Zacenjivanje kod dece

Veliki broj roditelja dece uzrasta do 4 godine doživeo je situaciju da se dete zaceni od plača. Deca plaču ili se ljute, dete se obično baca i vrišti a kod neke dece potom dođe i do zacenjivanja.

Foto: Pexel

Zacenjivanje (ili stručno respiratorne afektivne krize, naziv koji koriste pedijatri) su epizode kratkotrajnog prestanka disanja sa mogućim kratkotrajnim gubitkom svesti i promenom tonusa tela neposredno posle događaja koji  izazva jake emocije ili bol kod mladje dece. Javlja se kod 5% dece uzrasta 6-18 meseci, podjednako je prisutno kod dečaka i devojčica a najčešće prestaje kada dete odraste, do 6. godine. I roditelji dece koja se zacenjuju skoro uvek su imali ove epizode kao mali. Nekada se javlja kod anemične dece.

Zacenjivanje se uvek dogadja u budnom stanju, isprovocirano je besom, ljutnjom ili jakim emocijama. Obično je prisutno kod temperamentnije dece. Deca se zacenjuju u momentu kada ne uspeju da isteraju po svom planu, kada su ljuta ili uplašena ili kad osete bol ili neku traumu.

Tipičan napad zacenjivanja traje između 2 i 20 sekundi. Postoje dve vrste napada: plavi i beli napadi. U toku plavog napada dete plače, forsirano izdiše, potom kratkotrajno prestane da diše, zatim ima izraz lica kao da plače bez glasa, a onda promeni i boju kože – poplavi.  Nekada posle zacenjivanja deca kratkotrajno izgube svest pa se roditelji veoma zabrinu. Ukoliko prestanak disanja traje duže od 10ak sekundi, mogu se javiti i trzaji mišića i ukočenost tela pa se roditelji a i lekari pri prvim epizodama zabrinu da se radi o epilepsiji. Većina dece se potpuno oporave već u toku prvog minuta od početka napada i vrate se normalnim aktivnostima. Neka deca plaču ili vrište posle zacenjivanja, a neka legnu da spavaju.
Beli napad se javlja češće od plavog kao odgovor na bol, povredu ili strah, često pri udarcu u glavu. Dete oseti udarac, padne, plače kratko, srčana radnja počne da bude nešto sporija, dete se oznoji, promeni boju-pobledi i oporavi se brzo.

Svako peto dete ima i plave i bele napade u različitim periodima odrastanja.

Pedijatru  se treba obratiti pri prvom napadu zacenjivanja, uvek ako se zacenjivanje prvi put javi pre 6 meseci ili posle 4.5 godine, ako su napadi učestali, snažni, ako traju duže od minuta i ako se napadi dese tokom hranjenja ili menjanja pelena.

Podeli:

Komentari

 1. maja says:

  Dobro vece, vec sam vam pisala, cerka 2 godine vec nekolika puta joj se desavalo, ili kad je prehladjena pa kaslje ili kad puno place da poplavi, ostane vez daha i onesvijesti se, ja ne znam koliko to sve traje jer je traumaticno, dr kaze da je to zacenjivanje, zasto se to cesto desava, i da li vama to lici na zacenjivanje ako od kaslja i placa pada u nesvest ? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Da – ovo zaista liči na zacenjivanje.

   Bez pregleda deteta NEMA prav procene, ali mislim da je Vaš pedijatar ovo dobro procenio.

 2. Ivi says:

  Moja beba ima 4 meseca i od svog drugog meseca se zacenjuje. Pedijatar nam nije dao nikakav savet kad smo ga o tome obavestili. Kakve posledice moze da ima zacenjivanje za tako malu bebu? Pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Kada se radi o običnom zacenjivanju, a beba lepo napreduje u normalno se razvija – posledica nema.

   Najvažnija “mera prevecnije” je da se beba umiri pre zacenjivanja.

 3. Dragica says:

  Dobro vece,
  Moj sin ima 5 mjeseci i vec dva puta se zacenuo u 10-tak dana i to bas u ovom 5.mjesecu, a razlog je sto se iz sna probudi,krene da kenka i samo iz blagog kenkanja ostane bez vazduha, pocrveni i pomodri, kad ga uzmem sav je labav,punem mu u lice i povrati se. Da li treba da brinem i da se konsultujem sa pedijatrom? Hvala!

  • MojPedijatar says:

   SVE ukazuje na bezazleno zacenjivanje, ali ako se učesta – da se ipak obavi pregeled kod Vašeg pedijatra.

 4. Aleksandra says:

  Dobro vece, imam sina od 2 godine vec nekolika puta se desavalo da zaceni. Tako sto u placu izgubi glas i posle nekoliko sekundi bude isti kao i pre zacenjivanja. Zadnja dva puta je bilo traumaticno. Boja lica mu se je promenila u plavu,ukocena vilica i plac bez glasa. Zatvarao je oci kao da ce se onesvestiti. Nisam znala kako da mu pomognem. Posle tih nekoliko sekundi odsedi nekih 20 tak minuta i postane bas umoran i zeli da spava. Molim za savet sta trebam da radim kako bi to prestalo u tim momentima i da li je to zdravstveni problem? Hvalaa

  • MojPedijatar says:

   NAJVAŽNJIJE je da se dete UMIRI pre početka zacenjivanja! Ako se ipak desi – da se drđi tako da je glava blago nagnuta unapred.

   Ukoliko se ovo ipak ponavlja – da se obavi pregeld kod Vašeg pedijatra.

 5. Jelena says:

  Dobro vece, imam devojcicu dve ipo godine(jako temperamentna) zacenjuje se u mesec dana ne znam koliko puta ali ne bude svaki put traumaticno i ne znam koliko ke to stetno za nju skoro svakodnevno zacenjivanje(nije uvek taj plavi kako zovete)… jutros je ustala i nije dobila igracku od sestre zacenila se ja sam videla sta ce se desiti vec unapred uzela sam je da sprecim ali nije vredelo ostala je bez vazduha, poplavela, kolutala ocima i trzala nekoliko puta nisam znala kako da reagujem od straha, povratila se i tokom celog dana je bila nervozna, spava je i sve sto radila kao i svaki dan. Jako sam zabrinuta jer se to ponavlja, kako da sprecim to zacenjivanje i da li treba posetiti neko strucno lice?

 6. Sanja says:

  Pozdrav. Moja beba ima skoro 1 mesec desila se situacija da iznenada pocela da place i da se dere i zacrvenela se u licu i izgubila glas i ja brzo oko nje i vratila je normalnu svoju boju. Ja ne znam sta je ovo bilo ali sam se prestravila

 7. Dean says:

  Zdravo vesna kraj telefona ja imam slican problem da detetom moj bebac ima 15 meseci i njemu se desava tokom spavanja spava i od jednom vidim on place al se necuje i pocne da crveni pa modri i ja ga uzmem u krila i vicem ga pi imenu on ne reaguje place neispusta glas i dalje oci mu zatvorene a sav je mlitav baca glavu na stranu kako da kazem jednostavno ko da spava i njemu to duze traje ja se uspanicim neznam sta da radim pa duvam u njega i budin ga vicem ga upravo mu se veceras desilo to nisam bila ja sa njim nego moja mama jedva ga povratila a to mu je veceras bilo 3 put kako se rodio 1 put mu je bilo kad je imo 7,5 meseci i desilo mu se 2 tokom noci razmaka je bilo pola sata sta bi to moglo da bude objasni te mi molim vas veoma sam zabrinuta hvala unapred

Strana 3 od 3<123

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA