Zasto su orašasti plodovi značajni u ishrani školske dece?  

Ishrana dece u školskom uzrastu je često značajan izazov kako za decu, tako i za roditelje. Ovo je period intenzivnog rasta i razvoja ali i otkrivanja novih namirnica.

Foto: Pixnio

U ovom periodu je jako važno ustanoviti zdrave navike ali i konzumirati namirnice koje će biti nutritivno jake i iskoristive kako za fizički, tako i za psihički razvoj.

Zašto su orašasti plodovi važni?

Orašasti plodovi su prirodno izuzetno bogate namirnice vitaminima, mineralima, antioksidansima, zdravim mastima, proteinima, vlaknima a upravo kao takvi su izuzetno vredni u procesu pravilnog rasta i razvoja deteta. Ukusnu su, mala količina zadovoljama značajne dnevne potrebe a mogu se koristiti kako samostalno ili u različitoj mešavini orašastih plodova, tako i kao dodaci ostalim namirnicama i obrocima. Ne samo što su važni za pravilan razvoj organizma imaju značajne benefite i u sprečavanju mnogih bolesti od kojih su najznačajnije bolesti kardiovaskularnog sistema kao i dijabetes.

Koji su najpoznatiji orašasti plodovi?

Kikiriki se smatra najpopularnijim orašastim plodom iako on ustvari jedini zvanično ne pripada ovoj porodici, ali zbog vrlo sličnog oblika kao i nutritivnih vrednosti, ne samo što ga uvrstavamo u ovu grupu, već ga smatramo i jednim od najvažnijih predstavnika.

Badem je odličan za sve one koji iz nekog razloga ne konzumiraju mleko i mlečne proizvode jer je odličan izvor kalcijuma. Pun je vitamina B i magnezijuma pa na taj način jača imuni sistem i štiti srce.

Orasi su nama najlakše dostupni, a puni su antioksidanasa koji čiste organizam od štetnih dejstava slobodnih radikala i tako sprečavaju razne bolesti. Utiču na održavanje normalnog lipidnog statusa i bogati su omega 3 masnim kiselinama.

Brazilski orah je najbolji izvor selena, koji poboljšava funkciju štitaste žlezde ali i učestvuje u borbi protiv različitih infekcija.

Indijski orasi su bogati gvožđem pa imaju posebnu važnost kod devojčica koje ulaze u pubertet i koje se često bore sa anemijom.

Pistaći su bogati vitaminom B6, koji pomaže u održavanju hormonskog balansa ali i očuvanju dobrog i kvalitetnog vida

Zašto su orašasti plodovi neophodni vašem detetu?

Orašasti plodovi su važna ishrana za mozak, posebno u periodu intenzivnog učenja kao i rasta. Pomažu boljem razvoju kognitivnih funkcija a samim tim poboljšavaju proces učenja i utiču na bolje rezultate. Dobra su ishrana i za one koji se intenzivno bave sportom jer omogućavaju bogat kolorijski unos kvalitetnih namirnica koje su neophodne u procesu zdravog mišićnog rada. Bogatstvo vitaminom E utiče i na bolju i lepšu kožu koja posebno postaje bitna tokom ulaska u pubertet. Oni su dobra osnova za kvalitetnu prevenciju od mnogih bolesti koje mogu da se razviju kasnije tokom života.

Koliko je dnevno neophodno orašastih plodova?

Prosečna porcija orašastih plodova za školsko dete bi trebalo da bude 30 g. Ovu meru čine 30 pistaća,  20 badema ili lešnika, 10 oraha ili 30 kikirikija. Ova porcija sadrži 36 % dnevnih potreba za vitamiom E, 13% dnevnih potreba vlakana i 4 g proteina. Uz to značajno je bogata B kompleksom vitamina, kalcijumom, cinkom, natrijumom i magnezijumom. Možete napraviti i miks po sopstvenom izboru ali neka vam baza budu badem, lešnik i pistač. Nemojte davati detetu više od 1 brazilskog oraha dnevno.

Šta morate da znate pre nego što vaše dete krene da konzumira orašaste plodove?

Nemojte davati orašaste plodove detetu pre 5 godine. Najbolje da krene intenzivno da ih konzumira oko 10 godine. Naučite ih kako da  pravilno sažvaću i da ih jedu dok su u sedećem položaju, nikada tokom igre. Uvodite postepeno orašaste plodove kako biste videli i kako vaše dete reaguje na svaki od njih.Izbegavajte dodavanje soli i šećera jer na taj način umanjujete benefite ovih namirnica. Kod nas još uvek su retke škole koje imaju „nut free“ politiku, ali obratite pažnju ukoliko znate da je neko od drugova vašeg deteta alergičan na neki od orašastih plodova, naučite dete da nakon konzumacije opere ruke i usta kao i da svoju užinu drži dalje od tog deteta. Na ovaj način izbegavate potencijalno ozbiljnu reakciju ali i učite Vaše dete da bude solidarno i da razmišlja o drugima.

Ukoliko Vaše dete dobro toleriše orašaste plodove, tj. nije ispoljilo nikakav vid preosetljivosti prema njima, neka Vam oni budu okosnica dobre i kvalitetne užine svakoga dana. Ne zaboravite da su oni izuzetno kalorijski bogati što znači da mogu efikasno da zasite, ali i da ne treba preterivati u količini jer to može biti jako teško za varenje ali i da izazove prekomernu kilažu.

dr Jovana MajstorovićAutor: dr Jovana Majstorović

doktorka medicine, specijalista dermatovenerolog.

Pohađala i položila akademski kurs za ishranu-nutricionistički kurs i stekla stručno zvanje „Nutricionista“ , Akademija „Purity“, York University. Više od pet godina radi u sportskoj medicini, kao doktorka i savetnica za ishranu dece, omladine i rekreativnih sportista.

Autorka mnogobrojnih tekstova na temu zdrave ishrane i zdravih stilova života na mnogobrojnim portalima, širom regije.

Kontakt: jovanamajstorovic@yahoo.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA