Zacenjivanje kod dece

Veliki broj roditelja dece uzrasta do 4 godine doživeo je situaciju da se dete zaceni od plača. Deca plaču ili se ljute, dete se obično baca i vrišti a kod neke dece potom dođe i do zacenjivanja.

Foto: Pexel

Zacenjivanje (ili stručno respiratorne afektivne krize, naziv koji koriste pedijatri) su epizode kratkotrajnog prestanka disanja sa mogućim kratkotrajnim gubitkom svesti i promenom tonusa tela neposredno posle događaja koji  izazva jake emocije ili bol kod mladje dece. Javlja se kod 5% dece uzrasta 6-18 meseci, podjednako je prisutno kod dečaka i devojčica a najčešće prestaje kada dete odraste, do 6. godine. I roditelji dece koja se zacenjuju skoro uvek su imali ove epizode kao mali. Nekada se javlja kod anemične dece.

Zacenjivanje se uvek dogadja u budnom stanju, isprovocirano je besom, ljutnjom ili jakim emocijama. Obično je prisutno kod temperamentnije dece. Deca se zacenjuju u momentu kada ne uspeju da isteraju po svom planu, kada su ljuta ili uplašena ili kad osete bol ili neku traumu.

Tipičan napad zacenjivanja traje između 2 i 20 sekundi. Postoje dve vrste napada: plavi i beli napadi. U toku plavog napada dete plače, forsirano izdiše, potom kratkotrajno prestane da diše, zatim ima izraz lica kao da plače bez glasa, a onda promeni i boju kože – poplavi.  Nekada posle zacenjivanja deca kratkotrajno izgube svest pa se roditelji veoma zabrinu. Ukoliko prestanak disanja traje duže od 10ak sekundi, mogu se javiti i trzaji mišića i ukočenost tela pa se roditelji a i lekari pri prvim epizodama zabrinu da se radi o epilepsiji. Većina dece se potpuno oporave već u toku prvog minuta od početka napada i vrate se normalnim aktivnostima. Neka deca plaču ili vrište posle zacenjivanja, a neka legnu da spavaju.
Bledi napad se javlja češće od plavog kao odgovor na bol, povredu ili strah, često pri udarcu u glavu. Dete oseti udarac, padne, plače kratko, srčana radnja počne da bude nešto sporija, dete se oznoji, promeni boju-pobledi i oporavi se brzo.

Svako peto dete ima i plave i bele napade u različitim periodima odrastanja.

Pedijatru  se treba obratiti pri prvom napadu zacenjivanja, uvek ako se zacenjivanje prvi put javi pre 6 meseci ili posle 4.5 godine, ako su napadi učestali, snažni, ako traju duže od minuta i ako se napadi dese tokom hranjenja ili menjanja pelena.

Podeli:

Komentari

 1. Dobro vece, vec sam vam pisala, cerka 2 godine vec nekolika puta joj se desavalo, ili kad je prehladjena pa kaslje ili kad puno place da poplavi, ostane vez daha i onesvijesti se, ja ne znam koliko to sve traje jer je traumaticno, dr kaze da je to zacenjivanje, zasto se to cesto desava, i da li vama to lici na zacenjivanje ako od kaslja i placa pada u nesvest ? Hvala

  Odgovori na komentar
 2. Moja beba ima 4 meseca i od svog drugog meseca se zacenjuje. Pedijatar nam nije dao nikakav savet kad smo ga o tome obavestili. Kakve posledice moze da ima zacenjivanje za tako malu bebu? Pozdrav

  Odgovori na komentar
  • Kada se radi o običnom zacenjivanju, a beba lepo napreduje u normalno se razvija – posledica nema.

   Najvažnija “mera prevecnije” je da se beba umiri pre zacenjivanja.

   Odgovori na komentar
 3. Dobro vece,
  Moj sin ima 5 mjeseci i vec dva puta se zacenuo u 10-tak dana i to bas u ovom 5.mjesecu, a razlog je sto se iz sna probudi,krene da kenka i samo iz blagog kenkanja ostane bez vazduha, pocrveni i pomodri, kad ga uzmem sav je labav,punem mu u lice i povrati se. Da li treba da brinem i da se konsultujem sa pedijatrom? Hvala!

  Odgovori na komentar
 4. Dobro vece, imam sina od 2 godine vec nekolika puta se desavalo da zaceni. Tako sto u placu izgubi glas i posle nekoliko sekundi bude isti kao i pre zacenjivanja. Zadnja dva puta je bilo traumaticno. Boja lica mu se je promenila u plavu,ukocena vilica i plac bez glasa. Zatvarao je oci kao da ce se onesvestiti. Nisam znala kako da mu pomognem. Posle tih nekoliko sekundi odsedi nekih 20 tak minuta i postane bas umoran i zeli da spava. Molim za savet sta trebam da radim kako bi to prestalo u tim momentima i da li je to zdravstveni problem? Hvalaa

  Odgovori na komentar
  • NAJVAŽNJIJE je da se dete UMIRI pre početka zacenjivanja! Ako se ipak desi – da se drđi tako da je glava blago nagnuta unapred.

   Ukoliko se ovo ipak ponavlja – da se obavi pregeld kod Vašeg pedijatra.

   Odgovori na komentar
Strana 3 od 3<123

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA