moždanice i arahnoidee ) i epiduralni prostor ( u predelu kičmene moždine sadrži masno tkivo, limfne sudove i venske spletove, pogodan je za primenu lokalne, „epiduralne” anestezije ).
Osim navedenih prostora, u mozgu se nalaze 4 „šupljine”, tzv. moždane komore, koje su ispunjene likvorom: dve bočne komore, treća i četvrta moždana komora. Komore su sistemom otvora i kanala povezane međusobno i sa subarahnoidalnim prostorom, što omogućava cirkulaciju, tj. „kruženje” likvora.

 • A šta je likvor – moždana tečnost?

Likvor, tj. cerebrospinalna tečnost, se neprekidno stvara u moždanim komorama, zatim cirkuliše kroz komore u subarahnoidalni prostor, gde se resorbuje u krvne sudove. Na taj način se količina likvora održava na istom nivou. Uloga likvora je da štiti mozak i kičmenu moždinu ublažavajući uticaj mehaničkih sila, transport hormona i uklanjanje štetnih produkata metabolizma.

 • Zašto se stvaraju arahnoidalne ciste

Arahnoidalne ciste su „šupljine” u mozgu ispunjene tečnošću, najčešće likvorom, koje nisu povezane sa moždanim komorama, nego samo sa arahnoideom. Radi se o urođenim, tzv. razvojnim anomalijama, mada se mogu javiti i kasnije u životu, najčešće kao posledica zapaljenja moždanica (meningitisa), tumora, krvarenja, ili nekih hirurških intervencija. Najčešće se nalaze u srednjoj lobanjskoj jami (50-60%), češće sa leve strane i češće kod osoba muškog pola. Arahnoidalne ciste se mogu javiti i u kičmenom kanalu, obično u grudnom predelu, i to u subduralnom ili epiduralnom prostoru, i tada se teško postavlja dijagnoza, jer su simptomi nespecifični, pa se ponekad slučajno otkriju u sklopu drugih ispitivanja.
Ako se simptomi jave, to obično bude u periodu ranog detinjstva, a njihova priroda zavisi od lokalizacije ciste. Tipično se javlja glavobolja, mučnina, povraćanje, konvulzije, dok se fokalni neurološki znaci retko javljaju. Moguća je pojava hidrocefalusa ( „vodena glava” ), ako cista pritiska kanale ili otvore između moždanih komora, i sprečava cirkulaciju likvora. Mogu se javiti i neki hormonski poremećaji, kao npr. prerani pubertet.

Podeli:

Komentari

 1. dali cista moze biti od rodjenja i kako se leci 83godiste sam islucajno mi je odkrivena cista prilikom snimanja skenerom u potiljku glave cista velicine 7 mm .

  Odgovori na komentar
 2. Nasa beba ima 16 dana i otkrivena mu je cista u glavi,uzrok je bio pucanje kapilara tokom porodjaja.Pedijatar nas uverava da nemamo razloga za paniku.Zanima nas da li cista moze da ostavi posledice na razvoj deteta?

  Odgovori na komentar
 3. Molim vas ima li neko da zna koji simptomi se mogu javiti kao posledica ciste na mozgu.
  Ja osjecam veoma neprijatno lupanje srca a sa vremena na vreme i nedefinisanu glavobolju. Da li ciste mogu da pritiskaju neke cente u mozgu koji uzrokuju opisane simptome. Imam 55 godina. Hvala unapred ako neko ima odgovor.

  Odgovori na komentar
 4. Kod moje bebe je doslo do pucanja kapilara pri porodjaju.Kao posledica toga imao je neku svetlost u glavi koja se vremenom povukla.Medjutim na zadnjem Uz glave je uocena cista.Izvestaj lekara glasi:Mozdani parenhim je uobicajene ehogenosti.Dobro vidljive i uobicajene pulzacije krvnih sudova.Komorni sistem je uobicajenog oblika i velicine.Nema sigurnih znakova IVH,PVL.Cystis pl chor sin.Molim vas da mi protumacite dijagnozu i koliko je ta cista ozbiljna.

  Odgovori na komentar
 5. Moja unuka (9 god), vec oko 2 godine ima povremenu glavobolju u predjelu cela. Isla je na MRI i pronasli su joj cistu velicine 14 x 9 mm. Moguce je a i ne mora biti da upravo to izaziva tu povremenu glavobolju. Moze li biti rodjena s time, i da li je ta cista ipak malo prevelika, .
  Zelio bih cuti bar nekakvo misljenje. Njoj predstoje drugi pregledi, ali ja jednostavno nemam mira. Hvala unapred, Jedan deda.

  Odgovori na komentar
  • Ako se radi o ARAHNOIDALNOJ CISTI – to NIJE za brigu!

   Svakako je dečji neurolog pravi doktor za VAšu unuku, pa treba obaviti SVE što bude predviđeno.

   Odgovori na komentar
 6. Nasem sinu su morali hitno prije dva dana mijenjati vjestacki kanalic jer je doslo do zapusenja ventila. Jucer su ga pustili kuci ali on spava od sinoc i ne znam sta da uradim jer malo me zabrinjava toliko spavanje? Molim vas recite da li da se obratim ljekaru

  Odgovori na komentar
Strana 1 od 612345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA