Arahnoidalne ciste

Šestogodišnju dečak je pao vozeći bicikl. Udario je čelo, bio je sasvim dobro posle pada. U dežurnoj bolnici je rana zašivena, ali je hirurg tražio da se uradi skener glave. Na skeneru nije bilo povreda mozga, ali je nađena jedna manja arahnoidalna cista (prečnika 13 milimetara).

 • Kako se postavlja dijagnoza ?

Najinformativnija procedura je nuklearna magnetna rezonanca, kojom je moguće utvrditi tačnu lokalizaciju, rasprostranjenost i odnos sa mozgom i kičmenom moždinom. Tokom prve godine života vrlo korisne informacije mogu se dobiti ultrazvučnim pregledom centralnog nervnog sistema, što je vrlo jednostavna, ekonomična i lako dostupna metoda. Ipak, u ovom uzrastu simptomatske arahnoidalne ciste su vrlo retke. Kompjuterizovana tomografija ( CT, odnosno „skener”) glave nekada ne može da „prikaže” prirodu ciste, tj. njen sadržaj, što je bitno u razlikovanju arahnoidalne ciste od drugih cističnih promena koje se mogu javiti u mozgu ( npr. epidermoidna cista ).

 • Kako se leče

Kada dete nema tegoba arahnoidalne ciste ne zahtevaju nikakvu terapiju, bez obzira na lokalizaciju i veličinu!
Kod simptomatskih pacijenata cista terapija je hirurška, i to, pre svega, operacija kojom bi se uklonio zid ciste i omogućilo oticanje likvora, kao najuspešnija metoda. Ponekada se radi drenaža, tj.evakuacija sadržaja, što je povezano sa velikim procentom ponovnog javljanja ciste i simptoma, ili postavljanje šanta ( „veštački kanalić” koji povezuje unutrašnjost ciste najčešće sa trbušnom dupljom u koju se cista prazni, čime se sprečava njeno uvećavanje), što je najjednostavnija procedura, ali povezana sa mnogim komplikacijama, od kojih je najčešća zapušenje šanta.
Srećom, večina arahnoidalnih cista u dečjem dobu su bezazlene, ne prave probleme deci, i uglavnom se otkriju slučajno. I kod Vašeg deteta je baš ova, povoljna, varijanta arahnoidalne ciste, tako da zaista ne treba da brinete. Većina neurohirurga preporučuje periodične kontrole (obično na godinu – dve), a Vi poslušajte Vašeg neurohirurga koji sada najbolje poznaje Vašeg sina.

Dr Ivana Veljić

Podeli:

Komentari

 1. Moze pitanje 🙂
  Snaja mi je rodila u 31 tj i danas su joj rekli da beba ima krvarenje 2 stupnja na mozgu i da ima dvije ciste jel to opasno? Brinemo se jako beba danas ima 6 dana normalno se mrda proteze se nije na respiratoru

  Odgovori na komentar
  • To se naprosto NE može procenjivati.bez pregleda i praćenja bebe…sve detalje treba razmotriti sa neonatolozima koji prate bebu. Svakako je odlična vest da beba sama diše!

   Odgovori na komentar
 2. Mom detetu starosti 4 godine otkrivena je cista na kicmenoj mozdini,slucajno.posto je od rodjenja pri hodu levu nogu(stopalo)ubacivao unutra.Da li je cista(dr.su je nazvali arahoidna) opasna po zdravlje deteta,i sta se preporucuje?

  Odgovori na komentar
 3. Ineresuje me mojabebaima 3 godine I operisala je tumor na mozak glioblastom 4 gradus I bili na zracenju I sad bili22 na prvi magnet I dobar je Ali ima cisty I doktor je predlozio da se nista ne dira mene je strah jer moze da pukne ta cista I sta da radimo prvo je predlozio dren pa posle kao necemo nista samo cemo da pratim molim vas odgovorite mi

  Odgovori na komentar
  • I pored velike želje da pomognemo u ovoj situaciji je JEDINO MERODAVNO mišljenje neurohirurga koji je operisao dete!

   To što kaže neurohirurg treba ispoštovati i sprovesti.

   Odgovori na komentar
 4. Moj sin od 3nedelje novorodjence bolismo na ultra zvuk glave doktorka je rekla da IMA Mali cistu u desnoj roznoj komori glave pa nam je dala kontrolu za 2 meseca pa hdeo bi da znam dalije to opasno po bebu

  Odgovori na komentar
Strana 6 od 6<<<23456

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA