Zatvor kod beba

U prvim godinama, a naročito tokom prvih meseci života, dok beba deluje nemoćno i zavisno od nas, svaki roditelj opterećen je, pre svega, fizičkim blagostanjem svog mezimčeta – da li je gladno, šta i koliko jede, i, prirodno, kako i koliko često kaki

Foto: Pixabay

Detaljnost opisa nijanse, konzistencije i učestalosti stolice potvrđuje značaj koji roditelji pridaju ovoj fiziološkoj pojavi, i nameću potrebu da probamo da definišemo šta je normalno…

Krajnje pojednostavljena definicija opstipacije bila bi da je to izostanak spontanog pražnjenja creva. Ovaj poremećaj je vrlo redak, a može biti manifestacija anatomskih defekata ( nedostatak inervacije dela creva, oboljenja koja zahvataju mišićni sloj creva, nedostatak čitavog segmenta creva, postojanje „pregrada“ u šupljini creva… ) ili oboljenja drugih sistema ( hipotireoza, cistična fibroza… ). Često se termin nepravilno upotrebljava umesto 2 znatno češća poremećaja: konstipacija što predstavlja otežano pražnjenje tvrde, oskudne stolice, i pseudoopstipacija – neredovno pražnjenje, kada je stolica normalnih karakteristika, a defekacija je bez tegoba ( ovo, dakle, i nije poremećaj, jer ne stvara tegobe ). Učestalost, ritam i lakoća pražnjenja creva toliko su različiti i promenljivi ( u zavisnosti od uzrasta, ishrane, fizičke aktivnosti i sl ), da je ponekad vrlo teško razlučiti da li je u pitanju poremećaj pražnjenja creva ili varijetet normalnog. Kada govorimo o prvoj godini života, izdvajaju se dva bitno različita razdoblja – period do šestog meseca, kada se odojče hrani mlekom i period nakon šestog meseca, kada ishrana postaje raznovrsna. U okviru prvog razdoblja, po svojim specifičnostima izdvaja se i prvi mesec života bebe – period novorođenčeta…

Krenimo od početka…

Još pre rođenja u crevima fetusa nakuplja se gusta stolica crno-zelene boje, bez mirisa, koja se naziva mekonijum. Pražnjenje ove stolice dešava se u prvih 72 časa nakon rođenja, što pažljivo prate i beleže pedijatrijske sestre u porodilištu. Izostanak ove stolice ( opstipacija ! ) bitan je znak koji može ukazati na neka od urođenih oboljenja, kao što su urođeni megakolon ili cistična fibroza, ili na postojanje neke anatomske prepreke prolasku crevnog sadržaja, i tada je svakako neophodno obaviti detaljnije preglede novorođenčeta.

Kod velike većine beba se pokreti i pražnjenje creva uspostavljaju spontano već u prvom danu života. Pražnjenje mekonijalne stolice nastavlja se i u narednim danima, obično do trećeg, četvrtog dana života, sa prosekom od 4-5 stolica na dan, koje mogu biti vrlo različitih zapremina ( vrlo obilne, ali i oskudne, tzv. stolice „u tragu“ ). Nakon mekonijalne, javlja se tzv. „prelazna stolica“, koja je žuto-zelene boje, obično tečno-kašaste konzistencije. Zelena nijansa posledica je prisustva žučnog pigmenta – bilirubina, koji, zbog ubrzanih pokreta creva, nije oksidirao do žute i braon boje ( dakle nije pokazatelj da je beba gladna! ). Najčešće se tokom druge nedelje života formira zlatno žuta stolica gušće konzistencije ( i dalje meka ), kiselkastog mirisa, sa „zrncima“ koja su ustvari neresorbovana masnoća. Ukoliko je beba na adaptiranoj mlečnoj formuli, stolica je nešto svetlija, gušća i neprijatnijeg mirisa. Broj stolica znatno varira od deteta do deteta. Obično bebe koje se hrane isključivo majčinim mlekom imaju veći broj stolica dnevno, često i posle svakog podoja ( prosečno 6-8 ), a stolice su tečnije nego kod beba na adaptiranim mlečnim formulama. No, odstupanja u broju stolica mogu biti znatna, naročito kod beba koje sisaju, zato što je majčino mleko do te mere lako svarljivo i prilagođeno bebinim potrebama da od njega nekada „ne ostane ništa“, tj. beba nema stolicu i po nekoliko dana, ili čak i do dve nedelje! U ovakvim situacijama roditelji se po pravilu zabrinu, pa potraže savete od okoline. Ono što je bitno da znate jeste da je ovo česta i normalna pojava kod beba koje se hrane majčinim mlekom, naravno pod uslovom da beba lepo jede i napreduje, ne povraća, i ponaša se uobičajeno. Ukoliko ste ipak zabrinuti i nesigurni, uvek savet potražite od vašeg pedijatra, koji će otkloniti sve sumnje, i sprečiti primenu nekih metoda i sredstava koji nisu prikladni za primenu kod beba ( mikroklizme, laksativi ( bilo da je reć o prirodnim ili sintetskim ), mehanički nadražaj anusa itd ).

Podeli:

Komentari

 1. Natasa says:

  Beba je bila iskljucivo dojena i kad je bila 3.mesec imala je samo 4 stolice za mesec dana,no to ne bi bio problem da se ona ponasala normalno,u tom periodu je bila jako nervozna,zabacivala glavu unazad prilikom jela,udarala nogama i rukama sta stigne i prilicno plakala,i tada joj je pedijatar uveo Novalac protiv zatvora koji smo koristili do pre 10ak dana i tada su joj svi ovi simptomi prestali…Nemlecna ishrana je uvedena jos od 4.meseca jer je beba slabo napredovala i vec sad a uskoro puni 7 meseci ima 2 obroka i nije bilo problema sa praznjenjem,ali od pre 2-3 dana je opet krenula sa nervozom,non stop udara nogama i stomak joj je naduven i vraca joj se hrana i pomalo je ispovraca i naravno nema stolice a prethodno je imala svaki dan….i tada kad je kakila samo 4 puta u mesec dana stolica je bila jako smrdljiva pa je ispitivana ali nije bilo bakterija…sad je nocu jako pospana a pre nekoliko dana kad su je mucili zubici nisam mogla da je uspavam nocu nikako pa sve ove simptome koje ima kao sto su umor,nervoza pripisujem tom nepraznjenju creva,pa Vas pitam da li ovi simptomi koje ima mogu znaciti da ima negde neke bakterije jer primetila sam da joj je jezik malo beo?

 2. Katarina says:

  Postovani, bebac ce evo, za 2 dana napunit 3.mj zivota. U mjesec dana kakio je 3 ili 4 puta ( jedna obilna nakon 7-10dana i tako u krug). Bebac je samo dojen. Zadovoljan, nasmijan.. ali zadnja 3 dana je placljiv i nervozan i grci se. (Tocno tjedan dana nije kakio). Ja jedem laganu jusnu prehranu plus kruske plus pijem caj od komoraca jer je to bilo djelovalo da nema grceve..kako mu pomoci da se ne muci, jer do sada sr nije grcio (nosila bi ga u polozaju na podlaktici, bio je u polozaju kao da ce kakiti, masirala sam trbuscic, stimulirala sa toplomjerom, cak je jucer popio malo caja od kamilice zasecerenog; rezultat?=NISTA).

  • MojPedijatar says:

   Beba ovog uzrasta, koja samo sisa, može da NE kaki 14 dana! Najvažnije je da lepo sisa i napreduje, a za ovaj “zatvor” Vam treba samo strpljenja – proći će i ova faza, ali može da potraje par meseci.

 3. Maja says:

  Postovani, beba ima 3.5 meseca iskljucivo dojena i prvi put se desava da nije imao stolicu sada vec 5. dan. Od rodjena je svaki dan imao inace ne pije vodu, probao je ali nije hteo vise. Da li je tu problem? Do koliko dana se tolerise? Ponasanje je uredno, stomak mek.

 4. Lela says:

  Postovani,beba od 7 meseci vec 4-5 dana ima problem sa tvrdom stolicom,ima 3 cvrsta obroka i sisa,i izbija joj zubic.Da li je mozda od zubica?

  • MojPedijatar says:

   Nema to veze sa zubicima!

   To je POTPUNO NORMALNO kod beba ovog uzrasta, pa nema razloga za brigu.

 5. SaBi says:

  Moj sin ima skoro 6mj i do prije 2tjedna samo je dojio. Sada sam mu uvela pomalo kasice od mrkve i maleni komad banane izgnjavim i to pojede jednom dnevno. Sada me brine sto vec 5 dana ne kaka a dok nije jeo kasice kakao je svaki dan, pa me zanima dali je to normalno? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Ovo je POTPUNO NORMALNA pojava kod beba na mešovitoj ishrani – NEMA razloga za brigu, a beba moze da NE kaki 7 do 10 dana.

 6. Mirjana says:

  Moja beba ima svega pet dana. Za ishranu koristi moje mleko. Ali posto je rodjen sa 4.600gr receno mi je da mu ubacim i dohranu i to sada ubacim samo nocu..i to ne popije puno nego koliko mu fali…Posto je malo lenji za vuci mleko iz dojke i obicno se uspava tako da ne kompletiramo podoj. Pa kada plave nisam sigurna da li sto je gladan ili zbog grceva jer kada sisa dosta vazduha povuce. Znam da bebe na majcinom mleku mogu da nemaju stolicu do 10 dana…ali posto ga hvataju grcevi bilo bi mu lakse da prazni creva…a on to nije uradio kako smo izasli iz porodilista a sisa redovno. Sa prvim detetom sam imala iskustvo tek sa tri meseca mu je izostala stolica a u prvim danima kuci je kakio po 10 puta..sto se onda smanjivalo…zato me ovo brine…pa sam pokusala da mu izazovem stolicu guranjem toplomera gde je vrh bio namazan pavlovicevom masti i ukakio se dosta brzo tj. pored stolice izbacio je jako puno vazduha. Da li smem da mu izazivam stolicu time kada ne kaki? A stolica koje imao bila je bas onakva kakvu imaju deca na majcinom melku zuckasta sa belim kao semenkicama..

  • MojPedijatar says:

   NIKADA ne izazivajte stolicu toplomerom!!!

   To je NEPRIRODAN način praznjenja bebinih creva i NAJGORI vid “pomoći”!

   DA – beba koj.sisa.moze da NE kaki 10 do 14 dana, i to je NORMALNO!

   Jos jedna VAŽNA napomena – NE TREBA DOHRANJIVATI zdravo i nalredno novorođenče! Dojranivanjem beba GUBI interes sa sisanjem, a to NE valja!

 7. Aleksandra Curcija says:

  Beba skoro 6mjeseci, sisa I naravno jede sve od 4,5mjeseca zivota, pazimo da hrana bude sto kasastija…ali ona ima jako tvrdu stolicu, kad kaki place I sva se ukoci, ne kaki vise od 4 puta mjesecno I to se desava evo vec mjesec dana…

  • MojPedijatar says:

   To je uobičajena i prolazna pojava kod beba ovog uzrasta koja NIJE za brigu i NE treba da se “leči”

Strana 22 od 28<<<2021222324>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA