Zatvor kod beba

U prvim godinama, a naročito tokom prvih meseci života, dok beba deluje nemoćno i zavisno od nas, svaki roditelj opterećen je, pre svega, fizičkim blagostanjem svog mezimčeta – da li je gladno, šta i koliko jede, i, prirodno, kako i koliko često kaki

Foto: Pixabay

Detaljnost opisa nijanse, konzistencije i učestalosti stolice potvrđuje značaj koji roditelji pridaju ovoj fiziološkoj pojavi, i nameću potrebu da probamo da definišemo šta je normalno…

Krajnje pojednostavljena definicija opstipacije bila bi da je to izostanak spontanog pražnjenja creva. Ovaj poremećaj je vrlo redak, a može biti manifestacija anatomskih defekata ( nedostatak inervacije dela creva, oboljenja koja zahvataju mišićni sloj creva, nedostatak čitavog segmenta creva, postojanje „pregrada“ u šupljini creva… ) ili oboljenja drugih sistema ( hipotireoza, cistična fibroza… ). Često se termin nepravilno upotrebljava umesto 2 znatno češća poremećaja: konstipacija što predstavlja otežano pražnjenje tvrde, oskudne stolice, i pseudoopstipacija – neredovno pražnjenje, kada je stolica normalnih karakteristika, a defekacija je bez tegoba ( ovo, dakle, i nije poremećaj, jer ne stvara tegobe ). Učestalost, ritam i lakoća pražnjenja creva toliko su različiti i promenljivi ( u zavisnosti od uzrasta, ishrane, fizičke aktivnosti i sl ), da je ponekad vrlo teško razlučiti da li je u pitanju poremećaj pražnjenja creva ili varijetet normalnog. Kada govorimo o prvoj godini života, izdvajaju se dva bitno različita razdoblja – period do šestog meseca, kada se odojče hrani mlekom i period nakon šestog meseca, kada ishrana postaje raznovrsna. U okviru prvog razdoblja, po svojim specifičnostima izdvaja se i prvi mesec života bebe – period novorođenčeta…

Krenimo od početka…

Još pre rođenja u crevima fetusa nakuplja se gusta stolica crno-zelene boje, bez mirisa, koja se naziva mekonijum. Pražnjenje ove stolice dešava se u prvih 72 časa nakon rođenja, što pažljivo prate i beleže pedijatrijske sestre u porodilištu. Izostanak ove stolice ( opstipacija ! ) bitan je znak koji može ukazati na neka od urođenih oboljenja, kao što su urođeni megakolon ili cistična fibroza, ili na postojanje neke anatomske prepreke prolasku crevnog sadržaja, i tada je svakako neophodno obaviti detaljnije preglede novorođenčeta.

Kod velike većine beba se pokreti i pražnjenje creva uspostavljaju spontano već u prvom danu života. Pražnjenje mekonijalne stolice nastavlja se i u narednim danima, obično do trećeg, četvrtog dana života, sa prosekom od 4-5 stolica na dan, koje mogu biti vrlo različitih zapremina ( vrlo obilne, ali i oskudne, tzv. stolice „u tragu“ ). Nakon mekonijalne, javlja se tzv. „prelazna stolica“, koja je žuto-zelene boje, obično tečno-kašaste konzistencije. Zelena nijansa posledica je prisustva žučnog pigmenta – bilirubina, koji, zbog ubrzanih pokreta creva, nije oksidirao do žute i braon boje ( dakle nije pokazatelj da je beba gladna! ). Najčešće se tokom druge nedelje života formira zlatno žuta stolica gušće konzistencije ( i dalje meka ), kiselkastog mirisa, sa „zrncima“ koja su ustvari neresorbovana masnoća. Ukoliko je beba na adaptiranoj mlečnoj formuli, stolica je nešto svetlija, gušća i neprijatnijeg mirisa. Broj stolica znatno varira od deteta do deteta. Obično bebe koje se hrane isključivo majčinim mlekom imaju veći broj stolica dnevno, često i posle svakog podoja ( prosečno 6-8 ), a stolice su tečnije nego kod beba na adaptiranim mlečnim formulama. No, odstupanja u broju stolica mogu biti znatna, naročito kod beba koje sisaju, zato što je majčino mleko do te mere lako svarljivo i prilagođeno bebinim potrebama da od njega nekada „ne ostane ništa“, tj. beba nema stolicu i po nekoliko dana, ili čak i do dve nedelje! U ovakvim situacijama roditelji se po pravilu zabrinu, pa potraže savete od okoline. Ono što je bitno da znate jeste da je ovo česta i normalna pojava kod beba koje se hrane majčinim mlekom, naravno pod uslovom da beba lepo jede i napreduje, ne povraća, i ponaša se uobičajeno. Ukoliko ste ipak zabrinuti i nesigurni, uvek savet potražite od vašeg pedijatra, koji će otkloniti sve sumnje, i sprečiti primenu nekih metoda i sredstava koji nisu prikladni za primenu kod beba ( mikroklizme, laksativi ( bilo da je reć o prirodnim ili sintetskim ), mehanički nadražaj anusa itd ).

Podeli:

Komentari

 1. Maja says:

  Postovani,
  Moja beba ima 6,5 meseci i vec mesec dana ima zatvor, kaki jednom nedeljno jako suvu i tvrdu stolicu. Odbija bilo kakvu tecnost osim mog mleka. Prestala sam da joj dajem cvrstu hranu, osim kasice od sljive i kruske zadnjih 3 dana i jos uvek ne moze da kaki. Koristim i Laktulos sirup na preporuku lekara ali nema nikavih pomaka. Jako samzabrinuta ne znam sta vise da uradim da joj pomognem. Ona je inace jako vesela beba i nema bolova i stomak joj nije tvrd. Hvala

 2. Ana says:

  Postovani,beba ima 4 meseca, samo sisa, a poceli smo od pre tri dana i sa kasicama..kaki jednom u 8-10 dana. Svi nam kazu da je to normalno, i da mu ne dajemo nikakve cajeve niti na bilo koji nacin izazivamo stolicu, ali niko ne vidi koliko se on zapravo muci. Veci deo dana a i noci preplace, zacrveni se ceo i zacenjuje se bar 3 puta dnevno, a stomacic mu je tvrd kao kamen..Ranije je sisao sa uzivanjem, asada prekida svaki cas, place za to vreme i na kraju dosta bljucla, pre bih rekla povrati usireno, recimo da barica bude obima tacne za solju..Presli smo na colief kapi i espumisan, ali nema mnogo pomaka..sta nam vi preporucujete?

  • MojPedijatar says:

   DA budete strpljivi!

   Beba zaista ima “pravo” da NE kaki do 10 dana…ako lepo jede i napreduje – NEMA razloga za brigu.

 3. Maja says:

  Upravo i moja beba ima ovaj problem. Za tri dana, kakio je jednom. Nocu do kasno je budan i bas se uvija od bolova u stomaku. Otisla u apoteku i kupila mikrolax gel. Kada sam mu stavila taj gel, dete je iskakilo crnu kaku. I udahnuo je u fazonu sada mi je mnogo lakse. Medjutim, sutra dan opet isti problem. Do kasno je budan… Ne znam kako da pustim da prodju tih 10 dana da on to pregura a ovamo da ga gledam kako se muci i kako stalno place.

  • MojPedijatar says:

   Ako beba lepo jede i napreduje moze da NE KAKI 7 do 10 dana!!! To je NORMALNA i prolazna pojava.

   Zaboravite na klizmice i cepiće

 4. Natasa says:

  Postovani,moja beba ima 3 meseca sisa zatvor je poceo pre desetak dana.Sest dana sam cekala i nije imao stolicu.Po preporuci pedijatra dala sam mu klizmu i tada je imao dosta stolicu,medjutim i dalje je nema vec dva dana.Ima gasove i mnogo place.Sta dalje da radim?Hvala

  • MojPedijatar says:

   BESMISLENO je davati klizmu bebi pošto ovo NIJE ZATVOR!!!

   Beba ovog uzrasat može da NE KAKI 7 do 10 dana, a ako SAMO sisa, toleriše se i 14 dana bez stolice. Dakle, kad beba lepo jede i napreduje ovo NIJE za brigu!

 5. Minja says:

  Moja beba ima mesec dana i nema stolicu četvrti dan. Pre toga je dva dana za redom imao za njega neobično retku stolicu kao proliv, tamnije boje. Tako da ukupno 6 dana ne kaki normalno. Dojim ga ali sam mu samo uveče davala 60 do 120ml adaptiranog mleka. Primenjujemo masažicu stomaka, stopala i tople kupke, ali i dalje ništa. Da li i za njega važi pravilo da je 7 dana bez stolice u redu kao i za decu koja su samo na adaptiranom mleku? Da li će smetati ako mu damo zaslađen čaj od kamilice ili prokuvanu vodu kao podsticaj?

 6. Sanela says:

  Cao, moja beba ima 5,5 meseci i vec 4ti dan nema stolicu. Bili smo kod maticnog pedijatra i preporucila nam je glicerinske cepice ili kako vec. Uz pomoc njima je ispraznila creva i malo spao stomacic. Inace je vesela i dalje ne primecujem bilo kakve promene. Na dojenju smo jos nismo uveli nikalvu dohranu samo zadnjih 3 dana dajem kasicu od kruske i sljive. Ali bas i ne pomaze. Lepo napreduje, ne povraca. Ali sam jako zabrinuta. Cepic sam upotrebila samo 1 put. Preporuka lekara je bilo 3 dana po 1 cepic.

 7. isidora says:

  Postovani,moja beba puni dva meseca za par dana. Samo je dojim.. Kaki vise puta u toku dana.. Ali se stalno grci i muci,napinje dok se ne iskaki..Tako ceo dan u krug.. Kaka je zuta,tecna.. Zasto je tako muci stomak ? Da li bi joj voda pomogla ?

Strana 25 od 28<<<2324252627>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA