Šta kad dete padne?

Dete je palo penjući se uz stepenice i udarilo u ivicu stepenika. Rasekao se na čelu, iznad obrve, nije povredio “arkadu”, ali je ipak bilo krvi.

Foto: Pixabay

Evo pitanja mame:

  • Kako se zaustavlja krvarenje?

Prvi korak je da se vidi koji je tip krvavljenja (to je pravilnije reći od krvarenja, ali se ovaj drugi izraz odomaćio).

Ako krv “prska” u mlazu znači da je povređena arterija – to je aretrijsko krvarenje koje traži HITNU kompresiju! Sterilna gaza je najbolja, a ako je nema uzeti čistu pamučnu tkaninu (krpu, deo pelene…), napraviti “grudvu” i pritisnuti na posekotinu – to je kompresija rane.

Ukoliko krv curi pomalo, ali stalno znači da su povređeni venski krvni sudovi, ali i oni traže kompresiju po istom principu.

  • Koliko dugo treba držati kompersiju na rani?

Ukoliko je jako i “prskajuće” krvavljenje kompresija treba da traje 15-20 minuta BEZ prekida, uz snažan i kontinuiran  pritisak.

Vensko krvarenje ne mora baš da se pritiska jako, ali je 15 minuta “prava mera” pre provere da li je krv stala.

Ukoliko krvarenje NIJE zaustavljeno, kompresija se ponavlja u trajanju od najmanje 30 minuta.

  • Kad treba da se ide kod lekara?

-   Ukoliko krvarenje traje i posle ponavljanja kompresije treba što pre da se obavi pregled lekara

-   Ako je krvarenje stalo, ali se posle par minuta rana “otvori” i prokrvari.

-   Ukoliko rana “zjapi” – ivice su razmaknute, i vlaži vreme je za pregled.

-   Iako je ranica potpuno suva i BEZ krvarenja, a dete počne da povraća u nizu, ili ako se dete ponaša čudno i neobično ( nepovezano priča, teško se uspostavlja kontakt, čas je razdražljivo pa onda bezvoljno i pospano…) ODMAH kod lekara!

  • Kad je potrebno ušivanje rane?

Ako rana zjapi ili ako stalno pomalo krvari (“podliva”)  najverovatnije je potrebno ušivanje. Naravno lekar (najbolje je da to bude dečji hirurg) procenjuje da li je ovo potrebno, pa je pregled neophodan.

  • Da li je potrebna opšta anestezija za ušivanje rane?

NIJE kod ogromne većine posekotina!

Skoro sva deca sa “običnim” posekotinama se veoma brzo obrade i ušiju bez anestezije uz minimalan bol. Većina dece plače, ali se u rukama veštog hiruga ovo brzo obavi.

  • Kad se rana previja i kada se skidaju konci?

Obično posle pet do sedam dana od ušivanja se skidaju konci. Rana se prvi put previja dan posle ušivanja, a ako je sve kako treba posle može i na drugi dan.

  • Može li ipak bez ušivanja?

Može – postoje posebni “flasteri” – (steri strp i slični) koje ponekad mogu da zamene ušivanje. I tu lekar koji pregleda dete donosi odluku “na licu mesta”, ali je ovaj način obrade posekotina ipak smanjio procenat dece koja moraju da se “šiju”.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA