Zapušen nosić kod bebe

Zašto se bebi zapuši nosić? Virusi su ubedljivo prvi na listi “zapušivača” bebinog nosa. Ima ih mnogo tipova (i podtipova), a najviše vole da se uvale u finu “bebi – sluznicu” nosa gde se nesmetano razmnožavaju.

Foto: Pixabay

Svi ti virusi liče jedni na druge – stvaraju sekret, koji je uglavnom bistar, “vodenast”.

Te viruse donose starije bate i seke, ali i mama i tata (naravno i brojna familija i prijatelji). Bebin imunitet je veoma oskudan, tako da veoma mala količina virusa može da zapuši nosić.
Iako u samom početku izgleda potpuno bezazleno, zapušen nosić ume da se pretvori u dosadan problem, koji se ponekad može nepotrebno iskomplikovati. Većina starije dece ume sama da se izbori sa zapušenim nosem, ali bebe naprosto traže našu pomoć – teško sisaju, uznemirena su, ponekad loše spavaju. Zato smo odlučili da novopočenim” roditeljima pomognemo da razumeju ovaj problem i da ga jednostavno reše.

Koliko dugo može nosić da bude “blokiran”?

Do proleća!
Sa manjim ili većim pauzama će beba imati zapučen nosić nedeljama! Zato moramo da se obučimo da “servisiramo” bebin nosić, držeći ga prohodnim i čistim.

Može li se desiti neka komplikacija?
Naravno, ako je nosić duže zapušen mogu se javiti posledice – evo glavnih:

* Zapaljenje srednjeg uva
Izvodni kanali srednjeg uha (Eustahijeve tube) otvaraju se baš na mestu gde se nos produžava ka grlu. Čim je dugo zapušen nos, dolazi i do zapušenja Eustahijevih tuba. A kad se one zatvore prestaje i normalno isticanje finog sekreta koji iz šupljine srednjeg uva odlazi u grlo. Čim se ovaj sekret nakupi u srednjem uvu stvaraju se idealni uslovi za razvoj bakterijske infekcije. Kada se to desi nastaje zapaljenje srednjeg uva – otitis media. Dete je plačljivo, uznemireno, loše jede, a često vrisne tokom sisanja. Dijagnoza se postavlja isključivo otoskopskim pregledom, kada lekar jasno vidi da li postoji zapaljenje ili ne. Pipkanje i pritiskanje uva nije put ka pravoj dijagnozi, posle koje sledi adekvatna i efikasna terapija.

* Bolovi u uvu
Deca sa zapušenim nosićem veoma često imaju bolove u uvu bez zapaljenja srednjeg uva. To se dešava zato što se često formira pritisak (naročito tokom gutanja, duvanja nosa ili brze promene nadmorske visine) na bubne opne. Bubne opne su opremljene velikim brojem nervnih završetaka koji prenose bol, pa je ovaj fenomen veoma bolan.

Da se ovo ne bi desilo evo nekoliko saveta za brzo i jednostavno otpušavanje nosića.
Kada i koliko puta otpušavati nosić kod beba?
Pre svakog obroka, a nikada posle podoja.
Razlog je jednostavan – dete će lepo i lako “primiti” podoj, a “ispiranje” nosića posle obroka može izazvati bljuckanje i povraćanje.

Kako se nosić pravilno čisti ?

* Za svaku nozdrvu ne treba više od jednog mililitra (1ml) rastvora, a kod beba u prvom mesecu života dovoljno je i pola mililitra. Zato nema potrebe da se izvlači više od 2 ml fiziološkog rastvora

* Ako niste sigurni da možete da “dozirate” količinu rastvora po sistemu po pola u svaku nozdrvu, odmerite gore navedenu zapreminu (0,5 ili 1 ml) za jednu nosnicu, pa kada završite ponovo uzmite istu količinu i za preostalu nosnicu

* Glava mora biti postavljena “u stranu” jer se tako izbegava nepotrebno slivanje veće količine rastvora niz grlo ka početnom delu dušnika što može izazvati nepotreban kašalj i “zagrcnjavanje” bebe.

* Dok su bebe male (u prvih par meseci) ovo može obaviti jedan od roditelja, ali kada bebe ojačaju obavezno je da jedan roditelj (predlažemo tate) čvrsto drži bebinu glavu dok drugi (nežnije su mame) polako ispira nosić.

*Uvek se ispira “gornja” nozdrva – desna kada je bebina glava okrenuta u bebinu levu stranu (i obrnuto). Ne treba snažno i brzo gurnuti klip šprice, već nežno i lagano

*Napravite pauzu od tridesetak sekundi između ispiranja leve i desne nosnice

Ako se beba zagrcne podignite je, polako okrenite napred, sa glavicom lagano ukošenom na dole (ne da visi uhvaćena za noge) i sve će proći za nekoliko trenutaka

Podeli:

Komentari

 1. Danica says:

  Postovani,
  Beba ima 2,5 meseca. Oteceni su joj i blago crveni kapci a okice se cakle, kija, kaslje i ima puno vodenastog belicasto-zelenkastog sekreta u nosicu.
  Da li je ovo obicna prehlada koja ce proci sama od sebe kroz par dana ili ipak treba bebu voditi lekaru?
  Nosic ispiramo fizioloskim rastvorom i cistimo usnim aspiratorom, podigli smo uzglavlje duseka na kome beba spava. Beba lepo jede i vesela je.

 2. Ina says:

  Postovani, beba ima mesec ipo. Vec nedelju dana ima zapusen nosic, s tim da ne curi nikako a sadrzaj se spusta u grlo. Koristim marissimo sprej i pokusavam da joj izvucem sekret ali ne ide. Izadje jako malo belog i to je to. U toku noci je mnogo vise zacepljen nosic dok spava malo duze. Pa mi treba savet sta da radim jer vidim da ne prolazi..Unapred zahvalna.

 3. Sanja says:

  Poštovani, imamo problem.
  Bebi od 6 nedelja je zapusen nosić. Tj teško diše od 3 do 6 ujutru. Kada se čisti nosić izadje sekret belicast sa primesama mleka. Preko dana beba nema tegobe, samo u tom noćnom periodu. Beba lepo jede i dobro napreduje.
  Inače, beba je na adaptiranom mleku.

  • MojPedijatar says:

   Nije neobično da tako maloj bebi bude zapušen nos i potrebno je stalno čišćenje nosića.
   Nije dobro da se mleko više puta javlja u nosu.
   Ako se to ponavlja javite se pedijatru.

 4. Milan says:

  Beba ima tri meseca zapusen nos vec 15 dana bila je kod pedijatra i na uho grlo nos kazu uvo nije zapuseni grlo cisto nos je problem izvlacimo sa pumpicom ujutruni uvece prvo fizioloski pa pumpicom sekret je gus zut kad se pere pumpica tesko oprati koliko je gust taj slajm sekret iz nosa koliko dugo traje taj slajm sekre samo nam iaze cistite i izvlacite slajm

  • MojPedijatar says:

   Ne brinite ako je pedijatar rekao da je nalaz uredan.
   To je verovatno samo faza koja će proći.

  • MojPedijatar says:

   Ako je dete dobrog opšteg stanja i nema povišenu temperaturu samo nastavite da često ispirate nosić fiziološkim rastvorom.

Strana 16 od 16<<<1213141516

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA