10 saveta za bezbedni početak uvođenja nemlečne ishrane

Beba lepo raste i napreduje, vreme je za uvođenje nemlečne hrane. Brojne su dileme i pitanja, a evo deset saveta za uspešan početak.

1. Majčino mleko je najbolja hrana za bebu

Tu nema dileme!

Ništa bolje ne postoji za bebu od maminog mleka i zaista je nemoguće napraviti istinsku zamenu! Odavno je jasno da je za “neposredno” zdravlje bebe mamino najbolje, ali se sve više saznaje da majčino mleko ima i udaljene povoljne efektne na zdralje budućeg starijeg deteta i odraslog čoveka. Na primer, dojene bebe ređe oboljevaju infekcija disajnih organa, a u kasnijem dobu ređe dobijaju dijabetes (šećernu bolesti).

Pin It


Komentari

 1. Poštovani,

  Beba ima 9m, 8.1kg i 71cm. Odlično napreduje i do sada je jela sve namirnice shodno uzrastu i preporuci pedijatra.
  Pitanje za Vas je, koliko ad mleka treba u ovom uzrastu piti dnevno mimo kasica, s obzirom na to da joj je doručak Humana mlečna kasica, a vecera Milupa nemlecna ?
  Hvala

  Odgovori na komentar
 2. Postovani/postovana, mozete li mi dati primer jelovnika sa kojim bih mogla da pocnem prelazak na cvrstu hranu? Beba ima skoro 6 meseci. U koje doba dana bi trebalo da jede zitarice a u koje povrce i voce? Hvala Vam.

  Odgovori na komentar
  • Žitarice idu za doručak i večeru, meso i povrće za ručak, a uzine su voćne. To je princip kome treba težiti. Samo polako i strpljivo, poštujući osnovne principe uvođenja nemlečne ishrane.

   Odgovori na komentar
 3. Postovni.beba ima 9 mjeseci ,8.480 gr i 73 cm ima dva zubica i treci vidimo da bijeli ,do skoro je jeo sve ali zadnjih nekoliko dana uporno odbija svu hranu, nije moguce da beba nije nikako gladna. Stalno mu nudimo nekad na prevaru pojede nesto,on je inace jako veseo.da li je moguce da od zubica ne jede ili moze da bude nesto drugo ?

  Odgovori na komentar
 4. Poštovani,

  Beba ima 7 meseci, do sada mu je uvedeno 12 namirnica (žitarice, voće, povrće i piletina). Pre par dana smo ponudili junetinu, beba od kada ima meso za ručak (povrće i kockica mesa izblendirano) ima jače gasove i bol u stomačiću uveče pred spavanje koji prođe zagrevanjem termoforom. Inače je lepo raspoložena, i dobro napreduje. Na prirodnoj je ishrani od prvog dana, da li je ovo znak ne prihvatanja namirnice ili prilagođavanja?

  Koja količina hrane, recimo za ručak, je potrebna bebi – pojedena količina varira od 50-120g zavisi od dana i namirnica, da li je to dovoljno?

  I još jedno pitanje, da li je potrebno uvoditi bebi MLADI SIR ili JOGURT ako je na prirodnoj ishrani u ovom uzrastu s obzirom da su to proizvodi od kravljeg mleka?

  HVALA

  Odgovori na komentar
Strana 6 od 6<<<23456

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.