Zatvor kod beba

U prvim godinama, a naročito tokom prvih meseci života, dok beba deluje nemoćno i zavisno od nas, svaki roditelj opterećen je, pre svega, fizičkim blagostanjem svog mezimčeta – da li je gladno, šta i koliko jede, i, prirodno, kako i koliko često kaki

Foto: Pixabay

Detaljnost opisa nijanse, konzistencije i učestalosti stolice potvrđuje značaj koji roditelji pridaju ovoj fiziološkoj pojavi, i nameću potrebu da probamo da definišemo šta je normalno…

Krajnje pojednostavljena definicija opstipacije bila bi da je to izostanak spontanog pražnjenja creva. Ovaj poremećaj je vrlo redak, a može biti manifestacija anatomskih defekata ( nedostatak inervacije dela creva, oboljenja koja zahvataju mišićni sloj creva, nedostatak čitavog segmenta creva, postojanje „pregrada“ u šupljini creva… ) ili oboljenja drugih sistema ( hipotireoza, cistična fibroza… ). Često se termin nepravilno upotrebljava umesto 2 znatno češća poremećaja: konstipacija što predstavlja otežano pražnjenje tvrde, oskudne stolice, i pseudoopstipacija – neredovno pražnjenje, kada je stolica normalnih karakteristika, a defekacija je bez tegoba ( ovo, dakle, i nije poremećaj, jer ne stvara tegobe ). Učestalost, ritam i lakoća pražnjenja creva toliko su različiti i promenljivi ( u zavisnosti od uzrasta, ishrane, fizičke aktivnosti i sl ), da je ponekad vrlo teško razlučiti da li je u pitanju poremećaj pražnjenja creva ili varijetet normalnog. Kada govorimo o prvoj godini života, izdvajaju se dva bitno različita razdoblja – period do šestog meseca, kada se odojče hrani mlekom i period nakon šestog meseca, kada ishrana postaje raznovrsna. U okviru prvog razdoblja, po svojim specifičnostima izdvaja se i prvi mesec života bebe – period novorođenčeta…

Krenimo od početka…

Još pre rođenja u crevima fetusa nakuplja se gusta stolica crno-zelene boje, bez mirisa, koja se naziva mekonijum. Pražnjenje ove stolice dešava se u prvih 72 časa nakon rođenja, što pažljivo prate i beleže pedijatrijske sestre u porodilištu. Izostanak ove stolice ( opstipacija ! ) bitan je znak koji može ukazati na neka od urođenih oboljenja, kao što su urođeni megakolon ili cistična fibroza, ili na postojanje neke anatomske prepreke prolasku crevnog sadržaja, i tada je svakako neophodno obaviti detaljnije preglede novorođenčeta.

Kod velike većine beba se pokreti i pražnjenje creva uspostavljaju spontano već u prvom danu života. Pražnjenje mekonijalne stolice nastavlja se i u narednim danima, obično do trećeg, četvrtog dana života, sa prosekom od 4-5 stolica na dan, koje mogu biti vrlo različitih zapremina ( vrlo obilne, ali i oskudne, tzv. stolice „u tragu“ ). Nakon mekonijalne, javlja se tzv. „prelazna stolica“, koja je žuto-zelene boje, obično tečno-kašaste konzistencije. Zelena nijansa posledica je prisustva žučnog pigmenta – bilirubina, koji, zbog ubrzanih pokreta creva, nije oksidirao do žute i braon boje ( dakle nije pokazatelj da je beba gladna! ). Najčešće se tokom druge nedelje života formira zlatno žuta stolica gušće konzistencije ( i dalje meka ), kiselkastog mirisa, sa „zrncima“ koja su ustvari neresorbovana masnoća. Ukoliko je beba na adaptiranoj mlečnoj formuli, stolica je nešto svetlija, gušća i neprijatnijeg mirisa. Broj stolica znatno varira od deteta do deteta. Obično bebe koje se hrane isključivo majčinim mlekom imaju veći broj stolica dnevno, često i posle svakog podoja ( prosečno 6-8 ), a stolice su tečnije nego kod beba na adaptiranim mlečnim formulama. No, odstupanja u broju stolica mogu biti znatna, naročito kod beba koje sisaju, zato što je majčino mleko do te mere lako svarljivo i prilagođeno bebinim potrebama da od njega nekada „ne ostane ništa“, tj. beba nema stolicu i po nekoliko dana, ili čak i do dve nedelje! U ovakvim situacijama roditelji se po pravilu zabrinu, pa potraže savete od okoline. Ono što je bitno da znate jeste da je ovo česta i normalna pojava kod beba koje se hrane majčinim mlekom, naravno pod uslovom da beba lepo jede i napreduje, ne povraća, i ponaša se uobičajeno. Ukoliko ste ipak zabrinuti i nesigurni, uvek savet potražite od vašeg pedijatra, koji će otkloniti sve sumnje, i sprečiti primenu nekih metoda i sredstava koji nisu prikladni za primenu kod beba ( mikroklizme, laksativi ( bilo da je reć o prirodnim ili sintetskim ), mehanički nadražaj anusa itd ).

Podeli:

Komentari

 1. Saki says:

  Postovanje,
  Moja beba za nedelju dana puni 6 meseci. Do cetvrtog meseca sam ga samo dojila,i tada je retko imao stolicu,nekada i po 10 dana. Znam da to nije cudno za iskljucivo dojenu decu,ali su mi rekli da ce se to promeniti kada uvedemo nemlecnu hranu. I uveli smo krompir,sargarepu,tikvicu,bundevu,brokoli,sljivu,breskvu. Nista mu nije pokrenulo stolicu. Bez Mikrolaxa ne kaki. Sta bih mu mogla dati,a da mu pomogne? Hvala unapred!

  • MojPedijatar says:

   NEĆE biti pomaka sve dok koristite klizme!!!

   Tako se dete POGREŠNO “uči” da kaki uz VEŠTAČKU pomoć klizmi! To NE valja i to treba prekinuti i biti strpljiv – uz poštovanje principa zdrave ishrane bebe.

 2. Aleksandra says:

  Poštovani,
  Dečak ima 8.5 meseci i do skoro je odbijao da jede bilo šta čvrsto. Žitarice s početka nije hteo dok nisam počela da mu mešam sa mlecnim proizvodima i sa voćem. Voće je hteo ali sam ja od početka insistirala na povrću dok nisam popustila i počela da mu dajem i voće. Povrće i meso slabo jede, to samo ponekad bude par kašičica i jednostavno stane. Od uvodjenja čvrste hrane pojavio se i zatvor. On svaki dan ima stolicu, desi se ponekad da preskoči neki dan ali je ona tvrda i stalno se napinje da bi je izbacio. Dešava se kao danas i juče da izbaci po malo ali kad mu krene veća količina onda ja moram da mu pomognem da bi je izbacio. Mažem mu pavlovicevu oko cmarica ne bi li mu olakšala prolaz. Tako je iskakio danas i juče veću količinu.
  Iako mu dajem danima ispasirane i obarene suve šljive sa kruskama i on to fino pojede ne pomaže mu kod tvrde stolice. Ne brinem se puno zato što ipak kaki ali bi volela da čujem Vas savet kako da mu olaksam pražnjenje creva.
  Moram da napomenem da je do 3 meseca sisao a pošto je bio mala mrsavica i plakao morala sam da mu dam dohranu. Moje mleko je pio još neko vreme, sve dokle sam ja pumpicom mogla da izvučem do minimalnih količina. Inače je sada vrlo dugačka i napredna beba od 10 kg.
  Pišem Vam i zbog jedne stvari a to je da ga zatvor muči i dok spava pa ga tako često budi u popodnevnim dremkama jer ga boli i tera ga da se napinje.
  Vodu dobija redovno, kompot od šljiva neće i vrlo je aktivna beba na podu. Puzi u vojničkom stilu, još se nije propeo na kolena.
  On mi je druga beba i upoznata sam u potpunosti sa uvodjenjem čvrste hrane po mesecima. Prvo dete sam dojila skoro godinu dana i sve namirnice su uvodjenje po tabelama. Kod njega uvodjenje nije postojalo jer je on od početka odbijao, tako da smo došli do toga da se samo trudimo da nešto pojede.
  Po savetu moje pedijatrice prestala sam da mu dajem mleko tokom dana, samo ujutru i uveče. Sa doručkom, uzinama i večerom se nekako snadjemo ali sa ručkom nikako. Tražim Vas savet jer pedijatar kod koga idem mi kaže da je on samo izbirljiv i da mu treba vremena. Neke savete njene primenjujem ali neke i ne jer se ne slažemo u uvodjenju neke hrane, poput plazme keksa, koji mi je prilikom zadnje posete rekla da mu dam.

  Da li bi trebala da mu dam probiotik?

  Izvinite na podužem obrazloženju i hvala Vam unapred na Vašem savetu i utrosenom vremenu.

  Srdačan pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Probiotik treba da se daje bar 4 nedelje u kontinuitetu, a osim strpljivog i upornog davanja zdravih oborka (mleveni keks NIJE zdrav obrok) NEMA drugog puta!

   Da – to jeste izbirljivo dete, a za to “leka” nažalost nema.

 3. Jelena says:

  Postovani, moja beba za tri dana puni 2 mjeseeca. Stolicu nema vec peti dan. Samo se napinje, stenje, i ispusta gasove. Uz to je jos i prate grcevi, koji nisu jakog intenziteta. Beba je iskljucivo dojena. Dotad je imala redovnu stolicu. I tri puta dnevno. Sta da radim? Da li treba da brinem?
  Lijep pozdrav.

  • MojPedijatar says:

   NIŠTA ne treba da se radi!

   Beba koja sisa može da nema stolicu 10 do 14 dana…pa NEMA razloga za brigu.

 4. amela cengic says:

  postovani..beba ima 7 mjeseci.iskljucivo dojena do 5.5 mjeseca od tad joj dajem i nemlijecnu hranu..poceli smo sa zitaricama pa povrcem i vocem.sad ima tri obroka lijepo pojede,od pocetka lijepo jede.od nemlijecne dohrane ne kaki cestotj ne kaki bez cepica..pila je Portalak sirup a sad pije Isilax sve po preporuci pedijatra.takodjer smo radili ultrazvuk i nema nikakvih anomalija.kada kaki to bude od 8. do 10.dana.zadnja dva puta nije ni sa cepicem puno kakila.sad su joj crijeva puna sto se vidjelo i na ultrazvuku ali nema stolice.stavila sam joj cepic i bila je stolica u tragovima nakon izbacivanja poluistopljenog cepica.sta biste nam preporucili da uradimo

  • MojPedijatar says:

   Vašu bebu treba da pregleda pedijatar – gastoenterolog i da se ovo rešava…cepići NISU rešenje!

 5. Bojana says:

  Poštovani, moja beba za par dana puni 4meseca, ima problema sa neredovno stolicom od drugog meseca. Nekada su pražnjenja bila na par dana, sada je razmak 11dana, danas je čak 12.dan a stolice nema. Vesela je, vrlo aktivna, mekog stomaka, i dosta i a gasove i to neprijatno mirisa. Doji na 3-4sata,noću spava, podoja traju po 5-7min. Isključivo je na dojenju, bez vode… Posetili smo pedijatra 8.dana i uključili su Dopholac, ali stolice i dalje nema. Prilično sam zabrinuta. Unapred hvala na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Ako beba samo sisa – toleriše se 14 dana bez stolice! Najvažnije je da beba lepo jede i napreduje, a za ovo samo da budete strpljivi.

   • Bojana says:

    Hvala Vam najlepše. Bebac dodaje kilogram mesečno. Danas smo bili na kontroli i doktorica je po svaku cenu pokušavala da izazove stolicu, ne uspeva. Pritom stomak je izuzetno mekan i svo pritiskanje stomačića nije reagovala nervozno, mada je dr bila uporna da sadržaj ipak postoji. Sada mi nije jasno zašto ga klizma, i prethodno navedeni sirup nebi već izbacili ako je tu. Mene jedino još teši to što vidim da beba nije nervozna, naduvena,doji normalno…

 6. Dragana says:

  Moja beba ima mesec dana, danas je imala jako suvu stolicu zlatno-zute boje, nije bila tvrda… Pre toga su bile normalne. Inace doji, dajem joj bibilibi caj zbog grceva. Sta to znaci?

 7. Andjela says:

  Moja beba ima 5mj i 10 dana,i vec drugi dan se muci dok kaki i to bude propraceno placom,stolica joj bude jako tvrda i veoma malo bude,sta da radim?
  S tim da sam joj pocela davati sargarepu jabuku i pirinac ima 15 dana…Hvala unaprijed

  • MojPedijatar says:

   To je POTPUNO NORMALNA pojava kod beba kojima se uvodi nemlecna hrana!

   Osim strpljenja Vam ništa ne treba.

Strana 24 od 28<<<2223242526>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA