Zapušen nosić kod bebe

Zašto se bebi zapuši nosić? Virusi su ubedljivo prvi na listi “zapušivača” bebinog nosa. Ima ih mnogo tipova (i podtipova), a najviše vole da se uvale u finu “bebi – sluznicu” nosa gde se nesmetano razmnožavaju.

Izvlačenje sekreta pumpicom sa “kruščicom”.

* Stisnite kruščicu i nežno uvucite mekani plastični vrh pumpice u nozdrvu. Potom otpustite pumpicu ne vadeći je iz nosića. Tek kada se završi “srk” izvucite pumpicu. Ovo potom ponovite sa drugom nozdrvom.
* Čak i minimalna količina sekreta znači bebi. Ako sekreta ima mnogo slobodno ponovite “proceduru” sve dok imate šta da izvučete.
* Bilo bi dobro da ovo obavljaju oba roditelja – lakše če se glavica držati u mirnom položaju

Izvlačenje sekreta pumpicom koja ima “sisaljku”

*Ovo je naročito pogodan način izvlačenja sekreta kod beba u prvih par meseci kojima “lije” nosić.
* Naizmenično se, uz nežno “srkanje” izvuče sve što se izvući može. Posebna komora neće dozvoliti da usisate bebin sekret u vaša usta.

Kako se koriste kapi za nos?
Kapi se koriste po uputstvu lekara, dakle ne na svoju ruku. Ne treba ih stavljati duže od četiri dana!
Kod beba je najbolje koristiti kapaljku (“pipeticu”). Nije dobro sipati kapi direktno iz bočice jer tada ne znamo koliko smo kapi stavili.
Ukapava se po jedna (najviše dve) kapi u svaku nozdrvu.

Ovaj “servis” nosića traži mnogo strpljenja! Ponekad se mame i tate sažale na bebe koje snažno plaču i pružaju otpor. Bolje da plaču kada im otpušavate nosić nego da plaču zbog zapaljenja srednjeg uha. Zato strpljivo i uporno – to je jedini način da pomognete detetu.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Danica says:

  Postovani,
  Beba ima 2,5 meseca. Oteceni su joj i blago crveni kapci a okice se cakle, kija, kaslje i ima puno vodenastog belicasto-zelenkastog sekreta u nosicu.
  Da li je ovo obicna prehlada koja ce proci sama od sebe kroz par dana ili ipak treba bebu voditi lekaru?
  Nosic ispiramo fizioloskim rastvorom i cistimo usnim aspiratorom, podigli smo uzglavlje duseka na kome beba spava. Beba lepo jede i vesela je.

 2. Ina says:

  Postovani, beba ima mesec ipo. Vec nedelju dana ima zapusen nosic, s tim da ne curi nikako a sadrzaj se spusta u grlo. Koristim marissimo sprej i pokusavam da joj izvucem sekret ali ne ide. Izadje jako malo belog i to je to. U toku noci je mnogo vise zacepljen nosic dok spava malo duze. Pa mi treba savet sta da radim jer vidim da ne prolazi..Unapred zahvalna.

 3. Sanja says:

  Poštovani, imamo problem.
  Bebi od 6 nedelja je zapusen nosić. Tj teško diše od 3 do 6 ujutru. Kada se čisti nosić izadje sekret belicast sa primesama mleka. Preko dana beba nema tegobe, samo u tom noćnom periodu. Beba lepo jede i dobro napreduje.
  Inače, beba je na adaptiranom mleku.

  • MojPedijatar says:

   Nije neobično da tako maloj bebi bude zapušen nos i potrebno je stalno čišćenje nosića.
   Nije dobro da se mleko više puta javlja u nosu.
   Ako se to ponavlja javite se pedijatru.

 4. Milan says:

  Beba ima tri meseca zapusen nos vec 15 dana bila je kod pedijatra i na uho grlo nos kazu uvo nije zapuseni grlo cisto nos je problem izvlacimo sa pumpicom ujutruni uvece prvo fizioloski pa pumpicom sekret je gus zut kad se pere pumpica tesko oprati koliko je gust taj slajm sekret iz nosa koliko dugo traje taj slajm sekre samo nam iaze cistite i izvlacite slajm

  • MojPedijatar says:

   Ne brinite ako je pedijatar rekao da je nalaz uredan.
   To je verovatno samo faza koja će proći.

  • MojPedijatar says:

   Ako je dete dobrog opšteg stanja i nema povišenu temperaturu samo nastavite da često ispirate nosić fiziološkim rastvorom.

Strana 16 od 16<<<1213141516

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA