Zapušen nosić kod bebe

Zašto se bebi zapuši nosić? Virusi su ubedljivo prvi na listi “zapušivača” bebinog nosa. Ima ih mnogo tipova (i podtipova), a najviše vole da se uvale u finu “bebi – sluznicu” nosa gde se nesmetano razmnožavaju.

Foto: Pixabay

Svi ti virusi liče jedni na druge – stvaraju sekret, koji je uglavnom bistar, “vodenast”.

Te viruse donose starije bate i seke, ali i mama i tata (naravno i brojna familija i prijatelji). Bebin imunitet je veoma oskudan, tako da veoma mala količina virusa može da zapuši nosić.
Iako u samom početku izgleda potpuno bezazleno, zapušen nosić ume da se pretvori u dosadan problem, koji se ponekad može nepotrebno iskomplikovati. Većina starije dece ume sama da se izbori sa zapušenim nosem, ali bebe naprosto traže našu pomoć – teško sisaju, uznemirena su, ponekad loše spavaju. Zato smo odlučili da novopočenim” roditeljima pomognemo da razumeju ovaj problem i da ga jednostavno reše.

Koliko dugo može nosić da bude “blokiran”?

Do proleća!
Sa manjim ili većim pauzama će beba imati zapučen nosić nedeljama! Zato moramo da se obučimo da “servisiramo” bebin nosić, držeći ga prohodnim i čistim.

Može li se desiti neka komplikacija?
Naravno, ako je nosić duže zapušen mogu se javiti posledice – evo glavnih:

* Zapaljenje srednjeg uva
Izvodni kanali srednjeg uha (Eustahijeve tube) otvaraju se baš na mestu gde se nos produžava ka grlu. Čim je dugo zapušen nos, dolazi i do zapušenja Eustahijevih tuba. A kad se one zatvore prestaje i normalno isticanje finog sekreta koji iz šupljine srednjeg uva odlazi u grlo. Čim se ovaj sekret nakupi u srednjem uvu stvaraju se idealni uslovi za razvoj bakterijske infekcije. Kada se to desi nastaje zapaljenje srednjeg uva – otitis media. Dete je plačljivo, uznemireno, loše jede, a često vrisne tokom sisanja. Dijagnoza se postavlja isključivo otoskopskim pregledom, kada lekar jasno vidi da li postoji zapaljenje ili ne. Pipkanje i pritiskanje uva nije put ka pravoj dijagnozi, posle koje sledi adekvatna i efikasna terapija.

* Bolovi u uvu
Deca sa zapušenim nosićem veoma često imaju bolove u uvu bez zapaljenja srednjeg uva. To se dešava zato što se često formira pritisak (naročito tokom gutanja, duvanja nosa ili brze promene nadmorske visine) na bubne opne. Bubne opne su opremljene velikim brojem nervnih završetaka koji prenose bol, pa je ovaj fenomen veoma bolan.

Da se ovo ne bi desilo evo nekoliko saveta za brzo i jednostavno otpušavanje nosića.
Kada i koliko puta otpušavati nosić kod beba?
Pre svakog obroka, a nikada posle podoja.
Razlog je jednostavan – dete će lepo i lako “primiti” podoj, a “ispiranje” nosića posle obroka može izazvati bljuckanje i povraćanje.

Kako se nosić pravilno čisti ?

* Za svaku nozdrvu ne treba više od jednog mililitra (1ml) rastvora, a kod beba u prvom mesecu života dovoljno je i pola mililitra. Zato nema potrebe da se izvlači više od 2 ml fiziološkog rastvora

* Ako niste sigurni da možete da “dozirate” količinu rastvora po sistemu po pola u svaku nozdrvu, odmerite gore navedenu zapreminu (0,5 ili 1 ml) za jednu nosnicu, pa kada završite ponovo uzmite istu količinu i za preostalu nosnicu

* Glava mora biti postavljena “u stranu” jer se tako izbegava nepotrebno slivanje veće količine rastvora niz grlo ka početnom delu dušnika što može izazvati nepotreban kašalj i “zagrcnjavanje” bebe.

* Dok su bebe male (u prvih par meseci) ovo može obaviti jedan od roditelja, ali kada bebe ojačaju obavezno je da jedan roditelj (predlažemo tate) čvrsto drži bebinu glavu dok drugi (nežnije su mame) polako ispira nosić.

*Uvek se ispira “gornja” nozdrva – desna kada je bebina glava okrenuta u bebinu levu stranu (i obrnuto). Ne treba snažno i brzo gurnuti klip šprice, već nežno i lagano

*Napravite pauzu od tridesetak sekundi između ispiranja leve i desne nosnice

Ako se beba zagrcne podignite je, polako okrenite napred, sa glavicom lagano ukošenom na dole (ne da visi uhvaćena za noge) i sve će proći za nekoliko trenutaka

Podeli:

Komentari

 1. Sladjana says:

  Imam bebu od 36 dana,vec nedelju dana ima providne slinice.Tretiram fiziološkim i izvlačim sa pumpicom.Prohodan joj je nosic svo vreme ,ali se plašim da se ne zakomplikuje.Inace lepo pije mleko i spava.Da li da je vodim kod pedijatra ako to potraje?Par puta su bile zuckaste sline

 2. Ivan says:

  “Servisiramo” nosic sa suprugom vec mesec dana od kako se javilo ponekad “krkljanje” posle spavanja ili pri kraju spavanja dvomesecne bebe. Prvo Marisimom i pumpicom ocistimo nosic, a zatim nakapemo po 1ml fizioloskog rastvora u jednu i u drugu nozdrvu (i to mu bas pomaze) do pre narednog ili pre svakog drugog dojenja.
  Koliko ce to potrajati i da li mu nece smetati toliko dugo tretiranje nosica?

  Unapred zahvalni!

 3. Violeta Dimic says:

  Tema je super,jer upravo daje odgovor za ono sto nas inteteresuje.Nasa bebavima devet dana i od sinoc joj se”cuje” nosic,kao hrkanje..
  Kupili smo pumpicu sa rastvorom,da li da krenemo sa ispiranjem nosica i da li je nephodno izvlacenje pumpicom ili je dovoljno za sada ispiranje.Najvise se cuje posle podoja,dok spava se ne cuje…
  Hvala…

 4. Milica says:

  Moja beba ima dva meseca. Već dva dana slinavi i kašlje, ali je vesela, spava, jede. Nos joj čistim fizioloskim, izvlacim pumpicom i koristim hasan baba kapi. Takodje, koristim i fitobalm gel. Da li treba da je vodim na pregled

 5. Glorija says:

  Beba ima 7, 5 meseci vec dve tri nedelje joj je zapusen nos ali ne u potpunosti,jer joj ne smeta dok jede i dok splava ali kad sisa u nosu se cuje krkljanje sekreta.Za ispiranje nosa su nam dali marisimo mini sprej, aspiratorom imam utisak da izvucemo samo taj sprej koji stavimo ali imam utisak da joj i ne pomaze previse. Orl nas je pregledala i rekla da je sve uredu, nigde se ne vidi i ne cuje nakupljen sekret. Temperaturu nema, ne kaslje, da li da odlozimo vakcinu u ovom slucaju?

  • MojPedijatar says:

   Samo nastavite da čistite bebi nos – uporno i strpljivo!

   Ovo NIJE razlog za odlaganje vakcinacije.

 6. Violeta Dimic says:

  Postovani,nasa beba za dva dana puni mesec dana,nosic joj je zapusen i vec nekoliko dana “servisiramo” Physiomerom,lepo otpusimo nosic,medjutim imam utisak da joj je slajm u grlu i da joj smeta pri disanju.
  Lepo jede,ali imamo problem sto bi da non stop doji,pa ne mozemo da cistimo nosic pre svakog podoja,jer je ona svakih sat po sat na dojci.Rodjena je sa 2,5 kg i patronazna nam je savetovala da forsiram dojenje i otuda taj problem,sta da radimo?

  • MojPedijatar says:

   NEMA drugog puta do “servisa” nosića PRE svakog podoja! Sad je vreme da se beba polako uobrolava – da jeda na oko 2 do 3 sata, NE češće!

 7. Jeca says:

  Pozdrav svima, moja beba ima skoro 5 meseci, od 3 meseca ima problem sa nosicem zapusen, kada se stavi fiziološki u narednih 5,7 min cuje se krkljanje, nos kada cistimo uglavnom izvucemo po koji beli slinac ali i sam fiziološki, da li je ovo vec dug period tretiranja nosa i kako održavati da nos ne bude zapusen i da ima tu prirodnu vlažnost, ovo kao da jos vise isusuje, beba nema temperaturu, vesela je ali je nosic nervira! Molim vas ta savet, hvala! Vase misljenje za Nisita mast?

  • MojPedijatar says:

   NIKAKVE dodatne “procedure” NE treba sprovoditi, osim REDOVNOG ispiranja nosića MARISSIMO BABY sprejem

Strana 14 od 16<<<1213141516>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA