Zacenjivanje kod dece

Veliki broj roditelja dece uzrasta do 4 godine doživeo je situaciju da se dete zaceni od plača. Deca plaču ili se ljute, dete se obično baca i vrišti a kod neke dece potom dođe i do zacenjivanja.

Foto: Pexel

Zacenjivanje (ili stručno respiratorne afektivne krize, naziv koji koriste pedijatri) su epizode kratkotrajnog prestanka disanja sa mogućim kratkotrajnim gubitkom svesti i promenom tonusa tela neposredno posle događaja koji  izazva jake emocije ili bol kod mladje dece. Javlja se kod 5% dece uzrasta 6-18 meseci, podjednako je prisutno kod dečaka i devojčica a najčešće prestaje kada dete odraste, do 6. godine. I roditelji dece koja se zacenjuju skoro uvek su imali ove epizode kao mali. Nekada se javlja kod anemične dece.

Zacenjivanje se uvek dogadja u budnom stanju, isprovocirano je besom, ljutnjom ili jakim emocijama. Obično je prisutno kod temperamentnije dece. Deca se zacenjuju u momentu kada ne uspeju da isteraju po svom planu, kada su ljuta ili uplašena ili kad osete bol ili neku traumu.

Tipičan napad zacenjivanja traje između 2 i 20 sekundi. Postoje dve vrste napada: plavi i beli napadi. U toku plavog napada dete plače, forsirano izdiše, potom kratkotrajno prestane da diše, zatim ima izraz lica kao da plače bez glasa, a onda promeni i boju kože – poplavi.  Nekada posle zacenjivanja deca kratkotrajno izgube svest pa se roditelji veoma zabrinu. Ukoliko prestanak disanja traje duže od 10ak sekundi, mogu se javiti i trzaji mišića i ukočenost tela pa se roditelji a i lekari pri prvim epizodama zabrinu da se radi o epilepsiji. Većina dece se potpuno oporave već u toku prvog minuta od početka napada i vrate se normalnim aktivnostima. Neka deca plaču ili vrište posle zacenjivanja, a neka legnu da spavaju.
Bledi napad se javlja češće od plavog kao odgovor na bol, povredu ili strah, često pri udarcu u glavu. Dete oseti udarac, padne, plače kratko, srčana radnja počne da bude nešto sporija, dete se oznoji, promeni boju-pobledi i oporavi se brzo.

Svako peto dete ima i plave i bele napade u različitim periodima odrastanja.

Pedijatru  se treba obratiti pri prvom napadu zacenjivanja, uvek ako se zacenjivanje prvi put javi pre 6 meseci ili posle 4.5 godine, ako su napadi učestali, snažni, ako traju duže od minuta i ako se napadi dese tokom hranjenja ili menjanja pelena.

Podeli:

Komentari

 1. Postovani,
  Mija beba danas koja ima 2 meseca i 12 dana se zacenjivala skoro deset puta zaredom. Povrati dah pa opet. Prs toga je bila bas nasmejana i raspolozena i ovo je krenulo samo odjednom.
  Malo joj je zapusen nosic pa je mozda i to uticalo.
  Imam li razloga za brigu posto se to desilo toliko puta zaredom?

  Odgovori na komentar
 2. Postovanje,
  Zanima me zasto jr opasno ako do zacenjivanja dolazi prilikom menjanja pelena? Naime,imam sina od 9 meseci i poslednjih dana histericno place i zacenjuje se prilikom menjanja pelena i presvlacenja. Nije svaki put ali je cesto. Ima li razloga za brigu? Hvala Vam u napred na odgovoru

  Odgovori na komentar
 3. Moje dete koje sada ima 20meseci tako place od prvog dana. Do 30 sekundi je bez vazduha i poplavi. Pedijatar nam je rekao da to nije nista strasno.

  Odgovori na komentar
 4. Dobro vece, imam cerku od 2 god, nekolika puta od rodjenja se zacenula bas skroz izgubi dah i na tren se olabavi i zakoluta ocima, to se obicno desava kada je prehladjena ili kad se bas jako udari. Da li je za brigu? Hvala.

  Odgovori na komentar
 5. Pozdrav svima…. moj dječak ima dve godine, dok je bio manja beba znao je često da place neprestano… zadnjih godinu dana se zacenjuje često,vise puta u nedjelji čak i u danu… imam i stariju djevojčicu znala je i ona da se zaceni al ne toliko učestalo. Dječak kad se zaceni dobije plavu boju i gubi vazduh, to me i plaši kad gubi vazduh mislim da i nesvest gubi(to se dešava kad je pospan,nervozan u zadnje vreme i kad spava) bila sam kod doktora on mi stalno kaže da čekamo njegovo poboljsanje, reakcije… da li može neki savet kako da to umirim kad mu se to dešava…. veliki pozdrav

  Odgovori na komentar
 6. Postovani, moja cerka od 2 godine se cesto zaceni, ako se udari odma vristi i ostane skroz na trenutak.bez vazduha, kao da se onesvesti, posle toga se skroz umiri nasloni se na mene i kao da nista nije bilo, ali tih nekoliko sekundi je veoma traumaticna scena, nema sanse da mogu da je umirim, zabaci nazad glavu i onda se omlitavi . Da li je to opasno ?

  Odgovori na komentar
 7. Postovanje,dete 3 i po god.se zaceni toliko duboko da padne u nesvest i skroz se ukoci.Radili smo eg glave sa godinu i po sve u redu.Medjutim,ona se zaceni i onesvesti cim se udari ili iznervira.Osvesti se jedino ako je stavimo na bok i to je jako traumaticno.Da li opet uraditi analize?Hvala

  Odgovori na komentar
  • Još da se (za svaki slučaj) zakaže i obavi pregeld kod dečjeg kardiologa – pa da sve bude urađeno.

   Skoro sigurno se radi baš o zacenjivanju, a to je prolazna i (suštinski) bezazlena pojava.

   Odgovori na komentar
Strana 2 od 3<123>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA