Zatvor kod beba

U prvim godinama, a naročito tokom prvih meseci života, dok beba deluje nemoćno i zavisno od nas, svaki roditelj opterećen je, pre svega, fizičkim blagostanjem svog mezimčeta – da li je gladno, šta i koliko jede, i, prirodno, kako i koliko često kaki

Foto: Pixabay

Detaljnost opisa nijanse, konzistencije i učestalosti stolice potvrđuje značaj koji roditelji pridaju ovoj fiziološkoj pojavi, i nameću potrebu da probamo da definišemo šta je normalno…

Krajnje pojednostavljena definicija opstipacije bila bi da je to izostanak spontanog pražnjenja creva. Ovaj poremećaj je vrlo redak, a može biti manifestacija anatomskih defekata ( nedostatak inervacije dela creva, oboljenja koja zahvataju mišićni sloj creva, nedostatak čitavog segmenta creva, postojanje „pregrada“ u šupljini creva… ) ili oboljenja drugih sistema ( hipotireoza, cistična fibroza… ). Često se termin nepravilno upotrebljava umesto 2 znatno češća poremećaja: konstipacija što predstavlja otežano pražnjenje tvrde, oskudne stolice, i pseudoopstipacija – neredovno pražnjenje, kada je stolica normalnih karakteristika, a defekacija je bez tegoba ( ovo, dakle, i nije poremećaj, jer ne stvara tegobe ). Učestalost, ritam i lakoća pražnjenja creva toliko su različiti i promenljivi ( u zavisnosti od uzrasta, ishrane, fizičke aktivnosti i sl ), da je ponekad vrlo teško razlučiti da li je u pitanju poremećaj pražnjenja creva ili varijetet normalnog. Kada govorimo o prvoj godini života, izdvajaju se dva bitno različita razdoblja – period do šestog meseca, kada se odojče hrani mlekom i period nakon šestog meseca, kada ishrana postaje raznovrsna. U okviru prvog razdoblja, po svojim specifičnostima izdvaja se i prvi mesec života bebe – period novorođenčeta…

Krenimo od početka…

Još pre rođenja u crevima fetusa nakuplja se gusta stolica crno-zelene boje, bez mirisa, koja se naziva mekonijum. Pražnjenje ove stolice dešava se u prvih 72 časa nakon rođenja, što pažljivo prate i beleže pedijatrijske sestre u porodilištu. Izostanak ove stolice ( opstipacija ! ) bitan je znak koji može ukazati na neka od urođenih oboljenja, kao što su urođeni megakolon ili cistična fibroza, ili na postojanje neke anatomske prepreke prolasku crevnog sadržaja, i tada je svakako neophodno obaviti detaljnije preglede novorođenčeta.

Kod velike većine beba se pokreti i pražnjenje creva uspostavljaju spontano već u prvom danu života. Pražnjenje mekonijalne stolice nastavlja se i u narednim danima, obično do trećeg, četvrtog dana života, sa prosekom od 4-5 stolica na dan, koje mogu biti vrlo različitih zapremina ( vrlo obilne, ali i oskudne, tzv. stolice „u tragu“ ). Nakon mekonijalne, javlja se tzv. „prelazna stolica“, koja je žuto-zelene boje, obično tečno-kašaste konzistencije. Zelena nijansa posledica je prisustva žučnog pigmenta – bilirubina, koji, zbog ubrzanih pokreta creva, nije oksidirao do žute i braon boje ( dakle nije pokazatelj da je beba gladna! ). Najčešće se tokom druge nedelje života formira zlatno žuta stolica gušće konzistencije ( i dalje meka ), kiselkastog mirisa, sa „zrncima“ koja su ustvari neresorbovana masnoća. Ukoliko je beba na adaptiranoj mlečnoj formuli, stolica je nešto svetlija, gušća i neprijatnijeg mirisa. Broj stolica znatno varira od deteta do deteta. Obično bebe koje se hrane isključivo majčinim mlekom imaju veći broj stolica dnevno, često i posle svakog podoja ( prosečno 6-8 ), a stolice su tečnije nego kod beba na adaptiranim mlečnim formulama. No, odstupanja u broju stolica mogu biti znatna, naročito kod beba koje sisaju, zato što je majčino mleko do te mere lako svarljivo i prilagođeno bebinim potrebama da od njega nekada „ne ostane ništa“, tj. beba nema stolicu i po nekoliko dana, ili čak i do dve nedelje! U ovakvim situacijama roditelji se po pravilu zabrinu, pa potraže savete od okoline. Ono što je bitno da znate jeste da je ovo česta i normalna pojava kod beba koje se hrane majčinim mlekom, naravno pod uslovom da beba lepo jede i napreduje, ne povraća, i ponaša se uobičajeno. Ukoliko ste ipak zabrinuti i nesigurni, uvek savet potražite od vašeg pedijatra, koji će otkloniti sve sumnje, i sprečiti primenu nekih metoda i sredstava koji nisu prikladni za primenu kod beba ( mikroklizme, laksativi ( bilo da je reć o prirodnim ili sintetskim ), mehanički nadražaj anusa itd ).

Podeli:

Komentari

 1. ElAn says:

  Poštovani,
  Moj sin ima 8,5 meseci. Od pre nekoliko dana je prešao skroz na adaptirano mleko ujutru i uveče i dojim ga samo u toku noći. On je vrlo vesela i nasmejana beba sa dobrim apetitom i dalje je tako, medjurim,pre nekih mesec dana je imao prvu bolnu stolicu, u toku noći, praćenu plačem i bilo je tragova krvi. Nakon toga je sve bilo u redu, pražnjenje svaki dan, nekada i po nekoliko puta a onda se nocas ponovilo isto, s’tim da smo ovoga puta muž i ja morali da mu pomognemo da je izbaci. Što se hrane tiče, za doručak i večeru jede žitarice, za ručak povrće, nekada sa bujonom i ima jednu vocnu užinu između ručka i večere. Koje su vaše preporuke, tj kako i sa kojom hranom mu pomoći da se izbori sa “problemom”. Imam utisak da formulu pravimo po uputstvu i da pije dovoljno vode.
  Hvala unapred na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Samo da se poveća unos svežeg (pasiranog) voća i da se uvede kompot od suvih šljiva.

 2. Marija says:

  Molim vas treba mi savet sve sam probala I masazu I vezbe ali nikako ne izlazi napolje..pije samo moje mleko ima 4 meseci ne znam sta da radim…

  • MojPedijatar says:

   Beba koja SAMO sisa, ima pravo da NE kaki 14 dana!

   Ako prođe više od dve nedelje – da se obavi pregled.

 3. Mima says:

  Poštovani,
  Moja devojčica puni za par dana 13 meseci, isključivo je dojena 6 meseci, posle smo uvodile jedan po jedan obrok polako svakih 2 meseca, sad ima 3 glavna obroka i 1 uzinu. Toliko sam citala o ishrani, vlaknima, crevnoj flori i stvarno se trudim da ispostujem deciju ishranu u potpunosti, imam i sina od 3 godine, svaki dan jedu celovite zitarice, voce, povrce, uvedeni su i jaje i meso i riba, alergija nemamo. Međutim, devojčicu muce gasovi oduvek, nekad su tu kao posledica tvrde stolice, a nekad su tu i kad je stolica normalna. Ja i dalje dojim na zahtev i mogu slobodno da kazem da je dete razigrano i raspolozeno, dugo i mirno spava kad je stomak miran, a nocni plac, budjenja i dnevna nervoza i trazenje dojenja na svakih pola sata su tu kada joj sika pomaže da joj se pokrene stomak i izbace gasovi. To je tako maltene od rodjenja. U jednoj fazi je imala dijareju i krv u stolici sa 4 meseca, to je trajalo 2 nedelje i to je reseno biogaiom, posle nikad vise nije imala mekanu stolicu, samo tvrdju. Ja joj svako malo promenim probiotik, davala sam jok multilac i biogaia, sve mi se cini da je stomak mnogo mirniji za vreme uzimanja probiotika nego kad ga izbacimo, ali jednostavno taj problem sa gasovima i malo malo pa tvrdom stolicom, ne prolazi. Pored dojenja, koje nameravm da nastavim, pije i puno vode, i supice imamo svaki drugi dan. Volela bih da mi kazete sta mislite do cega je ovo, ima li resenja osim strpljenja? Za 2 dana imamo MMR vakcinu, ovi problemi sa probavom nisu prepreka vakcinaciji?
  Hvala najlepše

  • MojPedijatar says:

   Vakcinacija NEMA potrebe da se odlaže!

   kad beba lepo jede i napreduje (a to je očigledno Vaša beba) ovo naprosto NIJE za brigu!

   Dajte probiotik 4 do 6 nedelja u kontrinuitetu, a mislim da osim toga i strpljenja ovde NE treba ništa dodatno da se preduzima.

 4. Mima says:

  Poštovani,
  Moja devojčica puni za par dana 13 meseci, isključivo je dojena 6 meseci, posle smo uvodile jedan po jedan obrok polako svakih 2 meseca, sad ima 3 glavna obroka i 1 uzinu. Toliko sam citala o ishrani, vlaknima, crevnoj flori i stvarno se trudim da ispostujem deciju ishranu u potpunosti, imam i sina od 3 godine, svaki dan jedu celovite zitarice, voce, povrce, uvedeni su i jaje i meso i riba, alergija nemamo. Međutim, devojčicu muce gasovi oduvek, nekad su tu kao posledica tvrde stolice, a nekad su tu i kad je stolica normalna. Ja i dalje dojim na zahtev i mogu slobodno da kazem da je dete razigrano i raspolozeno, dugo i mirno spava kad je stomak miran, a nocni plac, budjenja i dnevna nervoza i trazenje dojenja na svakih pola sata su tu kada joj sika pomaže da joj se pokrene stomak i izbace gasovi. To je tako maltene od rodjenja. U jednoj fazi je imala dijareju i krv u stolici sa 4 meseca, to je trajalo 2 nedelje i to je reseno biogaiom, posle nikad vise nije imala mekanu stolicu, samo tvrdju. Ja joj svako malo promenim probiotik, davala sam joj multilac i biogaia, sve mi se cini da je stomak mnogo mirniji za vreme uzimanja probiotika nego kad ga izbacimo, ali jednostavno taj problem sa gasovima i malo malo pa tvrdom stolicom, ne prolazi. Pored dojenja, koje nameravm da nastavim, pije i puno vode, i supice imamo svaki drugi dan. Volela bih da mi kazete sta mislite do cega je ovo, ima li resenja osim strpljenja? Za 2 dana imamo MMR vakcinu, ovi problemi sa probavom nisu prepreka vakcinaciji?
  Hvala najlepše

  • MojPedijatar says:

   Vakcinacija NEMA potrebe da se odlaže!

   kad beba lepo jede i napreduje (a to je očigledno Vaša beba) ovo naprosto NIJE za brigu!

   Dajte probiotik 4 do 6 nedelja u kontrinuitetu, a mislim da osim toga i strpljenja ovde NE treba ništa dodatno da se preduzima.

 5. Svetlana says:

  Postovani, beba koja ima dva meseca vec 8 dana nije imala stolicu. Do danas sam pratila njeno raspolozenje i bilo je dobro. Danas je nervozna, place i ono sto me posebno brine jeste to sto joj je vruca glavica. Slepoočnice, teme i cela glava. A ostatak tela nije.merila sam i temperaturu, nije povisena. 36.6. Sta da radim? Hvala mnogo. Svetlana

  • MojPedijatar says:

   NIŠTA!

   Beba (koja lepo jede i napreduje) može da NE kaki 10 dana, a ako samo sisa – tolerise se 14 dana.

  • Ceca says:

   Isti slucaj i kod nas. Isti uzrast. Takodje sa stolicom i vrucom glavicom. Izgleda da je to normalno ili ih previse utoplimo.
   Moja beba puno bljucka ali non stop

 6. Visnja says:

  Postovani,moja beba ima 6 nedelja,iskljucivo sisa,odlicno napreduje,zadnjih dana stalno se nateze i place i muci i u snu se nateze i ispusta gasove,slabo spava i uglavnom ima stolicu u tragovima na peleni i cini mi se da mnogo bljucka.Da li su u pitanju grcevi i da li mogu nekako da pomognem

 7. Mirella says:

  Dobro veče.Moje poštovanje!
  Ja sam htela da pitam u vezi tvrde stolice.Moj sin ima 9 ipo meseci super napreduje ima 10kg i 800grama.Jede što ja kuvam (junetinu,ćuretinu,piletinu i povrće sve što je dozvoljeno za njegov uzrast) i doji još uvek.Ali mi zadnjih 10 dana ima tvrdu stolicu.Od voća samo voli bananu ostalo jede malo i neće više.Ne znam da li bananu da mu izbacim ili koji vi imate savet za mene?!Hvala

Strana 23 od 28<<<2122232425>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA