Zatvor kod beba

U prvim godinama, a naročito tokom prvih meseci života, dok beba deluje nemoćno i zavisno od nas, svaki roditelj opterećen je, pre svega, fizičkim blagostanjem svog mezimčeta – da li je gladno, šta i koliko jede, i, prirodno, kako i koliko često kaki

Od uvođenja nemlečne ishrane…

Odojče postepeno započinje sa unosom hrane koja je drugačije konzistencije ( nije više tečna, nego kašasta, a zatim i sitno seckana, rendana itd ), sastava ( sadrži i neke teže svarljive supstance, npr. biljna vlakna, složene šećere, „nove“ proteine itd ), boje ( naročito pigmenti prisutni u voću i povrću ), mirisa ( odjednom stolica postaje izrazito neprijatnog mirisa )… Većina beba u ovom uzrastu još uvek nema zubiće ili ima jedan ili dva sekutića, i tek treba da nauči da žvaće hranu, umesto da je samo guta. Prisustvo nesvarenih i delimično svarenih ostataka hrane u stolici normalna je pojava, kao i promena boje stolice ( npr. u zelenu – kada je beba jela brokoli, spanać, blitvu, narandžastu – nakon šargarepe, ili bordo ili crvenu – posle cvekle, paradajza i sl ).

Uvođenje nemlečne ishrane kod nekih beba dovede do proređivanja pražnjenja creva, a kod drugih može imati sasvim obrnuti efekat ( naročito kod naprednih, ješnih beba koje su se hranile isključivo majčinim mlekom, pa im je bilo svojstveno da imaju stolicu na svaka 2-3 dana, a kada sa istim apetitom „navale“ na nemlečnu hranu, koja nije tako lako i potpuno svarljiva, stolica se mnogo brže „nakupi“ ). Kod većine beba je pražnjenje creva prisutno svakog dana, kod neke odojčadi i 2-3 puta dnevno, što je i dalje zavisno od svih navedenih faktora, pa su izostanak i promena uobičajenog ritma vrlo česti i spadaju u normalne pojave ukoliko ne stvaraju tegobe.

Neraznovrsna ishrana, sa malo voća i povrća ( naročito svežeg, ali i u obliku variva ), nedostatak fizičke aktivnosti i nedovoljan unos tečnosti ( pre svega vode! ), mogu dovesti do poremećaja koji smo definisali kao konstipacija, tj. do otežanog, bolnog pražnjenja stolice. Takva stolica je tvrda, i često dovede do povrede sluzokože anusa i pojave fisure – „pukotine“ u sluzokoži. Fisura je vrlo bolna, krvari, sporo zarasta i vrlo se lako obnavlja na istom mestu prilikom sledećeg pražnjenja. S druge strane, dete koje ima takve poteškoće, može početi svojevoljno da zadržava stolicu, što vodi u začaran krug. Odlaganje defekacije se ipak ne dešava kod beba, nego kod starije dece, koja su uspostavila voljnu kontrolu pražnjenja creva. Kod beba možete primetiti bolnu grimasu, plač, uznemirenost i oskudnu, tvrdu stolicu, preko koje može biti tragova sveže krvi, ukoliko dođe do nastanka fisure.

Podeli:

Komentari

 1. Dobar dan. Moj sin ima dva ipo meseca, bio je bolestan pio je palitrex i probiotik sad ima zatvor 18 dan je danas od pedijatra smo dobili cepice. Ne znam sta da radim muci se i place po ceo dan, a ne bi da mu stavljam cepice jer se bojim da mu se ne ulenje creva. Dajem mu i cajica da pije..

  Odgovori na komentar
 2. Dobar dan, cerkica mi ima 10 mesecii i 20 dana ne kaki, mnogo se mucii, davala sam joj laneno seme i klizmu sam joj stavljala i nije pomogloo. Sta mogu jos dajoj dam da krene lepo da kaki? Hvae

  Odgovori na komentar
 3. Beba je stara 2,5 meseca. Od rođenja je imala normalnu stolicu, 5-6 dnevno. Odjednom nakon prvog meseca beba ima stolicu jednom nedeljno. Sada je već deveti dan bez stolice. Ona često plače i grči se kao da će da kaki ali se ne desi ništa. Kada ima stolicu ona joj bude zlatno žute boje, nije tvrda, ista je kao i pre. Pije Waya kapi, one pomažu kod grčeva ali ne i kod pražnjenja. Šta činiti?
  P. S. Beba samo sisa i napredovala je 2500gr od rođenja.

  Odgovori na komentar
 4. Devojcica 2 godine pre dve nedelje imala blagu prehladu pracenu uz blagu temperaturu do 38 i zalila se na bol oko trticne kosti…nije padala.
  Nakon dve nedelje ponovo se javlja blaga temperatura neraspolozenost umornost i valjanje po krevetu i zalba na ta taj deo oko trticne kosti,imala je i tvdu stolicu..koju inace ima povremeno!
  Da li trebam da brinem?

  Odgovori na komentar
Strana 27 od 27<<<2324252627

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA