Saveti pedijatra za bezbedni početak uvođenja nemlečne ishrane

Beba lepo raste i napreduje, vreme je za uvođenje nemlečne hrane. Brojne su dileme i pitanja, a evo nekoliko saveta za lakši početak.

nemlecna ishrana

Foto: Flickr

Majčino mleko je najbolja hrana za bebu

Ništa bolje ne postoji za bebu od maminog mleka i zaista je nemoguće napraviti zamenu! Odavno se zna da je za neposredno zdravlje bebe jer obezbeđuje optimalan rast i razvoje bebe, smanjuje verovatnoću nastanka infekcija u prvoj godini. Idealno je da mama doji bebu do kraja prve godine, a može i kasnije ukoliko želi.

Kravlje mleko ne treba davati bebama u prvoj godini života

Kada mama (na žalost zbog medicinskih indikacija što je veoma retko) privremeno ili stalno ne može da doji bebu –kvalitetne mlečne formule su jedine bezbedno rešenje. Naravno, mlečna formula NIJE zamena za majčino mleko, ali je neuporedivo bolja i bezbednija za bebu od kravljeg mleka.

Prvih četiri do šest meseci je rezervisano samo za dojenje, posle se uvodi nemlečna ishrana

Prvi meseci su rezervisani za ekskluzivnu prirodnu ishranu i to je jedino što je bebi potrebno do uvođenja nemlečne hrane. Sa nemlečnom ishranom treba započeti u periodu izmedju četvrtog i šestog meseca (od sedamnaeste do dvadeset šeste nedelje)  prema preporuci pedijatra koji pregleda dete u savetovalištu. Nemlečna ishrana obuhvata sve grupe namirnica osim majčinog mleka i mlečne formule i ona se postepeno uvodi u ishranu odojčeta.

Podeli:

Komentari

 1. Lijepi pozdrav. Moja kći će za koji dan navršiti 6 mjeseci te je isključivo dojena, na zahtjev, danju i noću. Počeli bi s krutom hranom. Da li mozemo uvoditi po tri dana svaku namirnicu no naizmjence povrće i voće, npr. tri dana mrkva pa tri dana jabuka pa tri dana tikvica pa tri dana kruska itd. ? Te, da li da to bude prijepodne, kao doručak? Kad da uvedemo ručak, te večeru, s koliko mjeseci? Što je s dojenjem na zahtjev? Da li je moguće bebi uvesti neki ritam? Te noćni podoji, dokad su potrebni? Inače napredna,ahtjevna, plačljiva beba koja noću često sisa, kao i danju. Hvala vam puno na svakom savjetu.

  Odgovori na komentar
 2. Moja beba ce uskoro napuniti 4 mjeseca. Zbog stresa sam izgubila mlijeko, tako da je vec 2 mjeseca samo na NAN-u. Sta i u kojoj mjeri uvesti od 4. mjeseca? Zbunjena sam jer sam cula razlicita misljenja po pitanju toga. Starijoj cerki sam uvela pojedino povrce i voce u 4. Hvala unaprijed!!!

  Odgovori na komentar
  • To Vam je jednostavno – NEMA potrebe da se žuri, a kad beba ima 5 meseci prvo joj treba dati žitarice za ovaj uzrast. Pošto beba koristi NAN, uzmite Nestle žitarice, pa polako i strpljivo – neka to bude ujutro – kad je beba razbudjena i gladna, dajte par kašičica – pa neka beba bira koliko će pojesti. Potom ponudite formulu, pa neka se dopuni.

   Odgovori na komentar
 3. Postovani, moja beba ima 6,5m.Rodjen je sa 4900gr i 55cm duzine. Na kontoli u petom mesecu je ima 8600gr, kada je doktorka predlozila da pocnemo i sa nemlecnom ishranom, inace je do tada bio iskljucivo dojen. Do sada smo uveli krompir, sargarepu, tikvicu, bundevu, brokoli,pirinac, proso, jabuku, krusku i bananu(kada je kasica suvise retka, zgustim je milupinim mlecnimin instant ceralijama sa rizom i kukuruzom), planiram uvodjenje mesa. Zanima me da li je vreme za uvodjenje vecere. Beba ima obavezno jedan nocni podoj, a nekada i dva, zatim podoj rano ujuto oko 5-6h, zatim podoj oko 8:30-9h, vocni rucak oko 11-12h,oko 15:30-16h vocna uzina(iymedju rucka i uzine pooj na zahtev), oko 18 podoj, i podoj pred spavanje. Zahvaljujem unapred.

  Odgovori na komentar
   • Ista situacija je i kod moje bebe,moj ima nepunih 6 meseci,ali ne znam na koji nacin da ukinem nocni podoj. Budi se nocu i ako mu odbijem podoj (uz pomoc dude),place. Pre spavanja mu dajem kasicu od bundeve i kukuruza i dojim ga.

    Odgovori na komentar
    • Samo je jedan način – ukinete podoj i izdržite bebino plakanje!

     Možete da se mazite, pevušite, pričate…sve OSIM podoja i prebacivanja bebe u Vaš krevet.

     Neće biti lako, ali odlaganje NEĆE pomoći – naprotiv, biće sve teže.

     Odgovori na komentar
 4. Pozdrav 🙂
  Moja beba ima cetri meseca, samo sisa… Iz bolnice je izasla sa 3000gr, sada trenutno ima 6400gr. Sisa na zahtev. Da li mi preporucujete uvodjenje kasica i sokica i po kom redosledu?

  Odgovori na komentar
  • Lako i teško!

   Lako – treba prestati sa besmislenim noćnim podojima, a teško – morate izdržati plakanje i negodovanje deteta koga će biti i koje noćima može da traje. Maženje, priča, pevušenje…SVE može osim podoja i stavljanja u Vaš krevet.

   Često nije lako, ali nema drugog puta.

   Odgovori na komentar
Strana 1 od 812345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA