Zacenjivanje kod dece

Veliki broj roditelja dece uzrasta do 4 godine doživeo je situaciju da se dete zaceni od plača. Deca plaču ili se ljute, dete se obično baca i vrišti a kod neke dece potom dođe i do zacenjivanja.

zacenjivanje

Dijagnoza se postavlja uz dobro uzetu anamnezu, kompletnim pedijatrijskim i po potrebi i neurološkim pregledom. Nalaz EEG-a je kod ovih napada potpuno uredan.

Ovi napadi su potpuno bezopasni i prestaju sami od sebe,kako dete raste.

Roditelji se uvek zabrinu kada dodje do zacenjivanja ali postoji nešto što može da pomogne: Ukoliko imate temperamentno i ostljivo dete, čim  počne da plače uzmite ga nežno, umirite ga i pomazite i pokušajte da sprečite prekomerni razvoj emocija koje vode u kratkotrajni prestanak disanja i gubitak svesti.

Ne treba zvati hitnu pomoć, niti reanimirati dete, niti dete polivati vodom. Kada se napad završi pomazite i zagrlite dete. Bez obzira na ove manifestacije besa kod dece, nemojte deci podvladjivati kako biste sprečili napade, jer deca će lako osetiti vaš strah. Nemojte da napad bude razlog zašto je dete uspelo da istera po svome. Ove napade svakako možete ublažiti ako razgovarate sa detetom, objašnjavate mu situacije zbog kojih je dete uznemireno (selidba, vika, svadja sa drugarima ili razvod roditelja). Ponudite detetu da vas zagrli svaki put kada se oseti ljuto ili besno. Ohrabrite dete da razgovara o svojim emocijama. Nemojte vikati na dete zato što se zacenilo.  Vodite računa da dete lepo jede i spava, a da u kući vlada mir. Ukoliko se zacenjivanje dešava često, dete verovatno zna i samo da izazove napad jer vidi reakciju svojih zabrinutih roditelja. Ponudite detetu da izabere od dve mogućnosti koje Vama obe odgovaraju – dete će se osetiti važno i misliće da ne mora da se zacenjuje kako bi ostvarilo svoj cilj. Ukoliko dete plače i zacenjuje se jer nešto nije dobilo, odmah i bez mnogo objašnjenja i pravdanja sklonite dete iz novonastale situacije, i jasno mu pokažite da ovakvim ponašenjem ništa ne dobija.

Zacenjivanje može biti odličan povod da se detetu postave granice, da dete usvoji nove veštine koje su mu neophodne da bi se razvilo u samostalnu, emocionalno stabilnu i socijalno prilagođenu ličnost. Treba biti strpljiv i smiren roditelj i iz ovih neprijatnih faza odrastanja izaći srećan što gajite jedno temperamentno dete sa svojim stavovima.

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

Od 2007 godine zaposlena u poliklinici MEDIKOM.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon: 065/344-3781

Podeli:

Komentari

 1. Dobro vece, vec sam vam pisala, cerka 2 godine vec nekolika puta joj se desavalo, ili kad je prehladjena pa kaslje ili kad puno place da poplavi, ostane vez daha i onesvijesti se, ja ne znam koliko to sve traje jer je traumaticno, dr kaze da je to zacenjivanje, zasto se to cesto desava, i da li vama to lici na zacenjivanje ako od kaslja i placa pada u nesvest ? Hvala

  Odgovori na komentar
 2. Moja beba ima 4 meseca i od svog drugog meseca se zacenjuje. Pedijatar nam nije dao nikakav savet kad smo ga o tome obavestili. Kakve posledice moze da ima zacenjivanje za tako malu bebu? Pozdrav

  Odgovori na komentar
  • Kada se radi o običnom zacenjivanju, a beba lepo napreduje u normalno se razvija – posledica nema.

   Najvažnija “mera prevecnije” je da se beba umiri pre zacenjivanja.

   Odgovori na komentar
 3. Dobro vece,
  Moj sin ima 5 mjeseci i vec dva puta se zacenuo u 10-tak dana i to bas u ovom 5.mjesecu, a razlog je sto se iz sna probudi,krene da kenka i samo iz blagog kenkanja ostane bez vazduha, pocrveni i pomodri, kad ga uzmem sav je labav,punem mu u lice i povrati se. Da li treba da brinem i da se konsultujem sa pedijatrom? Hvala!

  Odgovori na komentar
 4. Dobro vece, imam sina od 2 godine vec nekolika puta se desavalo da zaceni. Tako sto u placu izgubi glas i posle nekoliko sekundi bude isti kao i pre zacenjivanja. Zadnja dva puta je bilo traumaticno. Boja lica mu se je promenila u plavu,ukocena vilica i plac bez glasa. Zatvarao je oci kao da ce se onesvestiti. Nisam znala kako da mu pomognem. Posle tih nekoliko sekundi odsedi nekih 20 tak minuta i postane bas umoran i zeli da spava. Molim za savet sta trebam da radim kako bi to prestalo u tim momentima i da li je to zdravstveni problem? Hvalaa

  Odgovori na komentar
  • NAJVAŽNJIJE je da se dete UMIRI pre početka zacenjivanja! Ako se ipak desi – da se drđi tako da je glava blago nagnuta unapred.

   Ukoliko se ovo ipak ponavlja – da se obavi pregeld kod Vašeg pedijatra.

   Odgovori na komentar
 5. Dobro vece, imam devojcicu dve ipo godine(jako temperamentna) zacenjuje se u mesec dana ne znam koliko puta ali ne bude svaki put traumaticno i ne znam koliko ke to stetno za nju skoro svakodnevno zacenjivanje(nije uvek taj plavi kako zovete)… jutros je ustala i nije dobila igracku od sestre zacenila se ja sam videla sta ce se desiti vec unapred uzela sam je da sprecim ali nije vredelo ostala je bez vazduha, poplavela, kolutala ocima i trzala nekoliko puta nisam znala kako da reagujem od straha, povratila se i tokom celog dana je bila nervozna, spava je i sve sto radila kao i svaki dan. Jako sam zabrinuta jer se to ponavlja, kako da sprecim to zacenjivanje i da li treba posetiti neko strucno lice?

  Odgovori na komentar
Strana 3 od 3<123

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA