Zapušen nosić kod bebe

Zašto se bebi zapuši nosić? Virusi su ubedljivo prvi na listi “zapušivača” bebinog nosa. Ima ih mnogo tipova (i podtipova), a najviše vole da se uvale u finu “bebi – sluznicu” nosa gde se nesmetano razmnožavaju.

Foto: Pixabay

Svi ti virusi liče jedni na druge – stvaraju sekret, koji je uglavnom bistar, “vodenast”.

Te viruse donose starije bate i seke, ali i mama i tata (naravno i brojna familija i prijatelji). Bebin imunitet je veoma oskudan, tako da veoma mala količina virusa može da zapuši nosić.
Iako u samom početku izgleda potpuno bezazleno, zapušen nosić ume da se pretvori u dosadan problem, koji se ponekad može nepotrebno iskomplikovati. Većina starije dece ume sama da se izbori sa zapušenim nosem, ali bebe naprosto traže našu pomoć – teško sisaju, uznemirena su, ponekad loše spavaju. Zato smo odlučili da novopočenim” roditeljima pomognemo da razumeju ovaj problem i da ga jednostavno reše.

Koliko dugo može nosić da bude “blokiran”?

Do proleća!
Sa manjim ili većim pauzama će beba imati zapučen nosić nedeljama! Zato moramo da se obučimo da “servisiramo” bebin nosić, držeći ga prohodnim i čistim.

Može li se desiti neka komplikacija?
Naravno, ako je nosić duže zapušen mogu se javiti posledice – evo glavnih:

* Zapaljenje srednjeg uva
Izvodni kanali srednjeg uha (Eustahijeve tube) otvaraju se baš na mestu gde se nos produžava ka grlu. Čim je dugo zapušen nos, dolazi i do zapušenja Eustahijevih tuba. A kad se one zatvore prestaje i normalno isticanje finog sekreta koji iz šupljine srednjeg uva odlazi u grlo. Čim se ovaj sekret nakupi u srednjem uvu stvaraju se idealni uslovi za razvoj bakterijske infekcije. Kada se to desi nastaje zapaljenje srednjeg uva – otitis media. Dete je plačljivo, uznemireno, loše jede, a često vrisne tokom sisanja. Dijagnoza se postavlja isključivo otoskopskim pregledom, kada lekar jasno vidi da li postoji zapaljenje ili ne. Pipkanje i pritiskanje uva nije put ka pravoj dijagnozi, posle koje sledi adekvatna i efikasna terapija.

* Bolovi u uvu
Deca sa zapušenim nosićem veoma često imaju bolove u uvu bez zapaljenja srednjeg uva. To se dešava zato što se često formira pritisak (naročito tokom gutanja, duvanja nosa ili brze promene nadmorske visine) na bubne opne. Bubne opne su opremljene velikim brojem nervnih završetaka koji prenose bol, pa je ovaj fenomen veoma bolan.

Da se ovo ne bi desilo evo nekoliko saveta za brzo i jednostavno otpušavanje nosića.
Kada i koliko puta otpušavati nosić kod beba?
Pre svakog obroka, a nikada posle podoja.
Razlog je jednostavan – dete će lepo i lako “primiti” podoj, a “ispiranje” nosića posle obroka može izazvati bljuckanje i povraćanje.

Kako se nosić pravilno čisti ?

* Za svaku nozdrvu ne treba više od jednog mililitra (1ml) rastvora, a kod beba u prvom mesecu života dovoljno je i pola mililitra. Zato nema potrebe da se izvlači više od 2 ml fiziološkog rastvora

* Ako niste sigurni da možete da “dozirate” količinu rastvora po sistemu po pola u svaku nozdrvu, odmerite gore navedenu zapreminu (0,5 ili 1 ml) za jednu nosnicu, pa kada završite ponovo uzmite istu količinu i za preostalu nosnicu

* Glava mora biti postavljena “u stranu” jer se tako izbegava nepotrebno slivanje veće količine rastvora niz grlo ka početnom delu dušnika što može izazvati nepotreban kašalj i “zagrcnjavanje” bebe.

* Dok su bebe male (u prvih par meseci) ovo može obaviti jedan od roditelja, ali kada bebe ojačaju obavezno je da jedan roditelj (predlažemo tate) čvrsto drži bebinu glavu dok drugi (nežnije su mame) polako ispira nosić.

*Uvek se ispira “gornja” nozdrva – desna kada je bebina glava okrenuta u bebinu levu stranu (i obrnuto). Ne treba snažno i brzo gurnuti klip šprice, već nežno i lagano

*Napravite pauzu od tridesetak sekundi između ispiranja leve i desne nosnice

Ako se beba zagrcne podignite je, polako okrenite napred, sa glavicom lagano ukošenom na dole (ne da visi uhvaćena za noge) i sve će proći za nekoliko trenutaka

Podeli:

Komentari

 1. Milena says:

  Moja beba ima 2 meseca od sinoc teze dise kad spava mislim da ima zapusen nosic.Da li je to nesto opasno da idem do doktora ili ne? Nema temperaturu niti bolove u grlu. Imam silikonsku pumpicu ali da li treba rastvor ili ne. Ne curi nosic samo malo kasljuca i kija

  • MojPedijatar says:

   Za sada samo da se ispira nosić (MARISSIMO BABY sprej je odličan izbor) uz povremen aspiracije… i da se beba prati.

   Sve doke lepo jede i NEMA povišenu temperaturu – nema potrebe da se žuri sa pregledom.

 2. Biljana says:

  Postovanje beba 4 meseca ima zapusen nosic, ispiram joj fizioloskim rastvorom pre podoja i to joj pomaze, medjutim interesuje me da li je normalno da se taj sekret sliva niz grlo ili da posle ispiranja izvucem sekret pumpicom?

  • MojPedijatar says:

   Da se glava stabi na stranu, pa se ispira GORNJA nozdrva – i tako sa obe strane.

   Tako nema.potrebe da se bilo šta “izvlači” posle ispiranja. Naš predlog je da koristite MARISSIMO baby spray.

 3. Ivana says:

  Moja beba ima 9 nedelja a od druge nedelje joj je zapusen nosic, doktorka nam je dala kapi za nos koje nam nisu puno pomogle, inace vec 7 nedelja cistimo nosic sa phisiomerom i posle ga usisamo sa sisaljkom koja se prikljuci na usisivac , sekret iz nosa je providan i iako ta sisaljka izvuce dosta on opet nekako krci, ne znam dokle ce to trajati vec 7 nedelja ne spavamo

  • MojPedijatar says:

   Osim REDOVNOG (pres svakog obroka, a po potrebi i češće, ali NIKAD posle jela) “servisa” nosa (koji već primenjujete) NEMA šta drugo da se radi.

   Morate biti strpljivi, a ako beba lepo jede i napreduje NEMA mesta za brigu.

 4. Biljana says:

  Postovani, moja beba od 2,5 meseca krci ujutru kad ustane,najvise kad je stavimo na ledja da je presvlacimo I dok sisa pogotovo tokom prvog jutarnjeg podoja. I primetila sam da nekako uvek najvise krci posle duzeg spavanja. To smo odavno primetili. Od nekog 10 dana pa do danasnjeg. Nosic smo joj ocistili I nije u njemu problem jer vidim da dok sisa I dise sve normalno dise,ne krci u nosu nego kao da je negde izmedju nosa I grla. Sta bi to moglo biti? Da li ima razloga za brigu? Hvala Vam.

  • MojPedijatar says:

   Ako lepo jedeni napreduje – ovo NIJE za brigu!

   Isperite nosić ujutro (bez obzira što se ne vide slinice) i to je sve što treba da se radi.

 5. Milena says:

  Zdravo.
  Moja beba od 13 meseci se prehladila. Slini i kašlje.
  Kašalj nije baš suv, već onako kao da krklja. Bili smo kod pedijatra, preslušana su mu pluća i grlo i konstatovano da je sve ok sa plućima i grlom. Rekli su nam da su to sline koje se slivaju u grlo i iritiraju ga, pa zato kašlje. A to krkljanje je ustvari šlajm koji on ne zna da istera sam, već ili ponekad bljucne ili iskaki.
  Prepisali su nam hipertonični rastvor morske vode. Zanima me koliko dugo smemo da koristimo ovaj preparat i da li postoji neko okvirno vreme kada će se osetiti poboljšanje?

  • MojPedijatar says:

   NEMA ograničenja!

   Može da se koristi par nedelja, pa i duže.

   Pošto se radi o VIRUSNOJ infekciji, NEMOGUĆE je prognozirati trajanje, ali za 7 do 10 dana bi trebalo da bude bolje.

  • Gordana says:

   Draga mama mi imamo istu situaciju, samo smo zaboravili koliko kapi ide u inhalator? Pozz

 6. Maja says:

  Zdravo,
  Moja beba ima 3 mjeseca, vec dva dana mu je nosic zacepljen, poslje podoja bljucne ili povrati,gdje bude sadzaja sline, kao i u stolici, imao je temp od 37 do 37 sa 4.varira. po noci lijepo spava i ne smeta mu, normalno doji.
  Nosic mu cistim fizioloskom sa nosi setom (onaj sto ide na usisivac)
  Svaki put mu izvucem provine sline.
  Cesto se zakaslje, jer guta sadrzaj iz nosa..Mlada sam mama i ovo mi je prvo dijete svaki savjet ce mi dobro doci.
  Vec sutra idemo na pregled kod pedijatra.
  Unaprijed hvala!

  • MojPedijatar says:

   Ovo je potpuno UOBIČAJENO i normalno za bebu ovog uzrasta!

   Osim “servisa” nosića tu nema šta da se radi.

   Najvažnije je da beba lepo jede i napreduje.

 7. Natasa Ilic says:

  Dok sam bila u porodilistima i sa prvom bebom i sa ovom drugom, cistili su nos tqko sto su veliku kolicinu rastvora spricem brzo istisnuli u gornju nozdrvu, glava okrenuta u stranu, a ovde vidim dq pise da treba jako mala kolicina i da se lagano uspricava, pa sam sad zbunjena…

Strana 12 od 16<<<1011121314>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA