Žitarice za dečju energiju

Žitarice ili cerealije u ishrani obezbeđuju veći deo energije. U pitanju su složeni ugljeni hidrati, koji čine osnovu piramide ishrane i glavno telesno „gorivo“. Oni detetu obezbeđuju energiju za igru, pažnju u školi i razne druge aktivnosti.

zitarice fl

U žita­ri­ca­ma se na­la­ze mno­gi važni nu­tri­jen­ti, između osta­log i vi­ta­mi­ni B kom­plek­sa, uključujući fol­nu ki­se­li­nu – važnu za is­ko­rišćavan­je pro­te­i­na, ko­ji su po­treb­ni za građu mišića.

Žitarice pretežno sadrže ugljene hidrate, ali njihova količina varira od vrste žitarica. Bogate su vitaminima i mineralima, naročito njihova ljuska i klica, ali se ti važni elementi često izgube u procesu prerade. Ljuska je naročito bogata nerastvornim vlaknima, važnim za funkcionisanje sistema za varenje, ali i rastvornim vlaknima, koja snižavaju nivo holesterola u krvi.

Idealna hrana za mališane

Žita­ri­ce su obično pr­va nemlečna hra­na za odojče. U ishranu  bebe se uvode u uzrastu od četiri do šest meseci.

Za mališana uz­rasta dve do tri go­di­ne, potrebno je 100 gra­ma žita­ri­ca (šol­ja ku­va­nih žita­ri­ca). Za dete uz­rasta od četi­ri do šest go­di­na, potrebno je 120-150 gra­ma žita­ri­ca (šol­ja i po ku­va­nih žita­ri­ca).

Zdrav doručak

Deca najčešće jedu žitarice za doručak. Proizvodi od njih, raznovrsni po obliku, ukusu i boji, spremaju se jednostavno i brzo. Žitarice se jedu hladne, pomešane sa mlekom ili jogurtom, ili tople – kao ovsene. Ovako spremljene, dovoljne su da zadovolje 20-30 odsto dnevnih potreba za mikronutrijentima, pa deca koja redovno za doručak jedu žitarice, u celini imaju zdraviju ishranu.

Nizak nivo šećera u krvi ujutru je jedan od prvih razloga za jutarnju iritabilnost. Međutim, doručak od žitarica će popuniti rezerve i tako uticati na raspoloženje. Bogat ugljenim hidratima i siromašan mastima, obezbeđuje sitost i smanjuje žudnju za slatkim užinama.

*Pirinač

Ako je bez ljuske i klice (glaziran), lakše se kuva, ali mora da bude obogaćen vitaminima i gvožđem da bi bio hranljiv. Ne sadrži gluten, pa se koristi u ishrani mališana preosetljivih na tu supstancu. Međutim, integralni pirinač je jedna od najhranljivijih žitarica. Ima nizak sadržaj masti, ali velike količine proteina i vitamina B, fosfora, cinka i magnezijuma.

*Kukuruz 

Sadrži veliku količinu skroba, a proteina manje od ostalih žitarica. Pro­te­in ko­ji se na­la­zi u njemu, ni­je sličan glu­te­nu iz pšeni­ce. Do­bar je iz­vor vitamina C i fo­la­ta (fol­ne ki­se­li­ne),

ni­a­ci­na i ti­a­mi­na, kao i magnezijuma i kalijuma, ali i vlakana. Sa­drži ma­lu ko­ličinu na­tri­ju­ma i masti, a ne sa­drži ho­le­ste­rol.

Po­sto­je mno­ge va­ri­jan­te kukuruza, ali su najčešći žuti i

be­li. Inače, žuti i be­li ku­ku­ru­zni griz ima­ju istu nu­tri­tiv­nu

vred­nost, jedino je ukus be­log blaži. Pošto ne­ma ela­stičnu

struk­tu­ru, hleb od ku­ku­ru­znog brašna ni­kad ni­je me­kan, po­ro­zan kao pšenični. Međutim, ka­da se kom­bi­nu­je sa pšeničnim brašnom, po­prav­lja mu se struk­tu­ra i vr­lo je uku­san.

*Kinoa

Ovo je jedna od najstarijih žitarica, koju nazivaju i «majka žitarica» (u stvari, kinoa ne pripada žitaricama, ali se na taj način priprema, pa je svrstavaju u tu grupu). Raste na Andima. Za nju se može reći da je nutritivno idealna. Bogata proteinima i lizinom (vrsta aminokiseline), ima najveću količinu proteina među žitaricama, koji su ekvivalentni proteinima mleka. Takođe je bogata gvožem, kalcijumom, cinkom i bakrom. Ne sadrži gluten.

*Heljda 

Spada u žitarice bez glutena, pa je zamena za pšenicu kod mališana preosetljivih na gluten. Iako se gotovo uvek pominje kao žitarica – heljda, botanički gledano, spada među zeljasto povrće. Ali, s obzirom da se koristi njeno seme, od kojeg se melje brašno, najčešće se svrstava među žitarice. Inače, heljda je bogata proteinima, vitaminima B grupe, kalcijumom, magnezijumom, fosforom i gvožđem.

*Laneno seme 

Dobar je izvor omega-3 masnih kiselina i lignina – važnog u borbi protiv malignih bolesti. Ima idealan odnos rastvornih i nerastvornih vlakana (jedna trećina prema dve trećine).

*Proso

Odličan je izvor magnezijuma, a ima dosta i kalcijuma, fosfora, mangana i cinka, kao i vitamina B. Najveći je izvor gvožđa od svih žitarica, osim kinoe. Ne sadrži gluten.

*Ovas

Jedna je od najhranljivijih žitarica. Smatra se da je dobar izvor rastvornog vlakna betaglukana, koji smanjuje nivo  holesterola u krvi. Osim toga, sadrži vitamine B grupe, vitamin E, bakar, gvožđe, cink, magnezijum i fosfor.

*Ječam

Odličan je izvor nerastvornih vlakana, vitamina B i gvožđa. Sadrži gluten, iako u znatno manjoj meri od pšenice.

*Raž

Ova žitarica je bogata vlaknima, vitaminom E, kalcijumom, gvožđem, fosforom i kalijumom. Iako je sadržaj glutena u raži znatno manji nego u pšenici, ne preporučuje se u ishrani osoba preosetljivih na gluten.

*Pšenica (celo zrno)

Sadrži veliku količinu proteina, vlakana, B vitamina, gvožđa, magnezijuma i cinka. Sadrži i veliku količinu glutena.

Kako da spremite ukusne i hranjive žitarice pogledajte OVDE

Prim. dr Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista

Izvor: Yumama.com

Podeli:

Komentari

  1. Da li je u redu pripremati bebi instant Milupa zitarice sa jogurtom umesto sa mlekom u jednakoj srazmeri kao sto je navedeno na pakovanju? (beba 11 meseci, vec jede jogurt)

    Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA