Zapušen nosić kod bebe

Zašto se bebi zapuši nosić? Virusi su ubedljivo prvi na listi “zapušivača” bebinog nosa. Ima ih mnogo tipova (i podtipova), a najviše vole da se uvale u finu “bebi – sluznicu” nosa gde se nesmetano razmnožavaju.

Foto: Pixabay

Svi ti virusi liče jedni na druge – stvaraju sekret, koji je uglavnom bistar, “vodenast”.

Te viruse donose starije bate i seke, ali i mama i tata (naravno i brojna familija i prijatelji). Bebin imunitet je veoma oskudan, tako da veoma mala količina virusa može da zapuši nosić.
Iako u samom početku izgleda potpuno bezazleno, zapušen nosić ume da se pretvori u dosadan problem, koji se ponekad može nepotrebno iskomplikovati. Većina starije dece ume sama da se izbori sa zapušenim nosem, ali bebe naprosto traže našu pomoć – teško sisaju, uznemirena su, ponekad loše spavaju. Zato smo odlučili da novopočenim” roditeljima pomognemo da razumeju ovaj problem i da ga jednostavno reše.

Koliko dugo može nosić da bude “blokiran”?

Do proleća!
Sa manjim ili većim pauzama će beba imati zapučen nosić nedeljama! Zato moramo da se obučimo da “servisiramo” bebin nosić, držeći ga prohodnim i čistim.

Može li se desiti neka komplikacija?
Naravno, ako je nosić duže zapušen mogu se javiti posledice – evo glavnih:

* Zapaljenje srednjeg uva
Izvodni kanali srednjeg uha (Eustahijeve tube) otvaraju se baš na mestu gde se nos produžava ka grlu. Čim je dugo zapušen nos, dolazi i do zapušenja Eustahijevih tuba. A kad se one zatvore prestaje i normalno isticanje finog sekreta koji iz šupljine srednjeg uva odlazi u grlo. Čim se ovaj sekret nakupi u srednjem uvu stvaraju se idealni uslovi za razvoj bakterijske infekcije. Kada se to desi nastaje zapaljenje srednjeg uva – otitis media. Dete je plačljivo, uznemireno, loše jede, a često vrisne tokom sisanja. Dijagnoza se postavlja isključivo otoskopskim pregledom, kada lekar jasno vidi da li postoji zapaljenje ili ne. Pipkanje i pritiskanje uva nije put ka pravoj dijagnozi, posle koje sledi adekvatna i efikasna terapija.

* Bolovi u uvu
Deca sa zapušenim nosićem veoma često imaju bolove u uvu bez zapaljenja srednjeg uva. To se dešava zato što se često formira pritisak (naročito tokom gutanja, duvanja nosa ili brze promene nadmorske visine) na bubne opne. Bubne opne su opremljene velikim brojem nervnih završetaka koji prenose bol, pa je ovaj fenomen veoma bolan.

Da se ovo ne bi desilo evo nekoliko saveta za brzo i jednostavno otpušavanje nosića.
Kada i koliko puta otpušavati nosić kod beba?
Pre svakog obroka, a nikada posle podoja.
Razlog je jednostavan – dete će lepo i lako “primiti” podoj, a “ispiranje” nosića posle obroka može izazvati bljuckanje i povraćanje.

Kako se nosić pravilno čisti ?

* Za svaku nozdrvu ne treba više od jednog mililitra (1ml) rastvora, a kod beba u prvom mesecu života dovoljno je i pola mililitra. Zato nema potrebe da se izvlači više od 2 ml fiziološkog rastvora

* Ako niste sigurni da možete da “dozirate” količinu rastvora po sistemu po pola u svaku nozdrvu, odmerite gore navedenu zapreminu (0,5 ili 1 ml) za jednu nosnicu, pa kada završite ponovo uzmite istu količinu i za preostalu nosnicu

* Glava mora biti postavljena “u stranu” jer se tako izbegava nepotrebno slivanje veće količine rastvora niz grlo ka početnom delu dušnika što može izazvati nepotreban kašalj i “zagrcnjavanje” bebe.

* Dok su bebe male (u prvih par meseci) ovo može obaviti jedan od roditelja, ali kada bebe ojačaju obavezno je da jedan roditelj (predlažemo tate) čvrsto drži bebinu glavu dok drugi (nežnije su mame) polako ispira nosić.

*Uvek se ispira “gornja” nozdrva – desna kada je bebina glava okrenuta u bebinu levu stranu (i obrnuto). Ne treba snažno i brzo gurnuti klip šprice, već nežno i lagano

*Napravite pauzu od tridesetak sekundi između ispiranja leve i desne nosnice

Ako se beba zagrcne podignite je, polako okrenite napred, sa glavicom lagano ukošenom na dole (ne da visi uhvaćena za noge) i sve će proći za nekoliko trenutaka

Podeli:

Komentari

 1. Aleksa says:

  Beba 3 nedelje, zapusen nosic, tretiram fizioloskim, ali je danas poceo i da kasljuca. Da li da ga vodim kod pedijatra?

 2. Milan says:

  Zdravo.
  Moja beba ima 16 meseci. Krenuo je u vrtic pre 10ak dana.
  Nosic je krenuo da slini u sredu, u petak krenuo po malo da kasljuca suvo. Odveli smo ga kod naseg pedijatra, pluca i grlo su dobri, ali nam je rekla da ako se pogorsa stanje da mu dajemo Bronkamil. Ujedno mu i rastu donje trojke. Juce je krenuo znatno gore da slini, obilno providno, i malo jace kaslje, a danas se i kasalj pogorsao i pojavila temperatura 38.2. Za temperaturu mu dajemo Paracetamol, krenuli smo sa Bronkamilom i za nosic koristimo fizioloski i Marissimo sprej. Da li je potrebno ponovo ici kod pedijatra ili je ovo ok terapija?

  • MojPedijatar says:

   Ovo je ODČIČAN pristup!

   Samo tako nastavite i da se dete prati…ako ŽIVNE kad nema temperaturu, nema potrebe da se žuri sa pregledom.

  • Milan says:

   Zivahan je ceo dan.
   Temperaturu preko dana, skoro i da nema, a izbacuje zuto zelen sekret iz nosa i kaslje produktivno, pretpostavljam da je to uticaj Bronkamila.

 3. Mionina mama says:

  Poštovanje.
  Imamo bebu od skoro 9 meseci kojoj je već 5 dana potpuno zapušen nosić, pa zato slabo i jede i spava. Pedijatar nam je dao uput za orl i tamo su nam dali Hysan kapi i Operil P. Pored toga smo bebi ispirali nosic belim slezom, medjutim ništa nije pomoglo. Juče su nam dali i neki sirup za alergiju, kao i Targezin kapi jer doktorka više ne zna kako da joj se otpuši nos (tako nam je rečeno). Da li smatrate da je poslednja terapija dobra i da li postoji možda nešto efikasnije od pomenutih kapi za bebin nos? Da napomenem da je otoskopski nalaz do sad bio u redu i da beba nema temperaturu. Sve mi deluje kao jaka kijavica, ali bih volela da mogu da joj pomognem nekako.

 4. Ivana says:

  Beba ima 7 nedelja. I tesko dise na nosic. Da li je potrebnon da je vodim kod pedijatra? Nema temperaturu ali cesto se po nosicu grebe.

 5. Dragana says:

  Poštovani,
  Beba ima 9 i po meseci.Od drugog dana života, još u bolnici,sam počela da mu čistimo nosić, bukvalno svaki dan.Morali smo i noću 1-2x dok nismo sa fiziološkog rastvora prešli na Marissimo sprej oko 4.meseca.Sad noću retko čistimo, malo je bolje, iako se čuje da teško diše, da ima prepreku tj.osušen sekret u nosu.Ne diramo ga sve dok može tako da spava sa poluprohodnim nosem.Tako je nedavno počeo i da hrče.Pedijatar je isključila bilo kakvu prehladu, upalu uha i rekla nam da postoji mogućnost da je alergija ali da je još rano bilo šta ispitivati u tom smeru i da se stanje samo prati.
  Molim vas za bilo kakav savet kako se ovo može rešiti jer ne vidim više smisao svakodnevnog ispiranja nosića ovoliko dugo.Budi se noću i sad mu je i san donekle poremećen.Da li ovo stanje i svakodnevno ispiranje nosa ovako dugo može dovesti do većeg problema u budućnosti?
  Inače beba je rođena sredinom juna meseca.

  • MojPedijatar says:

   Nastavite sa MARISAIMOM – NEMA neželjenih efekata, tu zaista NEMA razloga za brigu.

   Ukoliko beba lepo napreduje, mislim da ovu toaletu nosa treba nastaviti, a ako beba STALNO čujno diše dok spava – treba zakazati i obaviti pregled ORL specijaliste koji se bavi bebama i malom decom.

 6. Marija says:

  Postovani,
  Cerkica ima 21mesec.
  Pre 20 dana joj je proradio nosic i dosta kaslje. Bili smo na pregledui tada joj je doktorka dala kapi dexametazon neomicin i stavljali smo 7 daana. Bila je dobro.Cim smo prestasli javilaa se temperatura koju je imala 6 dana do sinoc, danas je nema.juce smo bili kod pedijatra detaaljno je pregledana , radili krvnu sliku osim sto je malokrvna sve drugo je ok. Doktorka nam je dala sprej Snup da koristimo, medjutim primetilaa sam da je selret posle njega ima sukrvicu, ali konacno je prespavala noc mirno. Bili smo i kod orla rekla je da nadtavimo kao sto pedijatar kaze.

  Nece supu, nece hleb, voce, i ako nesto krene da jede posle dva tri zalogaja krece vriska i bacakanje… nervozna je bila jako, tako je vec 7 dana. Doktori kazu daa je ok? I da ce proci
  Sta raditi?

  • MojPedijatar says:

   Da se nos redovno čisti, i da se dete prati…ovo je jasna virusna infekcija, a apetiti neretko bude slab u toj situaciji. Kad virus prođe i apetit će se postepeno popraviti.

 7. Jelena says:

  Poštovani, Beba je juče išla na kontrolu i primio je redovnu vakcinu. Posle toga je bio baš razdražljiv. Noću se budio često. Danas sam primjerila da mu je nosić malo počeo curiti i da se začepio.. ponekad se akašlje i jedva pojede flašicu. Nema temperaturu. Ja sam bila prehlađena pa se plašim da mu nije prešlo od mene. Da li su zubići ili je reakcija od vakcine ili ipak prehlada.. ne znam?! Šta vi mislite?!

Strana 13 od 16<<<1112131415>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA