Zatvor kod beba

U prvim godinama, a naročito tokom prvih meseci života, dok beba deluje nemoćno i zavisno od nas, svaki roditelj opterećen je, pre svega, fizičkim blagostanjem svog mezimčeta – da li je gladno, šta i koliko jede, i, prirodno, kako i koliko često kaki

Od uvođenja nemlečne ishrane…

Odojče postepeno započinje sa unosom hrane koja je drugačije konzistencije ( nije više tečna, nego kašasta, a zatim i sitno seckana, rendana itd ), sastava ( sadrži i neke teže svarljive supstance, npr. biljna vlakna, složene šećere, „nove“ proteine itd ), boje ( naročito pigmenti prisutni u voću i povrću ), mirisa ( odjednom stolica postaje izrazito neprijatnog mirisa )… Većina beba u ovom uzrastu još uvek nema zubiće ili ima jedan ili dva sekutića, i tek treba da nauči da žvaće hranu, umesto da je samo guta. Prisustvo nesvarenih i delimično svarenih ostataka hrane u stolici normalna je pojava, kao i promena boje stolice ( npr. u zelenu – kada je beba jela brokoli, spanać, blitvu, narandžastu – nakon šargarepe, ili bordo ili crvenu – posle cvekle, paradajza i sl ).

Uvođenje nemlečne ishrane kod nekih beba dovede do proređivanja pražnjenja creva, a kod drugih može imati sasvim obrnuti efekat ( naročito kod naprednih, ješnih beba koje su se hranile isključivo majčinim mlekom, pa im je bilo svojstveno da imaju stolicu na svaka 2-3 dana, a kada sa istim apetitom „navale“ na nemlečnu hranu, koja nije tako lako i potpuno svarljiva, stolica se mnogo brže „nakupi“ ). Kod većine beba je pražnjenje creva prisutno svakog dana, kod neke odojčadi i 2-3 puta dnevno, što je i dalje zavisno od svih navedenih faktora, pa su izostanak i promena uobičajenog ritma vrlo česti i spadaju u normalne pojave ukoliko ne stvaraju tegobe.

Neraznovrsna ishrana, sa malo voća i povrća ( naročito svežeg, ali i u obliku variva ), nedostatak fizičke aktivnosti i nedovoljan unos tečnosti ( pre svega vode! ), mogu dovesti do poremećaja koji smo definisali kao konstipacija, tj. do otežanog, bolnog pražnjenja stolice. Takva stolica je tvrda, i često dovede do povrede sluzokože anusa i pojave fisure – „pukotine“ u sluzokoži. Fisura je vrlo bolna, krvari, sporo zarasta i vrlo se lako obnavlja na istom mestu prilikom sledećeg pražnjenja. S druge strane, dete koje ima takve poteškoće, može početi svojevoljno da zadržava stolicu, što vodi u začaran krug. Odlaganje defekacije se ipak ne dešava kod beba, nego kod starije dece, koja su uspostavila voljnu kontrolu pražnjenja creva. Kod beba možete primetiti bolnu grimasu, plač, uznemirenost i oskudnu, tvrdu stolicu, preko koje može biti tragova sveže krvi, ukoliko dođe do nastanka fisure.

Podeli:

Komentari

 1. Dobar dan. Moj sin ima dva ipo meseca, bio je bolestan pio je palitrex i probiotik sad ima zatvor 18 dan je danas od pedijatra smo dobili cepice. Ne znam sta da radim muci se i place po ceo dan, a ne bi da mu stavljam cepice jer se bojim da mu se ne ulenje creva. Dajem mu i cajica da pije..

  Odgovori na komentar
 2. Dobar dan, cerkica mi ima 10 mesecii i 20 dana ne kaki, mnogo se mucii, davala sam joj laneno seme i klizmu sam joj stavljala i nije pomogloo. Sta mogu jos dajoj dam da krene lepo da kaki? Hvae

  Odgovori na komentar
 3. Beba je stara 2,5 meseca. Od rođenja je imala normalnu stolicu, 5-6 dnevno. Odjednom nakon prvog meseca beba ima stolicu jednom nedeljno. Sada je već deveti dan bez stolice. Ona često plače i grči se kao da će da kaki ali se ne desi ništa. Kada ima stolicu ona joj bude zlatno žute boje, nije tvrda, ista je kao i pre. Pije Waya kapi, one pomažu kod grčeva ali ne i kod pražnjenja. Šta činiti?
  P. S. Beba samo sisa i napredovala je 2500gr od rođenja.

  Odgovori na komentar
 4. Devojcica 2 godine pre dve nedelje imala blagu prehladu pracenu uz blagu temperaturu do 38 i zalila se na bol oko trticne kosti…nije padala.
  Nakon dve nedelje ponovo se javlja blaga temperatura neraspolozenost umornost i valjanje po krevetu i zalba na ta taj deo oko trticne kosti,imala je i tvdu stolicu..koju inace ima povremeno!
  Da li trebam da brinem?

  Odgovori na komentar
 5. Nasoj bebi vec dva dana izostala stolica, stara je 3 ipo nedelje,samo stenje ali ne place, skuplja noge i mlati rucicama i onda se umiri neko vreme, pa opet isto krece, inace dojim je, lepo napreduje koristimo biogaia

  Odgovori na komentar
 6. Beba ima 2,5 meseca imala je normalnu stolicu, normalne gustine, žućkaste boje, već tri dana nije kakila, redovno, piški i ima glasove, ali stomačič je tvrdji, šta raditi? Hvala

  Odgovori na komentar
 7. Moja beba ima puna 4 meseca. Ima problem sa stolicom, nema je u ooste. Ali joj mi samo guramo stapic za usi I tako ona ima stolicu. Ali ako ne radimo to, Ona nema stolicu. Imala je pre. Normalno. A sad nema sve dok joj mi to ne radimo sa stapic. Sta da uradim??

  Odgovori na komentar
Strana 27 od 27<<<2324252627

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA