10 saveta za bezbedni početak uvođenja nemlečne ishrane

Beba lepo raste i napreduje, vreme je za uvođenje nemlečne hrane. Brojne su dileme i pitanja, a evo deset saveta za uspešan početak.

Foto: Flickr

1. Majčino mleko je najbolja hrana za bebu

Tu nema dileme!

Ništa bolje ne postoji za bebu od maminog mleka i zaista je nemoguće napraviti istinsku zamenu! Odavno je jasno da je za “neposredno” zdravlje bebe mamino najbolje, ali se sve više saznaje da majčino mleko ima i udaljene povoljne efektne na zdralje budućeg starijeg deteta i odraslog čoveka. Na primer, dojene bebe ređe oboljevaju infekcija disajnih organa, a u kasnijem dobu ređe dobijaju dijabetes (šećernu bolesti).


2. Prvih šest meseci je rezervisano za dojenje

Ako beba samo sisa (a to je najbolje) onda je mamino “zakon” u prvih pola godine bebinog života!

To su potvrdila brojna ozbiljne medicinska istraživanja, pa je “ekskluzivno” dojenje u prvih šest meseci zvanična preporuka Svetske zdravstvene organizacije i većine pedijatrijskih udruženja širom sveta.

Bojazan da će beba zakasniti sa upoznavanjem novih ukusa je neutemeljena i potpuno pogrešna!

Podeli:

Komentari

 1. Lijepi pozdrav. Moja kći će za koji dan navršiti 6 mjeseci te je isključivo dojena, na zahtjev, danju i noću. Počeli bi s krutom hranom. Da li mozemo uvoditi po tri dana svaku namirnicu no naizmjence povrće i voće, npr. tri dana mrkva pa tri dana jabuka pa tri dana tikvica pa tri dana kruska itd. ? Te, da li da to bude prijepodne, kao doručak? Kad da uvedemo ručak, te večeru, s koliko mjeseci? Što je s dojenjem na zahtjev? Da li je moguće bebi uvesti neki ritam? Te noćni podoji, dokad su potrebni? Inače napredna,ahtjevna, plačljiva beba koja noću često sisa, kao i danju. Hvala vam puno na svakom savjetu.

  Odgovori na komentar
 2. Moja beba ce uskoro napuniti 4 mjeseca. Zbog stresa sam izgubila mlijeko, tako da je vec 2 mjeseca samo na NAN-u. Sta i u kojoj mjeri uvesti od 4. mjeseca? Zbunjena sam jer sam cula razlicita misljenja po pitanju toga. Starijoj cerki sam uvela pojedino povrce i voce u 4. Hvala unaprijed!!!

  Odgovori na komentar
  • To Vam je jednostavno – NEMA potrebe da se žuri, a kad beba ima 5 meseci prvo joj treba dati žitarice za ovaj uzrast. Pošto beba koristi NAN, uzmite Nestle žitarice, pa polako i strpljivo – neka to bude ujutro – kad je beba razbudjena i gladna, dajte par kašičica – pa neka beba bira koliko će pojesti. Potom ponudite formulu, pa neka se dopuni.

   Odgovori na komentar
 3. Postovani, moja beba ima 6,5m.Rodjen je sa 4900gr i 55cm duzine. Na kontoli u petom mesecu je ima 8600gr, kada je doktorka predlozila da pocnemo i sa nemlecnom ishranom, inace je do tada bio iskljucivo dojen. Do sada smo uveli krompir, sargarepu, tikvicu, bundevu, brokoli,pirinac, proso, jabuku, krusku i bananu(kada je kasica suvise retka, zgustim je milupinim mlecnimin instant ceralijama sa rizom i kukuruzom), planiram uvodjenje mesa. Zanima me da li je vreme za uvodjenje vecere. Beba ima obavezno jedan nocni podoj, a nekada i dva, zatim podoj rano ujuto oko 5-6h, zatim podoj oko 8:30-9h, vocni rucak oko 11-12h,oko 15:30-16h vocna uzina(iymedju rucka i uzine pooj na zahtev), oko 18 podoj, i podoj pred spavanje. Zahvaljujem unapred.

  Odgovori na komentar
   • Ista situacija je i kod moje bebe,moj ima nepunih 6 meseci,ali ne znam na koji nacin da ukinem nocni podoj. Budi se nocu i ako mu odbijem podoj (uz pomoc dude),place. Pre spavanja mu dajem kasicu od bundeve i kukuruza i dojim ga.

    Odgovori na komentar
    • Samo je jedan način – ukinete podoj i izdržite bebino plakanje!

     Možete da se mazite, pevušite, pričate…sve OSIM podoja i prebacivanja bebe u Vaš krevet.

     Neće biti lako, ali odlaganje NEĆE pomoći – naprotiv, biće sve teže.

     Odgovori na komentar
 4. Pozdrav 🙂
  Moja beba ima cetri meseca, samo sisa… Iz bolnice je izasla sa 3000gr, sada trenutno ima 6400gr. Sisa na zahtev. Da li mi preporucujete uvodjenje kasica i sokica i po kom redosledu?

  Odgovori na komentar
  • Lako i teško!

   Lako – treba prestati sa besmislenim noćnim podojima, a teško – morate izdržati plakanje i negodovanje deteta koga će biti i koje noćima može da traje. Maženje, priča, pevušenje…SVE može osim podoja i stavljanja u Vaš krevet.

   Često nije lako, ali nema drugog puta.

   Odgovori na komentar
Strana 1 od 812345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA