Zatvor kod beba

U prvim godinama, a naročito tokom prvih meseci života, dok beba deluje nemoćno i zavisno od nas, svaki roditelj opterećen je, pre svega, fizičkim blagostanjem svog mezimčeta – da li je gladno, šta i koliko jede, i, prirodno, kako i koliko često kaki

Foto: Pixabay

Detaljnost opisa nijanse, konzistencije i učestalosti stolice potvrđuje značaj koji roditelji pridaju ovoj fiziološkoj pojavi, i nameću potrebu da probamo da definišemo šta je normalno…

Krajnje pojednostavljena definicija opstipacije bila bi da je to izostanak spontanog pražnjenja creva. Ovaj poremećaj je vrlo redak, a može biti manifestacija anatomskih defekata ( nedostatak inervacije dela creva, oboljenja koja zahvataju mišićni sloj creva, nedostatak čitavog segmenta creva, postojanje „pregrada“ u šupljini creva… ) ili oboljenja drugih sistema ( hipotireoza, cistična fibroza… ). Često se termin nepravilno upotrebljava umesto 2 znatno češća poremećaja: konstipacija što predstavlja otežano pražnjenje tvrde, oskudne stolice, i pseudoopstipacija – neredovno pražnjenje, kada je stolica normalnih karakteristika, a defekacija je bez tegoba ( ovo, dakle, i nije poremećaj, jer ne stvara tegobe ). Učestalost, ritam i lakoća pražnjenja creva toliko su različiti i promenljivi ( u zavisnosti od uzrasta, ishrane, fizičke aktivnosti i sl ), da je ponekad vrlo teško razlučiti da li je u pitanju poremećaj pražnjenja creva ili varijetet normalnog. Kada govorimo o prvoj godini života, izdvajaju se dva bitno različita razdoblja – period do šestog meseca, kada se odojče hrani mlekom i period nakon šestog meseca, kada ishrana postaje raznovrsna. U okviru prvog razdoblja, po svojim specifičnostima izdvaja se i prvi mesec života bebe – period novorođenčeta…

Krenimo od početka…

Još pre rođenja u crevima fetusa nakuplja se gusta stolica crno-zelene boje, bez mirisa, koja se naziva mekonijum. Pražnjenje ove stolice dešava se u prvih 72 časa nakon rođenja, što pažljivo prate i beleže pedijatrijske sestre u porodilištu. Izostanak ove stolice ( opstipacija ! ) bitan je znak koji može ukazati na neka od urođenih oboljenja, kao što su urođeni megakolon ili cistična fibroza, ili na postojanje neke anatomske prepreke prolasku crevnog sadržaja, i tada je svakako neophodno obaviti detaljnije preglede novorođenčeta.

Kod velike većine beba se pokreti i pražnjenje creva uspostavljaju spontano već u prvom danu života. Pražnjenje mekonijalne stolice nastavlja se i u narednim danima, obično do trećeg, četvrtog dana života, sa prosekom od 4-5 stolica na dan, koje mogu biti vrlo različitih zapremina ( vrlo obilne, ali i oskudne, tzv. stolice „u tragu“ ). Nakon mekonijalne, javlja se tzv. „prelazna stolica“, koja je žuto-zelene boje, obično tečno-kašaste konzistencije. Zelena nijansa posledica je prisustva žučnog pigmenta – bilirubina, koji, zbog ubrzanih pokreta creva, nije oksidirao do žute i braon boje ( dakle nije pokazatelj da je beba gladna! ). Najčešće se tokom druge nedelje života formira zlatno žuta stolica gušće konzistencije ( i dalje meka ), kiselkastog mirisa, sa „zrncima“ koja su ustvari neresorbovana masnoća. Ukoliko je beba na adaptiranoj mlečnoj formuli, stolica je nešto svetlija, gušća i neprijatnijeg mirisa. Broj stolica znatno varira od deteta do deteta. Obično bebe koje se hrane isključivo majčinim mlekom imaju veći broj stolica dnevno, često i posle svakog podoja ( prosečno 6-8 ), a stolice su tečnije nego kod beba na adaptiranim mlečnim formulama. No, odstupanja u broju stolica mogu biti znatna, naročito kod beba koje sisaju, zato što je majčino mleko do te mere lako svarljivo i prilagođeno bebinim potrebama da od njega nekada „ne ostane ništa“, tj. beba nema stolicu i po nekoliko dana, ili čak i do dve nedelje! U ovakvim situacijama roditelji se po pravilu zabrinu, pa potraže savete od okoline. Ono što je bitno da znate jeste da je ovo česta i normalna pojava kod beba koje se hrane majčinim mlekom, naravno pod uslovom da beba lepo jede i napreduje, ne povraća, i ponaša se uobičajeno. Ukoliko ste ipak zabrinuti i nesigurni, uvek savet potražite od vašeg pedijatra, koji će otkloniti sve sumnje, i sprečiti primenu nekih metoda i sredstava koji nisu prikladni za primenu kod beba ( mikroklizme, laksativi ( bilo da je reć o prirodnim ili sintetskim ), mehanički nadražaj anusa itd ).

Podeli:

Komentari

 1. Postovani,
  Moja beba ima 6,5 meseci i vec mesec dana ima zatvor, kaki jednom nedeljno jako suvu i tvrdu stolicu. Odbija bilo kakvu tecnost osim mog mleka. Prestala sam da joj dajem cvrstu hranu, osim kasice od sljive i kruske zadnjih 3 dana i jos uvek ne moze da kaki. Koristim i Laktulos sirup na preporuku lekara ali nema nikavih pomaka. Jako samzabrinuta ne znam sta vise da uradim da joj pomognem. Ona je inace jako vesela beba i nema bolova i stomak joj nije tvrd. Hvala

  Odgovori na komentar
 2. Postovani,beba ima 4 meseca, samo sisa, a poceli smo od pre tri dana i sa kasicama..kaki jednom u 8-10 dana. Svi nam kazu da je to normalno, i da mu ne dajemo nikakve cajeve niti na bilo koji nacin izazivamo stolicu, ali niko ne vidi koliko se on zapravo muci. Veci deo dana a i noci preplace, zacrveni se ceo i zacenjuje se bar 3 puta dnevno, a stomacic mu je tvrd kao kamen..Ranije je sisao sa uzivanjem, asada prekida svaki cas, place za to vreme i na kraju dosta bljucla, pre bih rekla povrati usireno, recimo da barica bude obima tacne za solju..Presli smo na colief kapi i espumisan, ali nema mnogo pomaka..sta nam vi preporucujete?

  Odgovori na komentar
 3. Upravo i moja beba ima ovaj problem. Za tri dana, kakio je jednom. Nocu do kasno je budan i bas se uvija od bolova u stomaku. Otisla u apoteku i kupila mikrolax gel. Kada sam mu stavila taj gel, dete je iskakilo crnu kaku. I udahnuo je u fazonu sada mi je mnogo lakse. Medjutim, sutra dan opet isti problem. Do kasno je budan… Ne znam kako da pustim da prodju tih 10 dana da on to pregura a ovamo da ga gledam kako se muci i kako stalno place.

  Odgovori na komentar
 4. Postovani,moja beba ima 3 meseca sisa zatvor je poceo pre desetak dana.Sest dana sam cekala i nije imao stolicu.Po preporuci pedijatra dala sam mu klizmu i tada je imao dosta stolicu,medjutim i dalje je nema vec dva dana.Ima gasove i mnogo place.Sta dalje da radim?Hvala

  Odgovori na komentar
  • BESMISLENO je davati klizmu bebi pošto ovo NIJE ZATVOR!!!

   Beba ovog uzrasat može da NE KAKI 7 do 10 dana, a ako SAMO sisa, toleriše se i 14 dana bez stolice. Dakle, kad beba lepo jede i napreduje ovo NIJE za brigu!

   Odgovori na komentar
 5. Moja beba ima mesec dana i nema stolicu četvrti dan. Pre toga je dva dana za redom imao za njega neobično retku stolicu kao proliv, tamnije boje. Tako da ukupno 6 dana ne kaki normalno. Dojim ga ali sam mu samo uveče davala 60 do 120ml adaptiranog mleka. Primenjujemo masažicu stomaka, stopala i tople kupke, ali i dalje ništa. Da li i za njega važi pravilo da je 7 dana bez stolice u redu kao i za decu koja su samo na adaptiranom mleku? Da li će smetati ako mu damo zaslađen čaj od kamilice ili prokuvanu vodu kao podsticaj?

  Odgovori na komentar
 6. Cao, moja beba ima 5,5 meseci i vec 4ti dan nema stolicu. Bili smo kod maticnog pedijatra i preporucila nam je glicerinske cepice ili kako vec. Uz pomoc njima je ispraznila creva i malo spao stomacic. Inace je vesela i dalje ne primecujem bilo kakve promene. Na dojenju smo jos nismo uveli nikalvu dohranu samo zadnjih 3 dana dajem kasicu od kruske i sljive. Ali bas i ne pomaze. Lepo napreduje, ne povraca. Ali sam jako zabrinuta. Cepic sam upotrebila samo 1 put. Preporuka lekara je bilo 3 dana po 1 cepic.

  Odgovori na komentar
 7. Postovani,moja beba puni dva meseca za par dana. Samo je dojim.. Kaki vise puta u toku dana.. Ali se stalno grci i muci,napinje dok se ne iskaki..Tako ceo dan u krug.. Kaka je zuta,tecna.. Zasto je tako muci stomak ? Da li bi joj voda pomogla ?

  Odgovori na komentar
Strana 25 od 27<<<2324252627>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA