Arahnoidalne ciste

Šestogodišnju dečak je pao vozeći bicikl. Udario je čelo, bio je sasvim dobro posle pada. U dežurnoj bolnici je rana zašivena, ali je hirurg tražio da se uradi skener glave. Na skeneru nije bilo povreda mozga, ali je nađena jedna manja arahnoidalna cista (prečnika 13 milimetara).

Foto: PickPik

Sutradan je uradjena magnetna rezonanca mozga koja je pokazala isti nalaz, kao i da nema drugih promena na mozgu. Neurohirurg je samo rekao da to nije ništa i da nema razloga za brigu. Zakazao je kontrolu za godinu dana. Želela bih detaljnije da mi objasnite o čmu se radi.

Ciste su šupljine ispunjene tečnim sadržajem. Arahnoidea je jedna od moždanih opni. Arahnoidalne ciste su, dakle, neka vrsta šupljina u mozgu, ili, kako to roditelji u prvi mah zamisle – „rupe u glavi”. Paniku je svakako teško izbeći, pa zato krenimo od početka…

 • Šta je centralni nervni sistem

Centralni nervni sistem čine mozak ( cerebrum ) i kičmena moždina ( medulla spinalis ). Mozak je smešten u lobanjskoj duplji, a kičmena moždina u kičmenom kanalu, dakle u „koštanom oklopu”, koji ih štiti od spoljnjih, pre svega mehaničkih, uticaja. Između mozga i njegovog oklopa nalaze se 3 membrane koje se nazivaju moždanice ( meninge ): meka moždanica ( pia mater ), arahnoidea ( arachnoid mater ) i tvrda moždanica ( dura mater ). Sačinjene su od vezivnog tkiva i imaju zaštitnu ulogu.

 • Čemu služe moždane ovojnice

Meka moždanica je tanka membrana bogata krvnim sudovima, koja je priljubljena uz mozak i kičmenu moždinu. Arahnoidea se nalazi između meke i tvrde moždanice, ona je takođe tanka, ali ne sadrži krvne sudove. Tvrda moždanica je debela membrana sačinjena od gustog vezivnog tkiva, čiji unutrašnji „sloj” naleže na moždanice, a spoljašnji oblaže kosti lobanje.
Između moždanica se nalaze meningealni prostori: subarahnoidalni prostor ( nalazi se između meke moždanice i arahnoidee, sadrži likvor, tj.cerebrospinalnu tečnost ), subduralni prostor ( između tvrde moždanice i arahnoidee ) i epiduralni prostor ( u predelu kičmene moždine sadrži masno tkivo, limfne sudove i venske spletove, pogodan je za primenu lokalne, „epiduralne” anestezije ).
Osim navedenih prostora, u mozgu se nalaze 4 „šupljine”, tzv. moždane komore, koje su ispunjene likvorom: dve bočne komore, treća i četvrta moždana komora. Komore su sistemom otvora i kanala povezane međusobno i sa subarahnoidalnim prostorom, što omogućava cirkulaciju, tj. „kruženje” likvora.

 • A šta je likvor – moždana tečnost?

Likvor, tj. cerebrospinalna tečnost, se neprekidno stvara u moždanim komorama, zatim cirkuliše kroz komore u subarahnoidalni prostor, gde se resorbuje u krvne sudove. Na taj način se količina likvora održava na istom nivou. Uloga likvora je da štiti mozak i kičmenu moždinu ublažavajući uticaj mehaničkih sila, transport hormona i uklanjanje štetnih produkata metabolizma.

 • Zašto se stvaraju arahnoidalne ciste

Arahnoidalne ciste su „šupljine” u mozgu ispunjene tečnošću, najčešće likvorom, koje nisu povezane sa moždanim komorama, nego samo sa arahnoideom. Radi se o urođenim, tzv. razvojnim anomalijama, mada se mogu javiti i kasnije u životu, najčešće kao posledica zapaljenja moždanica (meningitisa), tumora, krvarenja, ili nekih hirurških intervencija. Najčešće se nalaze u srednjoj lobanjskoj jami (50-60%), češće sa leve strane i češće kod osoba muškog pola. Arahnoidalne ciste se mogu javiti i u kičmenom kanalu, obično u grudnom predelu, i to u subduralnom ili epiduralnom prostoru, i tada se teško postavlja dijagnoza, jer su simptomi nespecifični, pa se ponekad slučajno otkriju u sklopu drugih ispitivanja.
Ako se simptomi jave, to obično bude u periodu ranog detinjstva, a njihova priroda zavisi od lokalizacije ciste. Tipično se javlja glavobolja, mučnina, povraćanje, konvulzije, dok se fokalni neurološki znaci retko javljaju. Moguća je pojava hidrocefalusa ( „vodena glava” ), ako cista pritiska kanale ili otvore između moždanih komora, i sprečava cirkulaciju likvora. Mogu se javiti i neki hormonski poremećaji, kao npr. prerani pubertet.

Podeli:

Komentari

 1. Maja says:

  Moze pitanje 🙂
  Snaja mi je rodila u 31 tj i danas su joj rekli da beba ima krvarenje 2 stupnja na mozgu i da ima dvije ciste jel to opasno? Brinemo se jako beba danas ima 6 dana normalno se mrda proteze se nije na respiratoru

  • MojPedijatar says:

   To se naprosto NE može procenjivati.bez pregleda i praćenja bebe…sve detalje treba razmotriti sa neonatolozima koji prate bebu. Svakako je odlična vest da beba sama diše!

 2. Bojan says:

  Mom detetu starosti 4 godine otkrivena je cista na kicmenoj mozdini,slucajno.posto je od rodjenja pri hodu levu nogu(stopalo)ubacivao unutra.Da li je cista(dr.su je nazvali arahoidna) opasna po zdravlje deteta,i sta se preporucuje?

 3. Mirela says:

  Dobar vece ja imam 35 godina i pre nekim an su mi nasli cistu u glavi kazu vodena dali Da se plasim Hvala

 4. Milena says:

  Ineresuje me mojabebaima 3 godine I operisala je tumor na mozak glioblastom 4 gradus I bili na zracenju I sad bili22 na prvi magnet I dobar je Ali ima cisty I doktor je predlozio da se nista ne dira mene je strah jer moze da pukne ta cista I sta da radimo prvo je predlozio dren pa posle kao necemo nista samo cemo da pratim molim vas odgovorite mi

  • MojPedijatar says:

   I pored velike želje da pomognemo u ovoj situaciji je JEDINO MERODAVNO mišljenje neurohirurga koji je operisao dete!

   To što kaže neurohirurg treba ispoštovati i sprovesti.

 5. Senad says:

  Moj sin od 3nedelje novorodjence bolismo na ultra zvuk glave doktorka je rekla da IMA Mali cistu u desnoj roznoj komori glave pa nam je dala kontrolu za 2 meseca pa hdeo bi da znam dalije to opasno po bebu

 6. Dragana says:

  Recite mi porodila sam se u 29 nedelji trudnoce hitnim carskim rezom veba je n po rodjenju imala1250g prebacena je na neonantologiju brine me to sto su se bebi ojavile ciste na mozgu dise na respirator i duktus mu se jos nije zatvorio molim vas mi recite dali ce se te ciste na mozgu povuci verujte mi pocicem da gubim nadu hvsla

  • MojPedijatar says:

   Ne treba da gubite nadu.
   Neophodno je dalje praćenje bebe.
   Bez pregleda deteta se ne može znati o čemu se radi.
   Velike se šanse da beba bude dobro.

 7. Ljilja says:

  Dobar dan danas smo saznali da mi unuka od 6 nedelja ima vodene 2 ciste u glavi dali je to strazno i kako se moze izleciti

Strana 6 od 6<<<23456

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA