Zatvor kod beba

U prvim godinama, a naročito tokom prvih meseci života, dok beba deluje nemoćno i zavisno od nas, svaki roditelj opterećen je, pre svega, fizičkim blagostanjem svog mezimčeta – da li je gladno, šta i koliko jede, i, prirodno, kako i koliko često kaki

Foto: Pixabay

Detaljnost opisa nijanse, konzistencije i učestalosti stolice potvrđuje značaj koji roditelji pridaju ovoj fiziološkoj pojavi, i nameću potrebu da probamo da definišemo šta je normalno…

Krajnje pojednostavljena definicija opstipacije bila bi da je to izostanak spontanog pražnjenja creva. Ovaj poremećaj je vrlo redak, a može biti manifestacija anatomskih defekata ( nedostatak inervacije dela creva, oboljenja koja zahvataju mišićni sloj creva, nedostatak čitavog segmenta creva, postojanje „pregrada“ u šupljini creva… ) ili oboljenja drugih sistema ( hipotireoza, cistična fibroza… ). Često se termin nepravilno upotrebljava umesto 2 znatno češća poremećaja: konstipacija što predstavlja otežano pražnjenje tvrde, oskudne stolice, i pseudoopstipacija – neredovno pražnjenje, kada je stolica normalnih karakteristika, a defekacija je bez tegoba ( ovo, dakle, i nije poremećaj, jer ne stvara tegobe ). Učestalost, ritam i lakoća pražnjenja creva toliko su različiti i promenljivi ( u zavisnosti od uzrasta, ishrane, fizičke aktivnosti i sl ), da je ponekad vrlo teško razlučiti da li je u pitanju poremećaj pražnjenja creva ili varijetet normalnog. Kada govorimo o prvoj godini života, izdvajaju se dva bitno različita razdoblja – period do šestog meseca, kada se odojče hrani mlekom i period nakon šestog meseca, kada ishrana postaje raznovrsna. U okviru prvog razdoblja, po svojim specifičnostima izdvaja se i prvi mesec života bebe – period novorođenčeta…

Krenimo od početka…

Još pre rođenja u crevima fetusa nakuplja se gusta stolica crno-zelene boje, bez mirisa, koja se naziva mekonijum. Pražnjenje ove stolice dešava se u prvih 72 časa nakon rođenja, što pažljivo prate i beleže pedijatrijske sestre u porodilištu. Izostanak ove stolice ( opstipacija ! ) bitan je znak koji može ukazati na neka od urođenih oboljenja, kao što su urođeni megakolon ili cistična fibroza, ili na postojanje neke anatomske prepreke prolasku crevnog sadržaja, i tada je svakako neophodno obaviti detaljnije preglede novorođenčeta.

Kod velike većine beba se pokreti i pražnjenje creva uspostavljaju spontano već u prvom danu života. Pražnjenje mekonijalne stolice nastavlja se i u narednim danima, obično do trećeg, četvrtog dana života, sa prosekom od 4-5 stolica na dan, koje mogu biti vrlo različitih zapremina ( vrlo obilne, ali i oskudne, tzv. stolice „u tragu“ ). Nakon mekonijalne, javlja se tzv. „prelazna stolica“, koja je žuto-zelene boje, obično tečno-kašaste konzistencije. Zelena nijansa posledica je prisustva žučnog pigmenta – bilirubina, koji, zbog ubrzanih pokreta creva, nije oksidirao do žute i braon boje ( dakle nije pokazatelj da je beba gladna! ). Najčešće se tokom druge nedelje života formira zlatno žuta stolica gušće konzistencije ( i dalje meka ), kiselkastog mirisa, sa „zrncima“ koja su ustvari neresorbovana masnoća. Ukoliko je beba na adaptiranoj mlečnoj formuli, stolica je nešto svetlija, gušća i neprijatnijeg mirisa. Broj stolica znatno varira od deteta do deteta. Obično bebe koje se hrane isključivo majčinim mlekom imaju veći broj stolica dnevno, često i posle svakog podoja ( prosečno 6-8 ), a stolice su tečnije nego kod beba na adaptiranim mlečnim formulama. No, odstupanja u broju stolica mogu biti znatna, naročito kod beba koje sisaju, zato što je majčino mleko do te mere lako svarljivo i prilagođeno bebinim potrebama da od njega nekada „ne ostane ništa“, tj. beba nema stolicu i po nekoliko dana, ili čak i do dve nedelje! U ovakvim situacijama roditelji se po pravilu zabrinu, pa potraže savete od okoline. Ono što je bitno da znate jeste da je ovo česta i normalna pojava kod beba koje se hrane majčinim mlekom, naravno pod uslovom da beba lepo jede i napreduje, ne povraća, i ponaša se uobičajeno. Ukoliko ste ipak zabrinuti i nesigurni, uvek savet potražite od vašeg pedijatra, koji će otkloniti sve sumnje, i sprečiti primenu nekih metoda i sredstava koji nisu prikladni za primenu kod beba ( mikroklizme, laksativi ( bilo da je reć o prirodnim ili sintetskim ), mehanički nadražaj anusa itd ).

Podeli:

Komentari

 1. Jelena says:

  Postovani moja beba ima 3,5 meseca i juce i danas sam nij prvi put od rođenja skinula pelenicu a da je samo upiskena. Do sada je uvek ostajao u najmanju ruku “trag” kake. Medjutim danas nema ni traga a ni stolice uopste. Ima jake gasove, i po mirisu i po jacini skidam je non stop jer mislim da se bad ukakila a ono nista. Inace je samo dojim, inam da je ok da stilica izostane i do 10 dana aki mi nije jasno sta se to promenilo. Da li je moguce da se je do mleka ili? Hvala

 2. Nevena says:

  Poštovani, moja beba je stara 50 dana, već tri dana nema stolicu, ali pojačano ispušta gasove, do sada je sve bilo uredno. Piški redovno, spava lepo i isključivo doji, ali ima nalete grčića pa koristimo Bio Gaia kapi već 15ak dana.Na mesečnoj kontroli je napredovao 1200g, sledeća je za 10 dana. Da li ima potrebe ići pre toga na kontrolu? Da li ja treba nešto kroz ishranu da unesem da bi mu pomogla da se lakše isprazni? Ne koristim mleko i mlečne proizvode u mojoj ishrani, ali sam na terapiji gvoždjem- Tothema ampule, pa ne znam da li to možda ima uticaj na bebino varenje? Hvala unapred na odgovoru.

 3. Jovanka says:

  Postovani, moja beba ima 4 ipo meseca i danas je 8. dan kako nema stolicu. U poslednjih mesec-2 stolicu ima iskljucivo na svakih nedelju Dana, a iskljucivo Sam je dojila I od pre dve nedelje uvela kasice I to pirincane Milupine, sa mlekom i bez mleka. Da li imam razloga za brigu I sta mi savetujete? Unapred hvala!

  • MojPedijatar says:

   Apsolutno NEMA mesta za brigu. Ovo je uobicajeno za fazu uvođenja nemlecne hrane – neke bebe baš ovako raguju. Samo budite strpljivi.

 4. Milena Prodanovic says:

  Postovani,moja beba ima 3mes. i nema stolicu vec 6 dan,samo doji i lepo napreduje,stomak je mekan i ne daje znake da ima tegobe,ima cesto gasove,koji su neprijatnog mirisa.Znam da je normalno za dojenu decu da nemaju duze vreme stolicu.Mene brine to sto je na terapiji gvozdja(Ferrum 1,4 ml dnevno).Dali ce joj gvozdje napraviti problem sa stolicom i sta da preduzmem?

 5. Marija says:

  Postovani,
  Moja beba ima sest meseci, od treceg meseca je na dohrani (Nan senzitiv), a od petog meseca smo poceli sa uvodjenjem nemlecne ishrane. Ima tvrdu stolicu. Danas je imao stolicu (proslo je pet dana od poslednje) i toliko se naprezao i plakao, izvinjavam se sto idem ovako u detalje…al feces kao kod odraslog coveka i konzistencije i debljine. Bukvalno je vristao dok god je trajalo. Sta bih mogla da mu dam, a da se to malo regulise, bar da ne bude tolilo tvda stolica.

 6. Fete says:

  Postovani,
  Moja beba ima 35 dana, hranila sam je dojkom i dodala još Hipp combiotic formulu posto mleko dojke je bila nedovoljno. Vec dva dana sam prestala dati mleko dojke zbog terapije koju uzimam za mastitis, i dete hranim samo Hipp combitic formulom. Dete nije imala stolicu dva dana iako se napreźe mnogo i plače. Molim recite kako da pomognem svom detetu?
  Poštovanje,

  • MojPedijatar says:

   Beba može da nema stolicu 7 do 10.dana! Dakle, ovo NIJE za brigu i NE traži nklakvu dodatnu terapiju.

 7. Natasa says:

  Poštovani,imam bebu od 4,5 mjeseca koja ima na 10 dana jedanput stolicu. Beba je isključivo dojena. Pa me nije brinula,ni bebi stvaralo nikakve probleme. Po savjetu pedijatrice sam uvela voćne kašice i soke da bude redovna stolica. Ali ne pomaže. Već 5.dan bez stolice uz kašice od šljive. Što da radim? Hvala

Strana 21 od 28<<<1920212223>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA