Zatvor kod beba

U prvim godinama, a naročito tokom prvih meseci života, dok beba deluje nemoćno i zavisno od nas, svaki roditelj opterećen je, pre svega, fizičkim blagostanjem svog mezimčeta – da li je gladno, šta i koliko jede, i, prirodno, kako i koliko često kaki

zatvor-kod-bebe

Kako pomoći?

Najbolje je preduprediti problem – isključivo dojenje u prvih 6 meseci ( dojene bebe retko pate od zatvora ), zatim uvođenje raznovrsne ishrane ( akcenat je, pre svega, na svakodnevnom unosu voća i povrća, kao i na samostalnom pripremanju obroka za vašu bebu, umesto ishrane isključivo kupovnim kašicama ), unos dovoljne količine tečnosti, kao i svakodnevna fizička aktivnost u skladu sa uzrastom deteta.

U slučaju konstipacije, ukoliko se beba hrani adaptiranom mlečnom formulom, pre svega uverite se da je pravilno pripremate, tj. da stavljate količinu vode koja je propisana od proizvođača. Ukoliko je sve u redu sa pripremom, razmotrite tip formule koji upotrebljavate, jer je netolerancija na proteine kravljeg mleka ( od kog se formule prave ) čest uzrok zatvora, pa je kao alternativu majčinom mleku najbolje koristiti tzv. hipoalergene formule, u kojima su proteini „usitnjeni“, pa je njihov alergogeni potencijal umanjen ( nažalost, ove formule su i skuplje ). Korisne su tople kupke, kao i lagane vežbe i masaža stomačića, što vam može pokazati vaš pedijatar.

Kod starije odojčadi, poželjno je izbegavanje namirnica koje stvrdnjavaju stolicu – banana, pirinač, pire od jabuke ( za razliku od soka, sadrži pektin, koji stvrdnjava stolicu ), kupovne kašice od žitarica ( prednost imaju integralne žitarice ), beli hleb, tost, testenina, keks, krekeri i sl, mleko i mlečni proizvodi ( neophodne proteine možete nadomestiti mesom i jajima, a kalcijuma ima sasvim dovoljno u raznom povrću ). Preporučuje se unos što raznovrsnijeg voća– šljive, breskve, kajsije, kruške, maline, i povrća – brokoli, spanać, tikvice, paradajz, šargarepa… Kod nas duboko ukorenjena i široko rasprostranjena navika davanja voćnih sokova bebama i deci uopšte u slučaju zatvora može biti vrlo korisna, naročito kada su u pitanju sokovi od šljive i kruške ( najbolje je razblažiti sok vodom, u odnosu pola-pola, i dati bebi da ga popije 2 puta dnevno; sok od šljive ima izraženije dejstvo ). Naravno, kada se problem reši, preporučujemo povratak na unošenje svežeg voća umesto sokova ( sa izuzetkom sveže ceđenih sokova ).

Lekove i  pomoćna lekovita sredstva nikada nemojte primenjivati bez konsultacije sa pedijatrom.

Ukoliko beba uporno povraća, odbija hranu, izmenjenog je ponašanja ( bilo da je izrazito uznemirena, ili da je pospana, nezainteresovana, „odsutna“ ), kada je stomačić uvećan, tvrd, ukoliko je stolica bela, crna ili prošarana krvlju trebalo bi da se što pre obratite pedijatru.

Dr Ivana Veljić, pedijatar

Podeli:

Komentari

 1. Dobar dan. Moj sin ima dva ipo meseca, bio je bolestan pio je palitrex i probiotik sad ima zatvor 18 dan je danas od pedijatra smo dobili cepice. Ne znam sta da radim muci se i place po ceo dan, a ne bi da mu stavljam cepice jer se bojim da mu se ne ulenje creva. Dajem mu i cajica da pije..

  Odgovori na komentar
 2. Dobar dan, cerkica mi ima 10 mesecii i 20 dana ne kaki, mnogo se mucii, davala sam joj laneno seme i klizmu sam joj stavljala i nije pomogloo. Sta mogu jos dajoj dam da krene lepo da kaki? Hvae

  Odgovori na komentar
 3. Beba je stara 2,5 meseca. Od rođenja je imala normalnu stolicu, 5-6 dnevno. Odjednom nakon prvog meseca beba ima stolicu jednom nedeljno. Sada je već deveti dan bez stolice. Ona često plače i grči se kao da će da kaki ali se ne desi ništa. Kada ima stolicu ona joj bude zlatno žute boje, nije tvrda, ista je kao i pre. Pije Waya kapi, one pomažu kod grčeva ali ne i kod pražnjenja. Šta činiti?
  P. S. Beba samo sisa i napredovala je 2500gr od rođenja.

  Odgovori na komentar
 4. Devojcica 2 godine pre dve nedelje imala blagu prehladu pracenu uz blagu temperaturu do 38 i zalila se na bol oko trticne kosti…nije padala.
  Nakon dve nedelje ponovo se javlja blaga temperatura neraspolozenost umornost i valjanje po krevetu i zalba na ta taj deo oko trticne kosti,imala je i tvdu stolicu..koju inace ima povremeno!
  Da li trebam da brinem?

  Odgovori na komentar
 5. Nasoj bebi vec dva dana izostala stolica, stara je 3 ipo nedelje,samo stenje ali ne place, skuplja noge i mlati rucicama i onda se umiri neko vreme, pa opet isto krece, inace dojim je, lepo napreduje koristimo biogaia

  Odgovori na komentar
 6. Beba ima 2,5 meseca imala je normalnu stolicu, normalne gustine, žućkaste boje, već tri dana nije kakila, redovno, piški i ima glasove, ali stomačič je tvrdji, šta raditi? Hvala

  Odgovori na komentar
 7. Moja beba ima puna 4 meseca. Ima problem sa stolicom, nema je u ooste. Ali joj mi samo guramo stapic za usi I tako ona ima stolicu. Ali ako ne radimo to, Ona nema stolicu. Imala je pre. Normalno. A sad nema sve dok joj mi to ne radimo sa stapic. Sta da uradim??

  Odgovori na komentar
Strana 27 od 27<<<2324252627

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA